România – Ucraina, fabulos la Euro 2024: am debutat cu o victorie colosală și vedem deja optimile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă naționala României a făcut un singur lucru bun în acest an, după toate prestațiile slabe din amicale, acela a fost faptul că Iordănescu și elevii săi au aruncat criticile la coșul gunoi și și-au văzut de treabă!

Nicolae Stanciu a deschis drumul României spre victorie. FOTO: GettyImages
Nicolae Stanciu a deschis drumul României spre victorie. FOTO: GettyImages

Dovadă și faptul că, în partida cu Ucraina de la Munchen, tricolorii au cedat posesia mingii, s-au pus pe două linii în fața porții apărate de Niță, și și-au acceptat condiția de echipă mai puțin dotată din punct de vedere tehnic. Și, luptându-se eroic pentru fiecare metru de teren, au absorbit presiunea Ucrainei. Era, realist vorbind, singura tactică recomandată, într-o partidă cu o adversară extrem de puternică.

Așadar, Stanciu și compania și-au propus să echilibreze partida, în primul rând, și apoi să lovească Ucraina pe contraatac. Sau taxând o greșeală comisă de băieții lui Rebrov. Și exact asta s-a și întâmplat, în primele 45 de minute. Într-un moment în care Ucrania „confiscase“ mingea, dar fără a-și crea ocazii mari de gol, Lunin a comis-o grav! Portarul legitimat la Real Madrid a degajat prost, după un pressing făcut de tricolori, iar Man a recuperat fix în afara careului. De unde l-a servit pe Stanciu, al cărui șut-bombă s-a dus la vinclu! 1-0 pentru România, după 29 de minute, grație unui golazo în adevăratul sens al cuvântului.

Până la finalul reprizei, Ucraina a presat, însă cea mai mare ocazie de gol a fost tot pentru România! Șutul lui Man, deviat în corner, a trecut la o palmă de poarta lui Lunin. Apoi, Stanciu a bătut cornerul direct pe poartă, iar mingea a căzut pe transversală, spre disperarea fanilor români! La pauză, România – Ucraina a fost „doar“ 1-0, în condițiile în care, la ce meci bun au făcut, elevii lui Edward Iordănescu ar fi meritat să aibă chiar un avantaj mai mare.

Răzvan Marin, gol senzațional

Și la reluare meciul s-a desfășurat după același scenariu. Cu Ucraina având mingea și cu România marcând. De această dată, gol după gol!

Mai întâi, Răzvan Marin a prins șutul vieții și l-a învins pe Lunin cu o execuție fantastică! România – Ucraina, 2-0, după 53 de minute, și părea că trăim un vis. Dar visul a devenit și mai frumos. Ireal de frumos, aproape. Nici nu trecuse bine bucuria marcării golului de 2-0, că Drăguș, servit de Man, a punctat și el. Pentru 3-0 (57). După nici măcar o oră de joc, Ucraina era făcută KO. Degeaba au curs schimbările efectuate de nefericitul Rebrov. Punctele erau deja adjudecate de tricolori, după ceea ce a fost, fără îndoială, cea mai mare surpriză a turneului final de până acum. 

S-a terminat 3-0, iar România, cu acest debut exploziv la Euro 2024, se poate gândi deja la calificarea în optimi. Pentru că vor merge în fazele eliminatorii primele două clasate din fiecare grupă, plus patru cele mai bune naționale de pe locurile 3. Iar având în vedere că avem deja 3 puncte, un golaveraj excelent, dar și încă două partide de jucat, e clar că, de acum încolo, doar un dezastru fotbalistic ne-ar putea opri drumul spre optimi.

Victorie la Euro după 24 de ani!

De remarcat că acesta e doar al doilea succes pentru naționala României, în cele șase participări la Campionatele Europene de fotbal.

Precedenta victorie, singura de până acum, fusese obținută la Euro 2000. Doar că atunci tricolorii au învins Anglia (3-2) în ultima partidă din faza grupelor, grație unui penalty transformat de Ionel Ganea, în minutul 89. Și atunci, România a obținut calificarea în fazele eliminatorii, dar a fost învinsă de Italia, în sferturi, scor 0-2.

Când și unde joacă România la Euro 2024, în grupa E

*17 iunie: ROMÂNIA – Ucraina 3-0 (Munchen), Belgia – Slovacia 0-1 (Frankfurt)

*21 iunie: Slovacia – Ucraina (Dusseldorf, 16.00)

*22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22.00)

*26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19.00), Ucraina – Belgia (Stuttgart, 19.00)

Se califică în faza optimilor de finală primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru locuri trei din toate cele șase grupe Euro 2024.

Pro TV, Pro Arena și platforma VOYO transmit Campionatul European din Germania. Echipa de comentatori va fi formată din Cristian Pintea, Ion Alexandru, Mihai Dedu și Andrei Grecu.

Lotul României

*Portari: Niță (Gaziantep), H. Moldovan (Atletico Madrid), Târnovanu (FCSB)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Mogoș (CFR Cluj), Drăgușin (Tottenham), Racovițan (Rakow), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Burcă (Al-Okhdood), Bancu (Universitatea Craiova)

*Mijlocași: Sorescu (Gaziantep), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Stanciu (Damac), Șut (FCSB), Olaru (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Coman (FCSB)

*Atacanți: Drăguș (Gaziantep), Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Bîrligea (CFR Cluj)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite