România - Spania: Tricolorii joacă astăzi un meci crucial pentru Euro 2020. Calculele calificării şi clasamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romania Danemarca echipa nationala a Romaniei FOTO Inquam Photos / Sandor Manases

În această seară (ora 21.45, Pro TV), România continuă preliminariile pentru ajungerea la Campionatul European din 2020 urmând să întâlnească, pe Arena Naţională, cel mai dificil adversar din grupă, Spania.

După un start de campanie mai degrabă mediocru, în care a adunat 7 puncte din 12 posibile, selecţionata antrenată de Cosmin Contra îşi joacă practic şansele de calificare la turneul final, o înfrângre reducând dramatic probabilitatea de a ajunge la competiţia unde se vor întrece cele mai bune 24 de echipe ale continentului.

Cele 7 puncte din tolba tricolorilor au venit după 2 victorii cu Malta şi Insulele Faroe, echipe care, cu execepţia meciuruilor jucate între ele, foarte probabil, vor înregistra eşecuri pe linie . În celelalte 2 partide disputate în actualele preliminarii, duelurile din deplasare cu formaţiile care contează în lupta pentru calificare, Norvegia şi Suedia, echipa României a luat doar un singur punct, prin egalul smuls în ultimul minut la Oslo. Astfel, un eşec al tricolorilor în meciul din această seară coroborat cu victorii previzibile ale Suediei şi Norvegie ar arunca echipa noastră pe locul 4 în grupă la 8 puncte de liderul Spania, care ar ajunge la 15 puncte.

Spania, favorită certă

Chiar dacă nu mai este echipa excepţională din urmă cu câţiva ani, Spania, care mai degrabă a dezamăgit în Liga Naţiunilor, unde a terminat pe 2 în grupă, după Anglia, rămâne una dintre forţele fotbalistice ale continentului şi pleacă cu prima şansă în meciul cu băieţii lui Cosmin Contra. O simplă privire aruncată pe cotele jucătorilor din cele două loturi ne dă dimensiunea diferenţei de valoare dintre cele două reprezentative, spaniolii valorând de peste zece ori mai mult decât băieţii noştri. Astfel, conform transfermarkt, lotul Spaniei este evaluat la aproximativ un miliard de euro, în timp ce jucătorii lui Contra valorează doar 88 de milioane de euro.

Chiar dacă Spania a câştigat de-a lungul timpului şi Campionatul European de fotbal şi pe cel Mondial, palmaresul dintre cele două echipe este echilibrat. În întreaga istorie, tricolorii i-au învins pe iberici de 4 ori, 5 partide s-au terminat la egalitate şi de alte 5 ori au pierdut.

Moreno îşi avertizează jucătorii  

Într-o conferinţă de presă susţinută în cantonamentul reprezentativei iberice, selecţionerul Robert Moreno a declarat că principala sa temere este ca fotbaliştii săi “să nu se simtă superiori în faţa unui adversar care are totuşi jucători la echipe de Liga Campionilor” . De asemenea, tehnicianul a subliniat faptul că România a pierdut un singur meci până acum în această grupă, cu Suedia, partidă în care ar fi putut obţine o remiză.

Meciul de pe Arena Naţională se va juca cu casa închisă, toate biletele epuizându-se de săptămâni bune.

Sprijin pentru Luis Enrique

Federaţiile de Fotbal din Spania şi România au primit acordul UEFA pentru a-şi manifesta susţinerea pentru Luis Enrique, fostul internaţional şi selecţioner spaniol care a trece printr-o cumplită suferinţă în urma decesului fiicei sale. Astfel, la partida de astăzi, va fi ţinut un moment de reculegere, iar jucătorii ambelor echipe vor purta banderole negre.

Metroul are program prelungit

La solicitarea FRF, Ministerul Transporturilor şi Metrorex au acceptat ca trenurile de metrou să circule pe toate magistralele după un program prelungit! Astfel, garniturile vor fi disponibile pe cele patru linii încă o oră şi 30 de minute fată de programul obişnuit, intervalul de circulaţie între trenuri urmând să fie de aproximativ 10-12 minute.

3 absenţi de fiecare parte

Marea absenţă din lotul tricolorilor este cea a lui Alexandru Chipciu, care este suspendat după eliminarea stupidă din partida cu Malta. La aceasta se pot lua în calcul retragerile de la echipa naţională a lui Cristian Săpunaru şi cea a lui George Ţucudean, ieşit din circuitul sportiv pe termen nelimitat. Oaspeţii au venit la Bucureşti fără 3 oameni de bază, Alvaro Morata, trei goluri în actualele preliminarii, Isco şi Asensio, toţi indisponibili.

Lotul României:

Portari: Ciprian Tătăruşanu (Lyon, 61/0), Florin Niţă (Sparta Praga, 2/0), Ionuţ Radu (Genoa, 0/0)

Fundaşi: Romario Benzar (Lecce, 15/0), Vlad Chiricheş (Napoli, 54/0), Ionuţ Nedelcearu (FC Ufa, 4/0), Dragoş Grigore (Ludogorets, 36/0), Adrian Rus (MOL Fehérvár, 0/0), Alin Toşca (Gazişehir Gaziantep, 16/0), Florin Ştefan (Sepsi OSK, 0/0)

Mijlocaşi: Alexandru Chipciu (Anderlecht, 44/6), Răzvan Marin (Ajax, 17/1), Nicolae Stanciu (Slavia Praga, 31/10), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 4/0) Mihai Bordeianu (CFR Cluj, 0/0), Paul Anton (Krylya Sovetov, 9/0), Ciprian Deac (CFR Cluj, 20/4), Ianis Hagi (Genk, 5/0), Alexandru Maxim (Mainz, 36/3), Gheorghe Grozav (Kisvárda, 28/5), Adrian Păun (CFR Cluj, 0/0)

Atacanţi: Claudiu Keşeru (Ludogorets, 33/12), George Puşcaş (Reading, 8/4), Florin Andone (Brighton, 21/1).

Lotul Spaniei:

Portari: David De Gea (Manchester United), Kepa Arrizabalaga (Chelsea), Pau Lopez (AS Roma)

Fundaşi: Jose Gaya (Valencia CF), Jordi Alba (FC Barcelona), Dani Carvajal (Real Madrid), Mario Hermoso (Atletico Madrid), Unai Núñez (Athletic Bilbao), Sergio Ramos (Real Madrid), Diego Llorente (Real Sociedad), Jesus Navas (Sevilla FC)

Mijlocaşi: Dani Parejo (Valencia CF), Sergio Busquets (FC Barcelona), Thiago Alcantara (FC Bayern Munchen), Saul Niguez (Atletico Madrid), Rodrigo Hernández (Manchester City), Suso (AC Milan), Fabián Ruiz (SSC Napoli), Pablo Sarabia (Paris Saint-Germain), Dani Ceballos (Arsenal)

Atacanţi: Rodrigo Moreno (Valencia CF), Paco Alcácer (Borussia Dortmund), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad)

Rezultatele înregistrate până acum în grupă

23 martie: Suedia – România 2-1

(Quaison 33, Claesson 40 / Keşerü 58)

Malta – Feroe 2-1

Spania – Norvegia 2-1

26 martie:

România – Feroe 4-1

(Deac 26, Keşerü 29, 33, Puşcaş 63 / V. Davidsen 40-pen.)

Norvegia – Suedia 3-3

Malta – Spania 0-2

7 iunie 2019

Feroe – Spania 1-4

Norvegia – România 2-2

(T. Elyounoussi 56, Odegaard 70 / Keşerü 77, 90+2)

Suedia – Malta 3-0

10 iunie 2019

Feroe – Norvegia 0-2

Malta – România 0-4

(Puşcaş 7, 29, Chipciu 34, Man 90+1)

Spania – Suedia 3-0

Programul meciurilor rămase de disputat

5 septembrie 2019: Feroe – Suedia, Norvegia – Malta, România – Spania (toate de la ora 21:45)

8 septembrie 2019: Spania – Feroe (ora 16:00), România – Malta (ora 19:00), Suedia – Norvegia (ora 21:45)

12 octombrie 2019: Feroe – România (ora 19:00), Malta – Suedia, Norvegia – Spania (ora 21:45)

15 octombrie 2019: Feroe – Malta, România – Norvegia, Suedia – Spania (toate de la ora 21:45)

15 noiembrie 2019: Norvegia – Feroe, România – Suedia, Spania – Malta (toate de la ora 21:45)

18 noiembrie 2019: Malta – Norvegia, Spania – România, Suedia – Feroe (toate de la ora 21:45)

Clasamentul grupei F

1. Spania              4              4              0              0              11-2       12

2. Suedia             4              2              1              1              8-7          7

3. România         4              2              1              1              11-5       7

4. Norvegia         4              1              2              1              8-7          5

5. Malta               4              1              0              3              2-10       3

6. Feroe               4              0              0              4              3-12       0

*la turneul final se califică direct doar primele două clasate în fiecare grupă preliminară.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite