Van Gaal, curaj sau nebunie? Vezi decizia cu care i-a şocat pe olandezi! Crezi că vom vedea vreodată aşa ceva la naţionala României?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Van Gaal (centru) e încrezător că puştii promovaţi vor duce Olanda în Brazilia
Van Gaal (centru) e încrezător că puştii promovaţi vor duce Olanda în Brazilia

Află mutarea radicală la care a recurs selecţionerul de 61 de ani pentru a evita o nouă necalificare la Mondiale, ca în 2002.

Van Gaal a explicat că va insista cu tinerii, în ciuda slăbiciunilor arătate de aceştia, întrucât şi-a învăţat lecţia în 2002, când a ratat Mondialul dându-le credit veteranilor.

Olanda, în varianta de după Euro 2012, are un nou antrenor, un nou sistem de joc, o mulţime de jucători noi, însă pare la fel de fragilă ca în luna iunie, când a bifat trei înfrângeri în Ucraina şi în Polonia.

După debutul în campania de calificare pentru Mondialul din 2014, cu Turcia, au existat foarte puţine plusuri. Cel mai mare, rezultatul, o victorie cu 2-0 pentru care, totuşi, „Oranje" a tremurat din toate încheieturile. Un alt aspect remarcabil: infuzia masivă de tineri. Aceştia însă şi-au arătat lipsa de experienţă, Olanda ajungând să tragă de timp, pe teren propriu, pentru a nu fi egalată. În ciuda acestei situaţii, Louis van Gaal a insistat că va merge pe mâna unor puşti precum Willems (18 ani), Martins Indi (20) sau Clasie (21).

Coşmarul din 2002

Van Gaal şi-a pătat cariera de antrenor în 2002, atunci când, sub comanda sa, Olanda a ratat singurul Mondial din ultimii 22 de ani. „Am învăţat din greşelile pe care le-am comis în primul meu mandat. Acum, când mă uit înapoi, îmi dau seama că am plătit pentru că am păstrat acelaşi lot îmbătrânit.

Ce-i drept, la vremea respectivă, nici n-am văzut foarte mulţi jucători tineri şi talentaţi venind din spate. Acum, spre norocul meu, îi am pe aceşti tineri talentaţi şi o să merg pe mâna lor", a spus tehnicianul de 61 de ani.

El e convins că, odată cu trecerea timpului, ezitările arătate de puşti în meciul cu Turcia vor dispărea. „Important e ca ei să prindă încredere în posibilităţile lor şi să ajungă să joace la naţională, la fel de bine ca la echipele lor de club", a
adăugat Van Gaal.

„Nu sunt nebun"

Întrebat dacă totuşi n-a exagerat cu întinerirea masivă a lotului, selecţionerul a insistat că deciziile sale s-au dovedit a fi corecte. „După victoria cu Turcia, pot să spun că deja am făcut doi, trei paşi înainte. Nu sunt nebun şi n-am făcut nimic anormal. De exemplu, Martins Indi şi Jetro Willems au jucat slab, în prima repriză, dar în a doua s-a văzut clar că au prins încredere şi au fost mult mai calmi pe teren. Faptul că aceşti puşti au crescut vizibil, de la o repriză la alta, spune multe despre potenţialul lor", a spus selecţionerul batav.

Van Gaal s-a referit apoi la meciul cu Ungaria: „Aştept la o siguranţă defenisvă mai mare. În plus, Clasie e un fotbalist care poate contribui mai mult la jocul ofensiv, ceea ce n-a făcut cu Turcia, motiv pentru care l-am şi schimbat. Sper să-şi îmbunătăţească prestaţia la Budapesta".

Puştii îl adoră

„Copiii" titularizaţi de Van Gaal au numai cuvinte de laudă la adresa selecţionerului. Cel mai tânăr dintre ei, Jetro Willems, a vorbit despre relaţia sa cu antrenorul de 61 de ani.

„Van Gaal ştie ce face. El îşi alege jucătorii în funcţie de stilul pe care vrea să-l implementeze, nu în funcţie de vârstă. Îmi place că naţionala a trecut de la acel 4-2-3-1 de pe vremea lui Van Marwijk la 4-3-3. Ne e foarte uşor să jucăm în această formulă. E sistemul clasic olandez cu care am crescut", a adăugat Willems.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite