Ţiriac, interviu spectaculos în presa franceză: cum l-a lovit criza, ce nu-i place la Federer şi cum vede viitorul tenisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om de afaceri cu o avere colosală, deţinătorul licenţei pentru turneul de la Madrid şi sfătuitorul Simonei Halep, românul de 76 de ani a vorbit deschis cu ziariştii de la „L’Equipe“.

Ion Ţiriac n-a fost un jucător uriaş de tenis, însă a devenit un manager de talie mondială şi un om de afaceri de mare succes. 

Cheia reuşitelor sale după ce a abandonat sportul de performanţă? „Muncesc 26 de ore pe zi“, a explicat Ţiriac pentru ziariştii de la „L’Equipe“, acolo unde a acordat un interviu spectaculos, preluat de sport.ro.

Jurnaliştii din Hexagon au remarcat că românul şi-a făcut averea în sistemul bancar, asigurări şi leasing. Totuşi, Ţiriac spune că banii se câştigă din ce în ce mai greu: „Înainte, vindeam 60.000 de maşini pe an, acum 6.000. Criza..“.

Inevitabil, discuţia a alunecat spre tenis, iar aici Ţiriac şi-a expus preferinţele. „Roger Federer e, fără îndoială, cel mai bun jucător din toate timpurile. Bun ca pâinea caldă! Doar că e prea liniştit pentru gustul meu. Prea bine educat“, a spus omul de afaceri. 

Lui i-au plăcut mereu jucătorii excentrici, precum Năstase, McEnroe şi Connors. Până şi pe Sampras, numărul 1 în lume timp de şase ani, l-a caracterizat ca fiind „prea moale“.

A luat 100 de dolari la Roland Garros

Întrebat cum vede viitorul tenisului, Ţiriac a răspuns, făcând şi o comparaţia cu vremurile în care el era jucător activ.

„Viitorul acestui sport e roz. Cu toate aceste ore de difuzare, cu banii care curg, tenisul a devenit al doilea sport din lume, după fotbal. Jucătorii vor cere din ce în ce mai mulţi bani. Şi-i vor avea, pentru ca oamenii se tem de ei. Şi e logic să le dai, dacă piaţa merge. Eu nu vreau să compar cei 100 de dolari care mi s-au dat, atunci când am câştigat dublul la Roland Garros (n.r. - în 1970 cu Ilie Năstase) cu cei 11 milioane de dolari pe care îi distribui acum la Madrid“, a continuat românul.

El visează să revoluţioneze sportul-alb: „Cupa Davis aş organiza-o, o data la doi ani, timp de două săptămâni în acelaşi loc. Dar cu doi ani de calificări şi meciuri tur-retur, pentru a crea emulaţie, cu meciuri de juniori în paralel. Ideea cu cinci seturi în patru ghemuri, chiar şi pentru fete, îmi place. Şi insist cu ideea mea cu mingile mai mari“.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite