VIDEO Spania - Tahiti 10-0: portarul învinşilor a părăsit terenul în lacrimi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai dezechilibrat meci din istoria fotbalului în care dubla campioană a Europei şi campioana lumii a întâlnit o echipă de amatori a stabilit un nou record în Cupa Confederaţiilor şi a furnizat o serie de cifre incredibile pe care vi le prezintă „Adevărul“.

După 1-6 cu Nigeria, în prima ei apariţie în Cupa Confederaţiilor, Tahiti, campioana Oceaniei, a disputat un meci care, în ciuda scorului final, a însemnat cel mai frumos moment din istoria fotbalistică a acestei ţări cu o populaţie formată din 150.000 de oameni. 

La ultimul lor joc de pe teren propriu, fotbaliştii de la Tahiti au avut 500 de spectatori în tribune. Joi seară, ei au fost aplaudaţi în picioare, încurajaţi frenetic la fiecare pătrundere în terenul spaniolilor, de 71.000 de oameni prezenţi pe celebrul „Maracana“. 

Înainte de a începe transmisia, BBC a prezentat o statistică despre cele mai mari diferenţe de scor în partidele oficiale. Pe primul loc, Australia - Samoa Americană, scor 31-0. Şi o legătură cu Tahiti: arbitrul acelui „măcel“ a fost de acolo! Probabil, dacă Spania ar fi vrut cu adevărat, recordul deţinut de Australia ar fi fost doborât, joi seară. Chiar şi aşa, s-a stabilit un record: cea mai categorică victorie obţinută de vreo echipă în Cupa Confederaţiilor. Precedentul record fusese stabilit într-un Brazilia - Arabia Saudită, scor 8-2.

Tahiti, mai naivă decât o echipă Under 11!

Spania a trimis pe teren rezervele, însă ce consolare e asta, atunci când Villa, Torres şi Mata sunt pe teren? Nici una! Iar asta s-a văzut, atunci când, în minutul 5, apărarea celor de la Tahiti a fost depăşită după o combinaţie rapidă, iar Torres a înscris, ca-n curtea şcolii, la colţul scurt, cel al portarului amator, Mikael Roche. Au urmat 25 de minute în care supervedetele spaniolilor nu şi-au putut depăşi adversarii anonimi. Apoi, trei goluri în opt minute: Silva (31), Torres (33), Villa (39).

Aşa s-a stabilit scorul la pauză: 4-0. Totuşi, campioana Oceaniei a lăsat o impresie bună, confirmată şi de raportul posesiei: 63% - 37% în favoarea ibericilor. O statistică decentă, în condiţiile în care, contra Uruguay-ului, în primul meci, Spania a avut balonul 75% din timpul jocului!

Tahiti ar fi putut scăpa chiar şi cu mai puţine goluri încasate, dacă, de-a lungul celor 90 de minute, n-ar fi comis o greşeală halucinantă pentru acest nivel. Contra unei echipe care „trăieşte“ prin pase filtrante de excepţie, cei de la Tahiti au jucat cu fundaşii la centrul terenului, la limita ofsaid-ului! „Nici nu puteau să aleagă o tactică mai proastă. Nu vezi aşa ceva nici la echipele de sub 11 ani“, a comentat fostul internaţional scoţian, Pat Nevin, aflat în studioul BBC.

Au atacat cu patru oameni în careul Spaniei

Într-adevăr naivă, Tahiti a avut şi contra Nigeriei, dar şi în meciul cu Spania, o mare calitate: a fost curajoasă. N-a tras de timp, n-a făcut antijoc, a încercat să marcheze - cu Nigeria chiar a reuşit! - şi a încheiat partida cu Spania atacând careul campioanei lumii cu patru oameni! 

A fost o lecţie pentru Victor Piţurcă, omul care a dezamăgit, de multe ori, la naţionala României prin tactica sa ultradefensivă, chiar şi când nu era cazul. Exemplu: meciul cu Olanda de la Euro 2008, în care batavii aproape că i-au rugat pe români să atace, în speranţa că o victorie tricoloră va elimina o pretendentă la titlul european: Italia sau Franţa.

Revenind la Tahiti, inimoasa campioană a Oceaniei s-a descurcat din ce în ce mai greu în repriza a doua. A fost epuizată să alerge după balonul „confiscat“ de spanioli. Consecinţa? Încă şase goluri înscrise de iberici prin Villa (49 şi 64), Torres (57 şi 78), Mata (66) şi David Silva (89). 

Tahiti n-a marcat, aşa cum şi-a propus, însă stadionul a explodat de bucurie, mai întâi, în minutul 78, când Torres a trimis în transversală o lovitură de la 11 metri şi apoi la fluierul de final, când s-au petrecut o serie de scene superbe.

Emoţionat până la lacrimi de sprijinul primit din partea publicului, portarul celor de la Tahiti a fost îmbrăţişat călduros de goalkeeper-ul spaniol, Pepe Reina. Apoi, campionii lumii au făcut coadă pentru a da mâna cu fiecare adversar. Şi un ultim gest de senzaţie: ibericii au ieşit repede de pe teren, pentru ca fotbaliştii din Tahiti să fie aplaudaţi în picioare de 71.000 de spectatori.

Spania nu şi-a depăşit recordul pentru cea mai clară victorie obţinută vreodată, care rămâne un 13-0 cu Bulgaria, în 1933. De partea cealaltă, Tahiti şi-a egalat recordul pentru cea mai severă înfrângere. Reprezentanta Oceaniei mai avea un 0-10, însă cu Noua Zeelandă, în 2004. 

29-1

a fost raportul şuturilor pentru Spania în minutul 70 al meciului.

VEZI GOLURILE MECIULUI SPANIA - TAHITI

CITEŞTE ŞI:

*VIDEO Uruguay - Nigeria 2-1: Forlan a marcat un gol memorabil la meciul 100 în echipa naţională

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite