Sinucidere în România, eutanasiere în Belgia: Un psiholog a comentat cazul sportivei care a făcut valuri în lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costică Ştefănescu ajunsese să cântărească 35 de kilograme şi îşi aştepta, practic, moartea
Costică Ştefănescu ajunsese să cântărească 35 de kilograme şi îşi aştepta, practic, moartea

Marieke Vervoort (40 de ani), fostă campioană paralimpică la atletism în scaun cu rotile, a fost eutanasiată marţi. „Adevărul“ a vorbit cu psihologul Răzvan Zaharia, mai ales că şi în România au fost sportivi care, neavând varianta legală de a-şi pune capăt zilelor, au recurs la sinucidere.

Psihologul sportiv Răzvan Zaharia ştia de cazul eutanasierii lui Vervoort, atunci când a fost contactat de „Adevărul“. 

„În astfel de momente, totul ţine de context. Aş putea să spun că în povestea cu sportiva belgiancă, eutanasierea a fost benefică. Practic, a fost o asigurare la moarte care a promovat viaţa în cazul ei, a îndemnat să ducă lupta cât mai departe“, ne-a spus Zaharia.

„Dincolo de acest caz însă, trebuie să fim conştienţi de un lucru: viaţa e dată să o trăieşti! Eutanasierea poate fi o soluţie doar în cazuri medicale extrem de grave. Aici, vorbim de boli terminale, nicidecum de tulburări psihice. Pentru că la depresie şi, inclusiv la probleme mai grave, precum schizofrenia, există tratament. Acolo, eutanasierea nu poate fi o soluţie, e nevoie de intervenţii psihologice. Chiar şi când vorbim de boli grave, situaţia trebuie să fie evaluată de o comisie medicală înainte să ajungem la varianta eutanasierii“, ne-a spus Răzvan Zaharia.

Costică Ştefănescu şi Lucian Bălan s-au sinucis

Doi foşti fotbalişti uriaşi ai României şi-au pus capăt zilelor în ultimii ani. Ce-i drept, situaţiile lor nu suferă comparaţii. Costică Ştefănescu s-a sinucis la 20 august 2013, după ce s-a aruncat de la balconul camerei în care era internat la etajul 5 al Spitalului Militar. Ştefănescu avea 62 de ani şi fusese diagnosticat cu cancer pulmonar. A încercat varianta tratamentului, inclusiv în Germania, însă fără rezultat. Pe final, ajunsese să cântărească doar 35 de kilograme şi, practic, îşi aştepta moartea. În schimb, Lucian Bălan s-a sinucis după o supradoză de medicamente, la 12 noiembrie 2015, la 56 de ani, fiind depresiv. Pe biletul său de adio, fostul stelist a scris atât: „Vă iubesc pe toţi, dar aceasta e dorinţa mea!“. Bălan avusese alte două tentative de suicid, în 2004 şi în 2010.

CITEŞTE ŞI:

Eutanasierea, o soluţie şi în România? Iată lista ţărilor în care oamenii sunt asistaţi să-şi pună capăt zilelor

Campioana paralimpică Marieke Vervoort a fost eutanasiată! Ultimele ei declaraţii, cutremurătoare!

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite