VIDEO Despre fenomenul Becali: „Marea nenorocire e că n-a făcut şcoala la timp“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali, finanţatorul Stelei FOTO Răzvan Păsărică/Rpressport
Gigi Becali, finanţatorul Stelei FOTO Răzvan Păsărică/Rpressport

Sociologul INSCOP Darie Cristea şi scriitorul Florin Iaru au fost prezenţi la „Adevărul Live“ şi au discutat despre fenomenul Becali: valul de simpatie declanşat dupa arestarea finanţatorului Stelei şi efectele politice ale unei eventuale graţieri cerute lui Traian Băsescu.

Florin Iaru: „Personajul este fascinant, el neavând niciodată sentimentul celei mai mici vinovăţii. L-am studiat ca pe un personaj literar. Are o încredere absolută în el: el poate doar greşi şi i se iartă. 
Gestionarea bunurilor publice au încăput pe mâinile oamenilor flămânzi. Depinde cum furi: dacă furi de la alţii, e perfect; dacă furi de la mine, eşti hoţ. Cei care susţin poziţia lui Becali spun că a furat de la stat. 

Gigi Becali a cumpărat un partid, nu l-a făcut. Veţi vedea că se va mai întâmpla acest lucru. Se cumpără! Gigi Becali s-a unit cu Corneliu Vadim Tudor şi interesul a fost sprijinul reciproc pentru o candidatură europeană. În acest moment, Vadim este foarte îngrijorat pentru situaţia lui Becali. Marea nenorocire pentru amândoi e că n-au făcut şcoala la timp. Această lipsă le dăunează acum îngrozitor.

„Becali este un om inteligent de la natură“

Becali este un om inteligent de la natură. El vorbeşte limba română corect gramatical. Oamenii politici sunt inteligenţi ca noi sau sub noi: îi doare stomacul dimineaţa, dau o lege contra arsurilor stomacale dimineaţă. Graţierea se poate da dacă preşedintele crede că omul ispăşeşte prea mult: important e cât din dosarul acesta poate aduce în mintea preşedintelui o greşeală, o circumstanţă favorizantă. Becali a avut o mărturisire că s-a căit în 29 de zile în 2009, că Dumnezeu l-a pedepsit pentru trufie. 

Acum o să fac un banc: l-a pedepsit pentru ultimul blat pe care l-a făcut. A ştiut înainte despre sentinţă. Mă îngrijorează cel mai mult că lumea a avut informaţii dinainte, lucru care nu e în regulă. Înseamnă că decizia a fost luată antrenor, lucru care mă pune pe gânduri. Chiar dacă judecătorul a vorbit doar în familie, nu e permis. Îndepărtarea multor oameni de fotbal este cauzată de acele şmecherii, căci fotbalul este văzut ca o şmecherie la care noi contribuim“.

ADEVĂRUL LIVE Despre fenomenul Becali: valul de simpatie declanşat după arestarea acestuia şi efectele politice

Darie Cristea: „Să-l concrezităm ca un personaj care s-a îmbogăţit după 1990 nu este tocmai corect. Familia este destul de veche, a avut perioade de creştere şi scădere, după căderea comunistă a avut de suferit. Anii '90 au fost foarte dubioşi în absolut toată Europa de Est. Episodul similar cu Dan Diaconescu, care a fost mult mai spontan la arestarea din 2009, nu a avut atât succes ca acum. E mai multă lume care are legătură în judecători decât în avocaţi.

Contează cum îl percepi în scena respectivă pe oameni. E foarte posibil ca cei care-l percep pe Gigi Becali în latura religioasă să nu fie tocmai preocupaţi de fotbal. La fel cum ăia care îi văd ca om politic în ultima vreme, nu sunt publicuri care se întâlnesc. Fotbalul din România a scăzut din însemnătatea pe care o avea în ultimii 10 ani şi prin prisma rezultatelor. Diverse echipe de club nu mai sunt atât de bune, nu mai există aşteptări. S-a pierdut zona de persoane care nu sunt interesate de fotbal, dar când juca echipa naţională se uita. S-a pierdut contactul cu publicul: acum sunt interesaţi doar oamenii care merg la meciuri în mod curent şi atât. 

Becali este acceptat în spaţiu public pentru că a avut declaraţii contradictorii. Când a ajuns să fie prea expus prea mult să-şi ceară scuze. Publicul îl simpatizează, îl acceptă şi nu îl trec pe lista neagră. Nu cred că acest caz va avea urmări politice, pentru simplul fapt că Gigi Becali nu este privit ca un om prioritar politic, tocmai pentru că vara trecută am avut cazul lui Adrian Năstase. După ce s-a întâmplat acel lucru cu o personalitate, nu cred că mai există o doză de surpriză mare“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite