Twente, cel mai sănătos club din Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Co Adriaanse, antrenorul unei echipe, Twente, care este cunoscută românilor
Co Adriaanse, antrenorul unei echipe, Twente, care este cunoscută românilor

Twente Enschede nu este tocmai o echipă necunoscută pentru fotbalul românesc. Twente s-a duelat chiar in acest sezon competiţional cu FC Vaslui, in turul doi preliminar al Ligii Campionilor. A fost 2-0 in Olanda si 0-0 la Piatra Neamţ, oraşul în care vasluienii şi-au disputat meciurile internaţionale..De asemenea, in sezonul 2010 din Europa League, Twente a evoluat în aceeaşi Grupă H, cu Steaua, Sheriff Tiraspol si Fenerbahce. A fost

TWENTE ENSCHEDE

Culori: roşu
Stadion: De Grolsch Veste (30.000)
Palmares: un titlu de campioană (2010), trei Cupe ale Olandei (1977, 2001, 2011), o finală a Cupei UEFA (1975, 0-0 şi 1-5 cu Mönchengladbach)
Cum s-a calificat: locul 1 în Grupa K, cu Wisla Cracovia, Fulham şi Odense
Sezonul intern: locul 3 în campionatul Olandei, cu o singură înfrângere în primele 16 etape

Sistem de joc: 4-3-3
Echipa de bază: Mihaylov - Rosales, Wisgerhof, Douglas, Tiendalli - Brama, Landzaat, Bajrami - Chadli, De Jong, Fer
Antrenor: Co Adriaanse (64 de ani)

ÎN 2003,  A FOST LA UN PAS DE DESFIINŢARE


*Echipa din Enschede a fost la un pas de desfiinţare în 2003, fiind salvată de afaceristul Joop Munsterman, un mic mogul media în Ţara Lalelelor.
*Munsterman a făcut la Enschede o „afacere" care se poate autosusţine în orice moment. Cel mai bun exemplu este zona din jurul propriului stadion, „Grolsch Veste", umplută în ultimii ani de centre comerciale, cafenele, şcoli, cinematografe plus un patinoar, un centru de sănătate, o pistă de carting. Un adevărat „imperiu".
*Despre Twente se spune că e cel mai sănătos club din Eredivisie. Pentru alb-roşii vorbesc rezultatele din ultimii doi ani, obţinute cu un buget anual de aproximativ 40 de milioane de euro, mult inferior granzilor din Amsterdam şi Eindhoven. Astfel, în 2010, cu „amicul" nostru Steve McClaren pe bancă, titlul a ajuns în premieră la Enschede. Stagiunea trecută, Twente a fost la doar 90 de minute de repetarea performanţei, însă a cedat în „finala" din ultima etapă, 1-3 cu Ajax.
*În această vară, la stadionul lui Twente, „Grolsch Veste", s-a produs o adevărată tragedie: doi oameni au murit după prăbuşirea acoperişului uneia dintre tribune.
*Twente şi-a atras mulţi simpatizanţi prin stilul de joc spectaculos, cu trei atacanţi, într-un 4-3-3 folosit şi de Barcelona. Până în 2010, inclusiv la „dubla" cu Steaua din grupele Ligii Europa, jucătorul exponenţial al echipei a fost congolezul naturalizat elveţian Blaise Nkufo, care a dat peste 100 de goluri pentru Twente. Acum, vedetele le găsim tot în atac, unul exploziv, în care uriaşul austriac de doi metri Marc Janko a ajuns doar rezerva tânărului internaţional olandez Luuk de Jong. La mijloc, după transferul lui Theo Janssen la Ajax, şef peste „tiki-taka" a rămas veteranul Landzaat.
*Imnul echipei este celebrul "You'll never walk alone" folosit de englezii de la Liverpool
*Portarul de rezervă, Sander Boschker, are 40 de ani. Începând din 1989, cu excepţia unui singur sezon (2003-2004 la Ajax), Boschker şi-a petrecut întreaga carieră la Twente.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite