VIDEO Déjà vu după 18 ani: de ce eşecul cu Ceahlăul poate fi un semn bun pentru Steaua, înainte de returul cu Ludogoreţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steliştii le-au cerut scuze suporterilor după înfrângerea cu Ceahlăul. FOTO: Cosmin Iftode
Steliştii le-au cerut scuze suporterilor după înfrângerea cu Ceahlăul. FOTO: Cosmin Iftode

Steaua a fost învinsă, în Ghencea, de Ceahlăul, scor 0-1. În 1996, „militarii“ au păţit o ruşine mult mai mare în campionat, pentru ca, la patru zile distanţă, să reuşească o performanţă formidabilă.

Într-o perioadă în care IceBucketChallenge e la modă, Steaua a avut şi ea parte de aşa ceva, sâmbătă seara.

Ceahlăul, o formaţie care a pierdut în prima etapă cu 0-4 pe terenul CFR-ului, iar apoi cu 1-4, acasă, în faţa celor de la Târgu-Mureş, le-a turnat roş-albaştrilor în cap o găleată uriaşă cu gheaţă, învingând cu 1-0 în Ghencea. A fost abia a doua înfrângere suferită de Steaua în ultimele 41 de jocuri disputate în Liga I. Precedentul eşec data din 11 aprilie, atunci când, într-o altă mare surpriză, FC Vaslui, cu o echipă formată din jucători neplătiţi, a învins Steaua lui Reghecampf, tot cu 1-0, tot în Ghencea.

Cinci goluri şi un penalty ratat

La prima vedere, înfrângerea de sâmbătă seara a venit într-un moment cât se poate de prost pentru campioana României, exact înaintea returului de miercuri cu Ludogoreţ.

Totuşi, acest „duş cu apă rece“ poate avea şi efecte benefice asupra elevilor lui Gâlcă, urmând să-i ambiţioneze în vederea partidei de la Sofia. Cam aşa s-a întâmplat acum 18 ani, pe vremea când în echipa roş-albaştrilor evolau nume mari, precum Prodan, Denis Şerban, Adi Ilie şi Lăcătuş. Cu aceştia titulari, Steaua a suferit una dintre cele mai mari ruşini din istoria ei în întrecerea internă, fiind zdrobită, în Ghencea, de FCM Bacău cu 1-5!

Moldovenii au condus cu 5-0 (Jercălău 12 şi 65, ambele din penalty), Pavel (38) şi Scânteie (74 şi 84) şi şi-au permis să rateze şi un penalty prin acelaşi Jercălău! Ciocoiu a înscris golul de onoare al gazdelor, abia în minutul 88. 

VEZI REZUMATUL MECIULUI STEAUA - BACĂU 1-5

Câte doi eliminaţi în ambele partide

Steaua – Ceahlăul din august 2014 şi Steaua – Bacău din august 1996 au mai avut ceva în comun, în afară de rezultatele surprinzătoare cu care s-au încheiat. În ambele întâlniri, Steaua a avut câte doi jucători eliminaţi: sâmbătă seara, Filip şi Chipciu a văzut „roşu“, în timp ce în partida condusă la centru de Adrian Porumboiu, acum 18 ani, Lăcătuş şi Adi Ilie au fost trimişi la cabine, înainte de fluierul final.

„Metamorfoză“ în patru zile

Un clişeu spune că, în fotbal, niciun meci nu seamănă cu altul. Teoria s-a verificat din plin în cazul Stelei, care, la patru zile după umilinţa cu Bacău, a obţinut o victorie spectaculoasă, acasă, în returul preliminariilor Ligii Campionilor. 

Ca şi acum, înaintea de manşa secundă cu Ludogoreţ, Steaua luase prima opţiune pentru calificarea în grupe, după un 2-2, în Belgia, cu Club Brugge. Ceea ce se anunţa un retur de foc a fost tranşat însă, fără probleme, de echipa pregătită atunci de Ţiţi Dumitriu, care a zdrobit campioana Belgiei cu 3-0 (Adi Ilie 32 şi 44, Nagy 55).

Şi bulgarii s-au împiedicat

Pasul greşit făcut de Steaua în faţa Ceahlăului poate fi explicat prin prisma faptului că elevii lui Gâlcă erau cu gândul la un meci cu o miză de 20 de milioane de euro: returul cu Ludogoreţ (miercuri, ora 21.45, Digi Sport şi Dolce Sport). 

De altfel, lipsa de concentrare s-a văzut şi în jocul adversarei Stelei de miecuri. Odihnindu-şi titularii, Ludogoreţ a reuşit doar un 2-2, în deplasare, cu Lokomotiv Plovdiv, Anicet punctând de două ori. „Am pierdut puncte pentru că, în două momente ale jocului, nu am fost suficient de concentraţi şi am primit două goluri. Urăsc să pierd puncte înaintea unui astfel de joc, precum cel cu Steaua. Nu e bine pentru încrederea noastră. Poate că jucătorii au fost influenţaţi de partida de miercuri, de la Sofia. Poate se gândeau deja la Steaua“, a declarat antrenorul Georgi Dermendzhiev.

Trebuia să tragem mai mult la poartă de la distanţă. Golul l-am luat pe o neatenţie. Vina e numai a mea, fiindcă eu am alcătuit echipa. La Sofia, vreau să dominăm şi să câştigăm. Costel Gâlcă antrenor Steaua   Pentru bulgari va fi mult mai greu decât a fost pentru noi pe Ghencea. Steaua a bătut Ludogoreţ, în tur, fără să ia gol şi e favorită la calificare. Florin Marin antrenor Ceahlăul

Arlauskis, incert pentru Sofia

Steaua se confruntă cu probleme serioase de efectiv, înaintea returului cu Ludogoreţ. Chipciu e suspendat pentru jocul de la Sofia, iar Tănase, care a absentat şi cu Ceahlăul, e incert din cauza unei accidentări la inghinali. După partida cu nemţenii, Steaua are emoţii şi în privinţa lui Arlauskis. Acesta a părăsit terenul în minutul 37, fiind înlocuit cu Niţă. „Lui Arlauskis i-a fugit piciorul, are ceva pe aductor“, a declarat Gâlcă la final.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite