România, la Mondiale: Francezii anunţă calificarea „Stejarilor“ după încă un caz şocant în rugby-ul european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rugby

Ciudată lume are sportul cu balonul oval! Pentru că, dacă la fotbal, descalificarea unei naţionale de la Mondiale se întâmplă extrem de rar, doar în caz de război sau când vorbim despre ţări liliputane, în schimb, la rugby, astfel de decizii curg de la o ediţie la alta!

Înaintea Mondialului din 2019, găzduit de Japonia, trei naţionale, România, Spania şi Belgia au încălcat regulamentul, folosind jucători neeligibili! Toate trei au fost descalificate şi depunctate de federaţia internaţională. Atunci, Rusia a profitat de această situaţie, mergând la turneul final, în timp ce Germania a prins play-off-ul cu Samoa. 

Acum, la trei ani distanţă, situaţia se repetă. Şi, în mod şocant, din nou, Spania e echipa care a încălcat regulamentul. Concret, ibericii l-au folosit pe pilierul sud-african, Gavin van der Berg (foto), deşi acesta n-ar fi avut drept de joc.

Gavin

Conform regulamentului, pentru a reprezenta o altă ţară, un sportiv trebuie să fie rezident acolo minimum 3 ani. Gavin van der Berg s-a stabilit în Spania din 2018, însă a părăsit această ţară, după declanşarea pandemiei, petrecând o perioadă acasă, în Africa de Sud. Ceea ce înseamnă că el n-ar fi trebuit să fie pe teren pentru Spania, în confruntările cu Olanda din cadrul Rugby Europe Championship. Această competiţie a oferit biletele pentru Mondialul din 2023, după un clasament realizat pe baza rezultatelor ediţiilor din 2021 şi 2022. În aceste întreceri, Gavin van der Berg a jucat pentru Spania, atât în victoria cu Olanda din 2021, scor 52-7, cât şi în cea din 2022, scor 43-0. 

Drept urmare, World Rugby, forul internaţional de specialitate, a demarat, în mod oficial, o anchetă în cazul Spaniei. Anunţul a fost făcut la data de 28 martie. Acum, site-ul românesc, fanatik.ro, a scris că World Rugby urmează să dea verdictul: Spania, exclusă de la CM 2023 şi înlocuită cu echipa care s-a clasat imediat după ea. Adică, România! Care, în mod normal, ar fi trebuit să joace într-o altă serie care pune la bătaie un bilet la turneul final, alături de o naţională de pe continentul american, una din zona Asia / Oceania şi una din Africa.

Aproape sigur însă, „Stejarii“ vor merge direct la Mondialul de anul viitor, care va fi găzduit de Franţa, în perioada 8 septembrie – 28 octombrie. Şi vor „moşteni“ grupa din care face parte Spania, în acest moment, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoţia şi o echipă care va veni din zona Asia / Pacific, cel mai probabil, Tonga.

Această informaţie e aşteptată să fie oficializată până la finalul săptămânii. Deocamdată, ea a „transpirat“ şi în presa internaţională. Concret, prestigioasa publicaţie franceză „Le Figaro“ a scris şi ea despre iminenta descalificare a Spaniei şi înlocuirea ei la Mondialul din 2023 cu România. Dacă acest scenariu se va oficializa, atunci Portugalia va merge în grupa de calificare în care fusese repartizată naţionala tricoloră, în încercarea de a-şi asigura şi ea prezenţa la turneul final.

8 prezenţe are România la Mondialul de rugby, singura absenţă fiind cea din 2019, când „Stejarii“ au obţinut biletele pe teren, însă, ulterior, au fost descalificaţi.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite