Rusia sfidează sancțiunile: Primele amicale readuc naționala în lumea fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a devenit „oaia neagră“ a comunității internaționale, odată cu invazia Ucrainei, la finalul lunii februarie. De atunci, sancțiunile au curs împotriva unui stat agresor. Inclusiv cele sportive, care au aruncat naționala de fotbal în afara preliminariilor pentru Mondialul din 2022 (20 noiembrie – 18 decembrie).

Vladimir Putin are, în continuare, și aliați pe plan internațional. FOTO: Arhiva Adevărul
Vladimir Putin are, în continuare, și aliați pe plan internațional. FOTO: Arhiva Adevărul

Și nu doar naționala a fost aruncată în afara competițiilor FIFA și UEFA. Și cluburile din Rusia au fost excluse. Ceea ce înseamnă că, în acest moment, meciurile din campionat se joacă doar pentru câștigarea titlului și evitarea retrogradării, în condițiile în care formațiile din prima ligă nu mai au acces la Liga Campionilor, Liga Europa și Conference League.

Încă de când au fost loviți de aceste decizii, șefii fotbalului din Rusia au promis că vor căuta soluții. Măcar pentru readucerea naționalei în circuitul internațional. Ceea ce pare că au reușit acum, după vreo 7 luni de încercări.

Rusia a anunțat, astăzi, primele partide amicale programate după declanșarea războiului din Ucraina. Naționala va întâlni Kârgâzstan, iar apoi Iranul, în luna noiembrie 2022. De remarcat că Iranul e o echipă calificată la CM 2022 din Qatar. Rușii au precizat că, foarte probabil, vor avea și un al treilea amical, tot în luna noiembrie.

Rămâne de văzut, totuși, dacă aceste partide se vor și disputa, conform programului anunțat. Pentru că rușii au mai avut tentative de a disputa meciuri amicale, în ultima perioadă, însă ele au fost blocate de FIFA. Un caz concret a fost un meci de verificare pe care rușii ar fi vrut să-l joace cu naționala Iranului, în luna iunie. Atunci însă, iranienii au anunțat că FIFA le-a interzis să se prezinte la acest amical.

E posibil că și acum anunțul Rusiei se fie doar o mișcare de propagandă, în condțiile în care naționala de fotbal n-a mai jucat din data de 14 noiembrie 2021. Atunci, echipa a fost învinsă de Croația, în deplasare, în ultimul meci din grupa preliminară pentru CM 2022.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite