Se trage cu Gloanţe de Cupru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionala Zambiei e la un singur pas de finala de la Libreville, loc unde în urmă cu 19 ani a pierdut 18 jucători într-o tragedie aviatică. Echipa a fost calificată la turneu de italianul Dario Bonetti.

Dintre cele patru semifinaliste ale actualei ediţii a Cupei Africii, una singură merită cu prisosinţă să joace duminică în ultimul act al competiţiei, programat la Libreville. Motivul? Oraşul situat pe coasta Oceanului Atlantic e scris cu litere negre în istoria fotbalului din Zambia. În 1993, în capitala Gabonului, naţionala „Gloanţelor de Cupru" (numită astfel după principala bogăţie naturală a ţării) a fost victima unei catastrofe aviatice care a ucis o întreagă generaţie de fotbalişti, poate cea mai talentată din istoria Zambiei.

În drum spre Senegal pentru un meci din preliminariile Cupei Mondiale, 18 jucători plus stafful tehnic au sfârşit în apele Atlanticului imediat după ce au decolat din Libreville. Ca să ne dăm seama de proporţiile dezastrului şi de valoarea „tezaurului" dispărut, trebuie să analizăm ceea ce s-a petrecut ulterior. Cu o naţională refăcută din temelii, aproape de la zero, cu fotbalişti marginalizaţi până la acea dată, africanii au pierdut dramatic calificarea la Mondialul american din '94, într-un meci decisiv disputat în Maroc. Mai mult, la Cupa Africii din 1994, „Zambia second-hand" a ajuns până în finală fără să primească vreun gol, înclinându-se doar în faţa „super-vulturilor" nigerieni.

Destinul a făcut ca în 2012 „Gloanţele de Cupru" să aibă o nouă şansă de a câştiga Cupa Africii chiar la Libreville, oraşul blestemat din urmă cu 19 ani. Pentru o ţară în care malaria şi holera pândesc la fiecare colţ, ar fi cel mai frumos mod de comemorare a victimelor unei tragedii care va rămâne mereu în amintirea poporului zambian. Până la finala visată nu mai e decât un singur pas, semifinala de mâine cu Ghana.

„Hagi" a scăpat

Dacă noi îl avem pe Gică Hagi, zambienii îl au pe Kalusha Bwalya. Idolul fotbalistic al africanilor era căpitanul naţionalei din 1993 la ora accidentului de la Libreville. Norocul lui Bwalya a fost însă faptul că juca în Europa, la PSV Eindhoven, alegând să se deplaseze singur la meciul din Senegal, separat de restul lotului. O altă vedetă de atunci a Zambiei, Charles Musonda, a scăpat de zborul fatal doar datorită unei accidentări. Bwalya şi Musonda au fost ulterior stâlpii pe care a fost reconstruită noua naţională a „Gloanţelor de Cupru". Mai mult, Kalusha Bwalya a fost în perioada 2003-2006 selecţioner, iar acum e preşedinte al federaţiei.

Cauzele tragediei

- Deşi era vorba de o deplasare lungă, Lusaka - Dakar, oficialii din Zambia au pus la dispoziţia naţionalei un avion militar, un Buffalo CT 15.
- Înainte de plecarea spre Senegal, au fost raportate unele probleme tehnice la motorul aeronavei, ignorate însă.
- La conducerea avionului a fost desemnat un pilot obosit, care cu o zi înainte se întorsese dintr-o altă cursă solicitantă, din Mauritania.
- După decolarea de la Libreville, unde s-a făcut a doua realimentare, motorul stâng al avionului a cedat. Din cauza oboselii, dar şi a unei lumini de avertizare defecte, pilotul a oprit şi celălalt motor care funcţiona normal, iar aeronava s-a prăbuşit în apă.



Dario Bonetti, fost antrenor Dinamo şi Zambia: „Am făcut echipa şi m-au demis"

Zambia a ajuns la Cupa Africii 2012 avându-l pe bancă în preliminarii pe Dario Bonetti, fostul tehnician al lui Dinamo. Paradoxal, la două zile după calificare, în octombrie 2011, italianul a fost dat afară fără prea multe explicaţii şi înlocuit cu francezul Herve Renard, chiar antrenorul substituit de Bonetti în iulie 2010.

„Adevărul": Domnule Bonetti, ce ne puteţi spune despre Zambia, revelaţia Cupei Africii în acest an?

Dario Bonetti: Adică echipa pe care am creat-o eu timp de 16 luni... Ce pot să zic? Îmi pare rău că profită alţii de munca mea. Când am plecat eu de-acolo, Zambia era considerată a treia forţă a Africii.

În actuala echipă sunt jucători descoperiţi de dumneavoastră?

Chisamba Lungu, de exemplu. Are 20 de ani şi e un mare talent. Mai sunt jucători, precum Mayuka, pe care eu i-am reintegrat în naţională. Despre el se spune că va fi noul Eto'o.

Aţi rămas în conflict cu federaţia din Zambia?

Da, m-au demis fără să-mi achite restul de bani din contract. Eu semnasem pe patru ani, iar ei m-au dat afară după un an şi patru luni. Aştept decizia FIFA, deşi nu am prea mare încredere că mi se va da dreptate.

Dacă Zambia ar juca acum cu România, cine va câştiga?

Depinde de mine. Dacă aş antrena Zambia, atunci bate Zambia. Dacă aş antrena România, atunci bate România (râde). Oricum, mi-ar plăcea să revin în Liga I, dar deocamdată n-am nicio ofertă.

Cupa Africii

SFERTURI DE FINALĂ
Sâmbătă
Zambia - Sudan 3-0/ Sunzu 15, Katongo 66, Chamanga 86
Coasta de Fildeş - Guineea Ecuatorială3-0/ Drogba 36, 69, Y. Toure 81
Duminică
Gabon - Mali 1-1 (4-5 pen.)/ Mouloungui 55 / Diabate 84
Ghana - Tunisia 2-1 d.pr./ Mensah 10, A. Ayew 101 / Khelifa 42

SEMIFINALE
Mâine
Zambia - Ghana 18.00 , Eurosport
Mali - Coasta de Fildeş 21.00, Eurosport

*Finala e programată duminică, 12 februarie, la Libreville.

image
Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite