Un moft politic!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scolari (dreapta) şi Rivaldo au găsit un eldorado în Uzbekistan
Scolari (dreapta) şi Rivaldo au găsit un eldorado în Uzbekistan

Bunyodkor Taşkent, echipa la care activează brazilienii Rivaldo şi Scolari, a fost creată pentru a spori popularitatea fiicei preşedintelui din Uzbekistan. Apărut din senin, clubul Bunyodkor Taşkent a reprezentat iniţial o simplă „curiozitate", transformându-se însă prin puterea banului într-o forţă a sportului-rege.

Acum cinci ani nu exista pe harta fotbalului din Uzbekistan. „Creată" (în limba uzbecă, Bunyodkor înseamnă „creator") din nimic la 6 iulie 2005 sub numele iniţial de Kuruvci, echipa asiatică a promovat imediat în prima divizie şi a câştigat titlul la a doua tentativă, bătând chiar la porţile fazelor avansate din Liga Campionilor Asiei. 2008 a fost anul în care Bunyodkor a intrat definitiv în vocabularul iubitorilor de fotbal din întreaga lume.

La Taşkent se transferase brazilianul Rivaldo, iar pe banca tehnică se aşezase o altă legendă a „Selecao", Zico. După numai un an, ultimul a fost înlocuit de conaţionalul Luiz Felipe Scolari. Cel care a condus Brazilia spre titlul mondial din 2002 devenea cel mai bine plătit antrenor din lume, cu un contract de 13 milioane de euro pe stagiune. De unde însă atât de multă bunăstare într-o ţară în care 45 la sută din populaţie se zbate în sărăcie, supravieţuind cu mai puţin de 1,25 dolari pe zi?

Clanul Karimov ţine ţara sub teroare

Fără să vrea, „rândunicile", aşa cum sunt porecliţi jucătorii lui Bunyodkor, s-au transformat în ultimii ani într-un vehicul electoral pentru dictatorul Islam Karimov şi pentru ambiţiile politice ale fiicei acestuia, Gulnara.

De altfel, clanul Karimov a ţinut Uzbekistanul sub teroare încă din 1991, anul proclamării independenţei, şi este punctul de referinţă într-o ţară cunoscută pentru regimul autoritar şi pentru desele încălcări ale drepturilor omului.

E ca şi cum Adolf Hitler ar fi susţinut o echipă de fotbal în urmă cu aproape un secol! „În Uzbekistan, lumea e speriată. Oamenii ştiu ce li se poate întâmpla dacă gândesc altfel decât cei aflaţi la putere. Este o societate închisă şi va rămâne aşa mult timp", scrie unul dintre disidenţii uzbeci pe site-ul ferghana.ru.

Ameninţaţi cu pistolul pentru că egalaseră

Alături de influentul om de afaceri local Miradil Djalalov, Gulnara Karimova conduce compania Zeromax, înregistrată în Elveţia. Este vorba despre cel mai puternic jucător de pe piaţa comercială a Uzbekistanului, cu afaceri în domeniul petrolului, gazelor naturale şi a bumbacului. De altfel, aruncând o privire pe site-ul clubului Bunyodkor, remarcăm abundenţa sponsorilor care activează în domeniul gazelor naturale.

Revenind la „prinţesa uzbecilor", Gulnara Karimova controlează şi cea mai importantă companie de telefonie din Uzbekistan, dar şi secto rul afacerilor cu aur. De asemenea, la Geneva, acolo unde locuieşte, Gulnara este creatoare de modă şi cântăreaţă, sub numele de scenă „GooGoosha"! O întâmplare recentă ilustrează „forţa" de care beneficiază Bunyodkor în afara terenului. Astfel, se spune că Miradil Djalalov, citat mai sus, i-ar fi ameninţat cu pistolul pe jucătorii rivalei Pakhtakor, care îndrăzniseră să egaleze într-un meci direct.

„Fraţi" cu Barcelona

Fosta şi actuala echipă a lui Rivaldo au dezvoltat o relaţie de „prietenie" greu de explicat, în condiţiile în care FC Barcelona este sponsorizată de Unicef, agenţie a Naţiunilor Unite a cărei misiune umanitară este în contradicţie totală cu regimul politic represiv de la Taşkent. Cel mai vizibil semn al bunei înţelegeri dintre cele două cluburi este chiar sigla lui Bunyodkor, o copie a logoului folosit de catalani. Legăturile nu se opresc aici.

În 2008, Eto'o, pe atunci atacantul Barcelonei, a fost la un pas de a accepta oferta lui Bunyodkor (25 de milioane de dolari pentru câteva luni!), în timp ce alţi jucători ai campioanei Spaniei, precum Iniesta şi Puyol, au vizitat clubul din Taşkent. Apoi, coechipierii lui Rivaldo s-au antrenat pe „Camp Nou" şi au disputat un amical cu FC Barcelona, spaniolii fiind invitaţi ulterior la inaugurarea stadionului lui Bunyodkor.

Gulnara Karimova

Gulnara Karimova

Despre Uzbekistan

-Are o suprafaţă de 447.400 de kilometri pătraţi şi o populaţie de aproximativ 27 de milioane de locuitori.

-În 1991, când Uniunea Sovietică s-a dizolvat, Islam Karimov, fostul lider al Partidului Comunist, a fost ales ca preşedinte.

-Religia musulmană este majoritară, în proporţie de 88 la sută, creştinii fiind supuşi deseori la persecuţii pentru a-şi schimba religia.

-Este unul dintre cei mai mari producători de bumbac din lume şi al doilea exportator mondial.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite