Sportul, batjocorit în numele luptei cu pandemia: Mesaj dur pentru şefii federaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fosta mare handbalistă, Ramona Farcău (40 de ani), a scris un text acid, dar argumentat, în care i-a pus la zid pe şefii sportului românesc pentru nepăsarea lor faţă de repornirea domeniului pe care îl gestionează.

Să fii şef de federaţie în România înseamnă, de cele mai multe ori, să organizezi acţiuni de imagine, să vorbeşti mult, să dai declaraţii goale de conţinut, şi să fugi de răspundere.

Ceea ce se vede, mai bine ca oricând, în această perioadă în care sportul românesc, ce a mai rămas din el, e, pur şi simplu, ignorat. Exact acest aspect a fost remarcat şi de Ramona Farcău, fosta mare handbalistă care a jucat zece ani pentru echipa naţională, în perioada 1999-2011. Cu 214 selecţii în prima reprezentativă, Ramona a contribuit la cea mai mare performanţă a handbalului românesc la nivel de naţională din ultimii ani, câştigarea argintului la Mondialul din 2005. Până la această performanţă, fosta extremă a contribuit şi la medalia de aur pe care naţionala de tineret a cucerit-o la Mondialul din 1999, în China.

Acum, din postură de fostă mare sportivă, Ramona Farcău e manager al companiei RFH Sports & Management, alături de soţul ei, psihologul Andreas Hniatiuc. Cei doi se ocupă de sportul juvenil şi de management sportiv şi furnizează conţinut şi pentru site-ul companiei, rfhsport.ro. Aici, Ramona tocmai a publicat un text de opinie, cu un mesaj pentru oamenii care conduc sportul românesc.

Ce a scris Ramona Farcău? 

Unde sunteţi domnilor preşedinţi? Când repornim sportul?

De trei luni sportul românesc este în stand-by, excepţie făcând fotbalul din prima ligă şi parţial din liga 2. În tot acest timp, s-a sistat orice activitate colectivă, organizată, la nivel de grup, atât la nivelul seniorilor, cât şi al juniorilor. Dacă în prima parte a acestei nefericite perioade conducătorii de federaţii au găsit din mesajele de informare publică un pretext pentru a ieşi în public, spunându-ne cum putem salva vieţi şi asigura bunul mers al lucrurilor, nu acelaşi lucru se întâmplă în prezent, când guvernanţii relaxează măsurile sociale, dar mai puţin pe cele care asigură funcţionalitatea sportului. Plajele sunt pline, terasele, cluburile şi restaurantele au ajuns ticsite de oameni sătui de #stamacasa, enoriaşii se înghesuie la liturghii, călătorii se bucură nestingheriţi de transportul în comun, în timp ce sportivii aşteaptă undă verde spre normalitate. După ce timp de trei luni sportivii au stat în casă, s-au spălat obsesiv pe mâini, nu şi-au atins nasul şi gura şi s-au antrenat pe covorul din living, pe balcon sau chirciţi în fata monitorului, pe Zoom sau Skype, este momentul să le permitem să se bucure de ceea ce iubesc şi ştiu să facă cel mai bine, adică sport!

În tot acest haos decizional ar trebui să iasă cineva în faţă, să reprezinte interesele sportivilor, să comunice în numele acestora şi să îi sprijine. Cine? Cei care conduc federaţiile naţionale, care ar trebui să reprezinte interesele sportului şi ale cluburilor afiliate. Cu excepţia FRF, care în ultimii ani a excelat la capitolul marketing şi comunicare (măcar atât) şi care prin preşedintele Burleanu a insistat public pentru reluarea competiţiior şi a Elisabetei Lipa, preşedinte al Federaţiei Române de Canotaj, care a avut un discurs coerent şi bine argumentat în spaţiul public, restul preşedinţilor de federaţii naţionale sunt aproape inexistenţi. Dacă intri pe site-urile federaţiilor naţionale vezi comunicate seci, recomandări legate de comportamentele în plan social pe timp de pandemie sau informări despre acţiuni din…2019. Nicio luare de poziţie oficială referitoare la reluarea activităţilor sportive, nicio scrisoare manifest, niciun articol cu date şi statistici actuale, totul fiind cufundat în ceaţă.

Ar fi minunat dacă i-am vedea ieşind public, cu declaraţii, pe preşedinţii sau managerii din sport, care faceau live-uri pe facebook la orice oră din zi, cu informaţii irelevante pentru dezvoltarea sportului romanesc şi care îşi dadeau #hashtag de la toate evenimentele mondene la care au participat, de multe ori în interes personal. În numele celor 279.179 de sportivi legitimaţi, a celor 8.958 de cluburi existente în România şi a celor 7.580 de antrenori acreditaţi, pe care îi reprezintă, îi invit pe conducătorii sportului să iasă în spaţiul public, să comunice care sunt demersurile şi etapele pe care trebuie să le urmeze sportivii, de la TOATE disciplinele sportive, la toate grupele de vârstă, pentru reluarea activităţii şi a intrării în normalitate.

Este esenţial ca în acesta stare de confuzie să facem lumină, să avem o direcţie de acţiune, să ştim cum ne planificăm activităţile în perioada următoare şi să transmitem un mesaj coerent şi unitar, pentru a reporni un fenomen social atât de iubit şi de ignorat de autorităţi!

Ramona Farcău

10 titluri naţionale a câştigat Ramona Farcău cu Oltchim Râmnicu Vâlcea, unde a evoluat, între 2006 şi 2013.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite