SONDAJ INSCOP Naţionala, devalorizată în ochii suporterilor. Cine ar fi cel mai potrivit selecţioner pentru România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un procent de 57,5% din români nu s-au uitat la niciun meci al tricolorilor în campania de calificare pentru Euro 2016, iar pentru peste 34% din ei nu contează cine va fi selecţioner la turneul final de anul viitor.

De când a fost ales în fruntea Federaţiei Române de Fotbal (FRF), în martie 2014, Răzvan Burleanu a tot bătut moneda pe reabilitarea imaginii naţionalei şi pe reîntărirea relaţiei cu suporterii.

Uşor de zis, greu de făcut! Chiar dacă FRF a avut o serie de iniţiative şi proiecte în acest sens, un exemplu fiind campania „Eu sunt 12“ destinată fanilor, în continuare există o prăpastie mare între prima reprezentativă şi publicul consumator de fotbal. Asta reiese din sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP, la comanda „Adevărul“.

Peste 1.000 de oameni chestionaţi

Sondajul a fost realizat în perioada 23 octombrie - 1 noiembrie 2015, adică la mai bine de două săptămâni după ce România şi-a asigurat calificarea la Euro 2016 printr-o victorie în Insulele Feroe (3-0), la 11 octombrie.

Volumul eşantionului a fost de 1.098 persoane şi e reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor e de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Chestionarele au fost aplicate în 39 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti, într-un total de 84 de localităţi (oraşe mari, oraşe medii, oraşe mici, comune, sate).

Fără o imagine clară despre naţională

Chiar dacă majoritatea celor chestionaţi, 64,1%, au ştiut că Budescu şi compania au obţinut calificarea la Euro 2016, în mod surprinzător, cei mai mulţi dintre ei, 57,5%, n-au urmărit meciurile din campania de calificare pentru turneul final!

De aici se poate trage concluzia că naţionala şi-a pierdut din importanţă în ochii publicului. De altfel, procentul ridicat al non-răspunsurilor (33,8%) la întrebarea privind meritele calificării la Campionatul European dovedeşte că românii n-au o imagine clară despre campania finalizată cu succes, inclusiv ca rezultat al faptului că n-au urmărit-o.

Se aşteaptă la o eliminare rapidă

Jocul tricolorilor a dezamăgit în ultimii ani, fie că selecţioner a fost Victor Piţurcă, fie că a fost Anghel Iordănescu. De aceea, nici măcar calificarea la Euro 2016 n-a îmbunătăţit încrederea publicului în echipa naţională. 

Acest lucru e reflectat în faptul că cei mai mulţi dintre participanţi la sondajul INSCOP, 20,9%, sunt de părere că România nu va trece de faza grupelor în Franţa. Iar asta în condiţiile în care, pe lângă primele două clasate în fiecare serie, şi cele bune patru formaţii de pe locurile 3 vor ajunge în runda eliminatorie. Practic, e suficient să eviţi ultimul loc în grupă pentru a putea spera la continuarea parcursului la Campionatul European.

Hagi, în urcare

Aşa cum era de aşteptat, cei mai mulţi români îl vor pe Mircea Lucescu pe banca naţionalei la Euro 2016. Surprizele vin, în schimb, din partea tehnicienilor care se află imediat după „Il Luce“. Anghel Iordănescu, ieşit din circuit timp de opt ani, înainte de a-l înlocui pe Victor Piţurcă, e considerat drept cea mai bună soluţie după Lucescu.

Iar Hagi, despre care părerea generală era că „nu e antrenor“, după ce a ratat calificarea la Mondialul din 2002, având şi multe eşecuri la nivel de club, şi-a îmbunătăţit imaginea în ochii publicului datorită ascensiunii cu Viitorul. 

Dacă „Regele“ e pe podium în topul preferinţelor, în  schimb, Petrescu şi Olăroiu, amândoi cu rezultate mai bune decât Hagi de-a lungul carierei, se situează abia după antrenorul Viitorului, semn că nu mai au o vizibilitate mare, după ce au plecat în Asia.

CLICK PENTRU A MĂRI REZULTATELE SONDAJULUI

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite