România, înaintea debutului de la Europeanul de handbal din Serbia: Alt antrenor, aceeaşi echipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Tadici a revenit în acest an pe banca naţionalei României
Gheorghe Tadici a revenit în acest an pe banca naţionalei României

Reconstrucţia promisă de Gheorghe Tadici întârzie să se facă simţită. România va merge la Euro cu aceeaşi generaţie de jucătoare, lotul tricolorelor având una dintre cele mai ridicate medii de vârstă din turneu. Marţi, de la ora 21.15, tricolorele vor susţine primul meci din competiţie, împotriva Rusiei.

Pentru prima oară în ultimii zece ani, naţionala feminină de handbal nu-şi mai propune înainte de un turneu final câştigarea unei medalii.

Cea mai bună echipă a României, ţinând cont de toate jocurile sportive, şi-a schimbat antrenorul, în locul lui Radu Voina, care a stat pe banca tricolorelor în ultimii patru ani, revenind Gheorghe Tadici, chiar cel care fusese înlocuit în 2008.

Plecat atunci în urma unui conflict cu jucătoarele experimentate, în frunte cu Luminiţa Huţupan, tehnicianul de 60 de ani s-a întors pe banca naţionalei anunţând ca un prim obiectiv reconstrucţia echipei. În ultimii zece ani, România s-a bazat pe o generaţie de mare valoare, considerată una dintre cele mai bune din istoria handbalului nostru, cu mai multe jucătoare ce au câştigat Liga Campionilor cu echipele lor de club, dar care n-a reuşit decât de două ori să urce pe podiumul unui turneu final: argint la Mondiale (2005) şi bronz la Europene (2010).

„Avem nevoie de trei sau patru ani pentru a construi o echipă nouă. Va fi dificil, mai ales că numărul jucătoarelor a scăzut dramatic. Avem nevoie de răbdare pentru a învăţa să jucăm într-o formulă nouă“, a declarat selecţionerul Tadici.

Doar patru jucătoare sub 25 de ani

Schimbarea promisă de tehnicianul care pregăteşte, în paralel, şi HC Zalău întârzie să apară. Pentru Europeanul care va începe săptămâna viitoare, Tadici a convocat 16 jucătoare, între care se regăsesc mai toate handbalistele din „garda veche“, şase dintre ele având peste 30 de ani, lotul României având una dintre cele mai ridicate medii de vârstă din turneu.

Nu vor lipsi astfel consacratele Tolnai, Ungureanu, Meiroşu, Brădeanu, Curea, Stanca, Manea sau Nechita, plus Cristina Neagu, revenită în această toamnă după o accidentare care a ţinut-o mai bine de un an pe tuşă.

Tadici a convocat doar patru jucătoare sub 25 de ani, dintre care una e chiar Neagu (24 de ani), celelalte tree fiind Ţăcălie (23 de ani), Dincă (24) şi Pintea (22 de ani). Ca de obicei, Oltchim dă grosul lotului, cu opt handbaliste, cealaltă reprezentantă a României în Liga Campionilor, „U“ Jolidon Cluj, având doar trei  componente. Singura stranieră e Talida Tolnai, care a plecat în această vară în Turcia, la Ukudar.

Campionatul European de Handbal din Serbia

Cea mai grea grupă a turneului

Tadici îşi va reîncepe mandatul pe banca naţionalei în faţa unor adversari extrem de dificili. România, medaliata cu bronz de la precedentul European, va evolua în Grupa D a turneului din Serbia, cea mai grea a competiţiei, împotriva Rusiei (campioana mondială din 2009), Muntenegru (vicecampioana olimpică din 2012) şi Islanda.

Cum primele trei echipe se califică în grupele principale, tricolorele se vor duela pentru aceste poziţii cu Rusia, venită prima oară după 13 ani la un turneu final fără celebrul Evgheni Trefilov (înlocuit în toamnă cu Vitali Krokhin), şi cu Muntenegru, echipa la care joacă „galacticele“ Bulatovici şi Iovanovici, dar care nu va mai conta pe cea mai bună jucătoare din lume a ultimilor ani, Bojana Popovici, retrasă după Olimpiada de la Londra.

Gaţu: „Să trecem de primele grupe“

„Obiectivul cel mai important e calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de peste patru ani, acolo unde aşteptăm o medalie. Obiectivul pe termen scurt e închegarea unei echipe competitive. Nu putem să creştem o generaţie dacă există presiune. E un început de drum şi trebuie să dăm dovadă de răbdare, nu trebuie să le stresăm pe jucătoare. Au apărut jucătoare tinere în echipă, care trebuie integrate şi obişnuite cu cerinţele de la naţională“, a declarat pentru „Adevărul“ preşedintele Federaţiei, Cristian Gaţu.

Acesta a vorbit şi despre adversarele tricolorelor: „Ţările nordice vor fi o nucă tare, fiindcă au experienţă vastă la turneele finale. Nu trebuie să uităm Rusia, chiar dacă se află în reconstrucţie, ca şi noi“.

Lotul României pentru Europeanul de handbal din Serbia

Se joacă la 16 kilometri de România

România va disputa toate meciurile din grupă la Vrsac, localitate sârbească aflată la 16 kilometri de graniţa cu România şi la 80 de kilometri de Timişoara, astfel încât e posibil ca handbalistele noastre să poată conta pe un sprijin puternic din partea fanilor veniţi din ţară.

Declaraţie

E obligatoriu să ieşim din grupele preliminare. Deşi avem o serie grea, sunt convins că vom reuşi să ne calificăm în grupele principale
Cristian Gaţu preşedinte FRH

27,6

ani este media de vârstă a lotului României pentru CE din Serbia.

România handbal euro
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite