VIDEO La asta visează steliştii după eşecul de la Amsterdam! Acum opt ani, Steaua a eliminat Valencia deşi pierduse în deplasare primul meci cu 2-0

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Cristea a făcut meciul vieţii contra Valenciei FOTO gsp.ro
Andrei Cristea a făcut meciul vieţii contra Valenciei FOTO gsp.ro

Steaua a pierdut la Amsterdam, dar roş-albaştrii mai speră în calificare şi au ca exemplu dubla cu Valencia, din februarie 2005.

Steaua pierduse fără drept de apel meciul tur de pe Mestalla, iar pe 24 februarie 2005 tentativa ei de calificare în optimile Cupei UEFA părea imposibilă, ţinând cont că Valencia era deţinătoarea trofeului, câştigătoarea ultimei Supercupe a Europei, campioana la zi a Spaniei şi echipa anului 2004 in viziunea FIFA.

Steaua a reuşit totuşi să recupereze în 90 de minute diferenţa din meciul tur, prin "dubla" lui Andrei Cristea, fotbalist impus de patronul Gigi Becali în prima echipă, după ce Neaga fusese transferat în Coreea de Sud, iar Ciocoiu trecut pe "linie moartă". Acelaşi Cristea mai ratase de doua ori, o data la 0-0, singur cu  Palop, şi o data la 2-0, când a trecut milimetric pe sub o minge centrată de Opriţa. Steaua putea marca încă din debut, însă Dică a nimerit bara în minutul 3. Golurile au cazut după pauză. La primul, Cristea, lansat de Rădoi, l-a întors pe Navarro şi a marcat pe lângă Palop, iar la al doilea atacantul a şutat cu sete sub bara! 

Zenga a fost inspirat

Abia la acest scor a replicat şi Valencia, însă golul "liliecilor" a fost anulat pentru ofsaid. Spaniolii au dominat finalul celor 90 de minute, au fost mai proaspeţi în prelungiri, dar Walter Zenga a mutat bine, scoţând de pe teren toţi atacanţii cu care a început partida şi betonând mijlocul şi apărarea.

 Totuşi, Opriţa a avut o ocazie imensa pentru 3-0, la fel cum si Fabio Aurelio si Rufete au trecut pe langa golul care ar fi adus calificarea Valenciei. Loteria penalty-urilor a fost cu noroc pentru Steua, desi spaniolii aveau avantaj după primele trei serii de execuţii (ratase D. Munteanu, cu un sut plasat, nu prea puternic, parat de Palop). Apoi, cei mai  importanţi fotbalişti ai Valenciei, Baraja şi Di Vaio, au şutat peste transversală ultimele doua penalty-uri, în timp ce Boştină şi Dică au marcat cu execuţii imparabile.

Băsescu l-a sunat pe Becali

Victoria Stelei a declanşat o isterie totală în tabăra roş-albaştrilor. Preşedinte şi atunci ca şi acum, Mihai Stoica a apărut în faţa camerelor de luat vederi aproape plângând şi după ce a amintit publicului că a intrat la facultate primul pe ţară şi-a dat frâu liber gândurilor: "Am avut încredere totală în aceşti jucători care au pierdut nemeritat în tur. Poate suporterii se aşteptau să-i atac pe cei care m-au atacat, dar eu o să ingrop securea razboiului. Încă o dată, Steaua face istorie în România! Limba română n-are atâtea superlative câte merită această echipă! Cea mai buna formatie din lume in 2004 n-a avut nici un sfert de ocazie. Duşmanilor le mai spun să se bucure şi ei, că nu mai avem ce să impărţim cu ei. Câştigăm sau nu campionatul, nu contează, e prea mare diferenţa dintre noi si e".

Şi patronul Gigi Becali a ieşit exaltat de la loja oficială. "M-a sunat în pauză domnul preşedinte Traian Basescu, mi-a spus că nu contează dacă ne calificăm sau nu, important e că jucăm extraordinar. I-am cerut scuze pentru atacurile pe care le-am avut la adresa lui şi i-am spus că mi-e jena". La final, înainte de a saluta mulţimea care-l aclama, Becali a completat: "M-am rugat pentru că nu ştiam cât de pacatos sunt. Înseamnă că, totuşi, în inima mea Dumnezeu este! Cristea costă acum 75 de milioane de euro!"

100.000 de euro a fost prima de calificare a steliştilor pentru dubla cu Valencia

STEAUA – VALENCIA 2-0 (6-3 la penaltyuri)
Stadion: Steaua Spectatori: 20.000
A marcat: Cristea (50 şi 70)


STEAUA: Hamutovski – Ogăraru, Rădoi, Ghionea, P. Marin – Paraschiv, Dică, D. Munteanu – Diniţă (Boştină 84), Cristea (E. Baciu 95), Opriţa (Lovin 117)
Antrenor: Walter Zenga

VALENCIA: Palop – Carboni, Caneira, D. Navarro, Moretti
(Aimar 104) – Rufete, Baraja, Albelda, Fabio Aurelio - Corradi
(Di Vaio 77), Xisco (Mista 77)
Antrenor: Claudio Ranieri

   

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite