Eutanasierea, o soluţie şi în România? Lista ţărilor în care oamenii sunt asistaţi să-şi pună capăt zilelor
0„Ucidere din compasiune“ a fost adoptată în Uruguay, încă din 1933! Şi de atunci, lista ţărilor care au legalizat eutanasierea sub diverse forme a tot crescut.
*Argentina – E posibilă pentru cei care suferă de boli terminale. Decizia poate fi luată de cel în cauză sau, dacă pacientul nu mai poate lua decizii, acordul poate fi dat de familia acestuia sau de reprezentanţii săi legali.
*Belgia – A fost legalizată de Parlament în 2002. În 2013, Senatul a extins legea şi pentru minorii care suferă de boli terminale. În astfel de cazuri, cererea trebuie să fie făcută de părinţii copilului şi de o echipă medicală. În 2016, primul minor a fost eutanasiat în Belgia prin această lege.
*Canada – Permite eutanasierea, începând din 2016.
*Chile – Varianta pasivă e legală, începând din 2012. Pacienţii care suferă de boli terminale pot refuza tratamentul.
*Columbia – A legalizat procedura, începând din 1997, însă doar în cazul celor care suferă de boli terminale precum cancer şi SIDA. Nu pot recurge la eutanasierea cei care au probleme psihice, precum Alzheimer.
*Danemarca – Nu e ilegală, însă pacienţii sunt sfătuiţi să nu recurgă la această măsură. Totuşi, sunt mulţi care îşi pun capăt zilelor cu ajutorul unui medic.
*Finlanda – Varianta activă nu e legală, însă cea pasivă e permisă de lege.
*Franţa – În ianuarie 2016, Parlamentul n-a legalizat eutanasierea, însă le-a permis medicilor să-şi ţină pacienţii cu boli terminale sedaţi până când aceştia vor muri.
*Germania, Spania, Suedia, India şi Irlanda – Eutanasierea pasivă e permisă sub forma deconectării de la aparate, la cererea pacientului.
*Israel – Cea activă e ilegală, însă varianta pasivă poate fi aplicată de spitale la recomandarea unei comisii.
*Japonia – Atât eutanasierea pasivă, cât şi cea activă pot fi aplicate în cazul pacienţilor care suferă de boli terminale.
*Letonia – Nu e legală, însă un medic poate refuza tratarea unui pacient, dacă ajunge la concluzia că această e cea mai bună variantă.
*Luxemburg – Din 2009 a devenit a treia ţară din Uniunea Europeană, după Olanda şi Belgia, care a legalizat eutanasierea în cazul celor care suferă de boli terminale. Condiţia? Opţiunea pacientului trebuie să fie validată de doi medici şi de o comisie.
*Mexic – Varianta activă e ilegală. Începând din 2008, cea pasivă le permite pacientului sau rudele acestuia, dacă pacientul se află în comă, refuzarea tratamentului pentru prelungirea vieţii.
*Olanda – A legalizat eutanasierea pentru adulţi din 2001 şi pe cea pentru minori din 2004.
*Coreea de Sud – A legalizat ambele forme pentru pacienţii cu boli terminale, începând din 2018.
*Elveţia – Procedura care implică administrarea unei substanţe e permisă doar dacă pacientul are un rol activ în momentul în care se face injecţia.
*Marea Britanie – Eutanasierea pasivă e permisă prin întreruperea tratamentului. De asemenea, în cazul pacienţilor aflaţi într-o stare vegetativă, mâncarea şi băutura pot fi „tăiate“, fără a fi nevoie de aprobări legale.
*Statele Unite ale Americii – Eutanasierea activă e ilegală peste tot, mai puţin în Oregon. În schimb, pacienţii pot opta pentru refuzarea tratamentului, chiar dacă această decizie le va grăbi moartea.
*Uruguay – Începând din 1933, Codul Penal acceptă eutanasierea denumind-o „Ucidere din compasiune“.
CITEŞTE ŞI:
Campioana paralimpică Marieke Vervoort a fost eutanasiată! Ultimele ei declaraţii, cutremurătoare!