Thiago, cel mai scump jucător vândut vreodată de Barcelona, din propria academie. Cât au obţinut catalanii din jucătorii cu ştampila „La Masia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pep Guardiola l-a adus pe Thiago la Bayern Munchen, transfer confirmat în urmă cu câteva zile. Cele 25 de milioane de euro plătite de bavarezi l-au transformat pe mijlocaş în cel mai scump jucător vândut vreodată de către Barcelona, dintre cei care crescuţi în propria academie.

„Cantera“ Barcelonei, academia de tineret a catalanilor, este cea mai renumită pe plan mondial. „La Masia“, o adevărată „fabrică“ de staruri, o locaţie unde se antrenează anual 300 de copii şi juniori, a fost considerată factorulul determinat al ascensiunii Barcelonei şi a naţionalei Spaniei, în ultimii ani. 

Vârful l-a atins probabil în 2010, anul în care „Furia Roja“ a câştigat titlul mondial. Şi când toţi cei trei ocupanţi ai podiumului la „Balonul de Aur“ FIFA aveau toţi ADN de „La Masia“: Messi, Iniesta şi Xavi. 

„La Masia“ are însă şi o mică „problemă”. Produce mai mult decât are nevoie Barcelona. Apar jucători, de reală valoare, dar care nu se pot pătrunde în prima echipă a catalanilor, mai ales dacă ne referim la actuala generaţie. 

La prima echipă a Barcelonei din 2009

Cel mai bun exemplu este chiar Thiago, căpitanul naţionalei under 21 a Spaniei, recent medaliat, pentru a doua oară, cu titlul de campion european. 

Thiago Alcantara, fiul fostului campion mondial brazilian Mazinho, născut în Italia, dar crescut şi naturalizat spaniol, n-a reuşit să-şi câştige un loc de titular. Asta deşi primul meci al lui Thiago în echipa mare a fost în 2009, după patru ani în care a trecut pe la echipele de copii şi juniori ale catalanilor. Cum mijlocul Barcelonei îi conţine pe Xavi, Iniesta şi Busquets, oportunităţile au fost destul de rare, iar Thiago a ales să joace mai mult. 

Guardiola, fostul său antrenor la Barcelona, i-a oferit în această vară varianta Bayern Munchen, însă transferul i-a costat ceva bani pe bavarezi: 25 de milioane de euro.

Potrivit celor de la „Marca“, Thiago (22 de ani) a urcat pe primul loc în topul jucătorilor care au fost crescuţi la academia Barcelonei, dar care ulterior au fost vânduţi de clubul catalan. Până în 14 iulie 2013, data când s-a oficializat mutarea, recordul îi aparţinea lui De la Pena, transferat de Lazio, în sezonul 1998-1999, pentru 15 milioane de euro. 

Suma totală obţinută de Barcelona din vânzarea jucătorilor crescuţi în „La Masia“ este de 93.5 milioane de euro. 

INFOGRAFIE: MARCA.COM

Jucători vânduţi de Barcelona. FOTO
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite