Serial EURO: Cum a devenit bulgarul Hristo Stoicikov inamicul numărul unu al românilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hristo Stoicikov

Pentru a ajunge la EURO 2008, România a câştigat o grupă de calificare din care au mai făcut parte Olanda, Bulgaria, Slovenia, Belarus, Albania şi Luxemburg.

În primul meci am jucat la Constanţa cu Bulgaria şi România a început prost: după ce a condus cu 2-0, cu golurile lui Roşu şi marica, bulgarii ne-au egalat în minutele 82 şi 84, cu două reeşite ale lui Petrov. Într-un permanent război cu presa română, Hristo Stoicikov, selecţionerul bulgar de la acea vreme, a formulat celebra  replică: “Mămălicki, go home”. De asemenea, Stoicikov le-a spus jurnaliştilor români că atunci când el mergea cu Mercedes şi “Bemvete” (n.r. – BMW), ei se dădeau cu bicicleta.
Peste patru ani, într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor, Stoicikov a declarat că regretă acel incident: “"Aţi spus prea multe vorbe cu acea fază de parcă am provocat Apocalipsa. Serios, mai zici la supărare nişte chestii, însa eu îi apreciez pe români. Respirăm acelaşi aer", a spus Stoicikov.
Echipa lui Piţurcă, avându-i pe Mutu şi Chivu drept lideri, a avut apoi un parcurs aproape perfect, câştigând acasă şi în deplasare cu Belarus, Slovenia sau Albania şi remizând cu Olanda la Rotterdam. Meciul care ne-a dus practic la EURO a fost victoria de la Constanţa cu Olanda, 1-0, gol marcat de Goian cu capul dintr-o uşoară poziţie de ofsaid. „Bravo, haiducii mei!”, le striga Piţurcă jucătorilor. Chivu, în schimb, nu era aşa încântat în vestiar: „Iarăşi s-a umplut căruţa’, a spus el, referindu-se la faptul că vestiarul se umpluse cu dievrse personaje care vroiau să se bage în seamă.
Peste câteva zile, în Luxemburg, tricolorii obţineau şi matematic calificarea şi porneau petrecerea. România încheia pe primul loc în grupa preliminară şi se pregătea de Europeanul din 2008  alături de Olanda. Bulgaria lui Stoicikov rămânea acasă, la fel ca şi Slovenia, naţionala care ne „răpise” dreptul de a juca la CM 2002.

Povestea Romaniei la EURO 2008

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite