România, în fața unui scenariu teribil: Răzbunarea kosovarilor o să ne usture rău de tot

0
Publicat:

România „pierde“ și când câștigă. Din păcate, așa se poate rezuma meciul de marți cu Kosovo, în care ne-am chinuit teribil, după încă o prestație slabă. Iar în tribune, din cauza huliganilor, ne-am dat un „autogol“ jenant.

Nicolae Stanciu
Nicolae Stanciu

De ani buni, în fotbalul românesc, un fenomen periculos, numit huliganism, e băgat sub preș. De aceea, naționala a tot fost sancționată de forurile internaționale, FIFA și UEFA, din cauza scandărilor xenofobe, cu tentă rasistă din partea unor grupări precum „Uniți sub tricolor“. Reacția federației și a jandarmeriei în fața acestor derbedei care populează tribunele și ocupă aceleași sectoare, meci de meci? Inexistentă!

Din comoditate și din dorința de a nu se pune rău cu niște indivizi grobieni, FRF și forțele de ordine recurg la niște măsuri superficiale, în loc să identifice huliganii și apoi să le interzică accesul pe stadion. De aceea, marți, meciul România – Kosovo a fost oprit mai bine de 40 de minute, după ce în sectorul ocupat de cei de la „Uniți sub tricolor“ a apărut următorul banner: „Kosovo e Serbia“. Aluzie la faptul că România nu recunoaște acest stat, Kosovo, care și-a câștigat independența în februarie 2008.

Nu e clar ce legătură are o situație diplomatică, între România și Kosovo, cu disputarea unui meci de fotbal. Exact asta a remarcat și fostul internațional, Gică Popescu, în cadrul intervenției sale la Antena 1: „Kosovo e Serbia? Nu e treaba sportului să aducă pe o arenă de fotbal un astfel de banner. E vorba despre a susţine echipa naţională, de ce să-i facem rău? Fiecare avem opţiunile noastre politice, dar nu trebuie aduse pe terenul de sport“.

Interpretarea UEFA: Comportament discriminatoriu

Încă din timpul meciului, UEFA ne-a arătat că e „groasă“ și că ne așteaptă o sancțiune extrem de dură, după cum Adevărul a explicat aici.

Până să vedem cum ne va pune la punct UEFA și în câte meciuri de acasă vom fi privați de susținerea publicului, trebuie să ne gândim și la un alt aspect. După incidentele de marți, i-am scos pe kosovari din calculele calificării pentru Euro 2024. Ceea ce nu e rău, în condițiile în care de acum încolo ne vom bate pe locul 2, ultimul care duce la turneul final, doar cu naționala Israelului.

Vedat Muriqi, eliminat în prima repriză a meciului cu România
Vedat Muriqi, eliminat în prima repriză a meciului cu România

Ceea ce e rău, în schimb, e că i-am transformat pe kosovari în dușmanii noștri! Iar acum, fără obiectiv în meciurile rămase, Muriqi și colegii săi vor fi în postura de a „arbitra“ lupta pentru locul 2 care se va da între noi și Israel. Cum? Lăsând-o mai moale în meciul de acasă cu israelienii, după ce și-au dat sufletul cu noi, la Priștina, în iunie, obținând un 0-0.

„Ne-au insultat țara!“

Faptul că jucătorii și stafful naționalei din Kosovo ne detestă acum, după cele întâmplate pe Arena Națională, reiese și din declarațiile lor de după meci.

Ne-au primit fără respect. E de neînțeles cum se pot întâmpla astfel de lucruri în 2023. Să ne țină înăuntru (n.r. – în vestiar, cât timp partida a fost întreruptă) 40 de minute e incredibil. Ne-au insultat țara, au fost rasiști. Am greșit întorcându-ne pe teren. N-ar fi trebuit să le permitem să ne insulte țara. Am vărsat sânge pentru ea“, a declarat fundașul Mergim Vojvoda, potrivit cotidianului Telegrafi, citat de gsp.ro.

Un discurs similar l-a avut și selecționerul kosovarilor, slovenul Primoz Gliha (55 de ani): „Fotbalul e un joc, nu politică. E o mare problemă, pentru că noi eram oaspeți aici. Va fi însă o mare problemă și pentru ei“.

Preliminarii Euro 2024, grupa I

Marți

România – Kosovo 2-0

Elveția – Andorra 3-0

Israel – Belarus 1-0

Clasament

1. Elveția 6 4 2 0 17-5 14

2. România 6 3 3 0 9-4 12

3. Israel 6 3 2 1 7-7 11

4. Belarus 6 1 1 4 4-11 4

5. Kosovo 6 0 4 2 5-8 4

6. Andorra 6 0 2 4 3-10 2

*Primele două clasate vor obține calificarea la turneul final.

Programul grupei până la finalul campaniei

*12 octombrie: Israel – Elveția, Andorra – Kosovo, Belarus – România (Budapesta)

*15 octombrie: Elveția – Belarus, România – Andorra, Kosovo – Israel

*18 noiembrie: Belarus – Andorra, Elveția – Kosovo, Israel – România

*21 noiembrie: România – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo - Belarus

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite