România – Elveția, încântător: Suntem tari și cu cei mari! Terminăm anul neînvinși și calificați la Euro 2024!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când s-a stabilit țintarul grupei I, la finalul anului trecut, oamenii din anturajul naționalei au răsuflat ușurați. Pentru că, în ultima etapă, urma să întâlnim Elveția acasă. Scenariul perfect, adică. Calculele erau clare: Elveția, favorita grupei, ar fi trebuit să aibă biletele pentru Euro 2024 în buzunar până la meciul de la București. Ceea ce ar fi ușurat misiunea tricolorilor. Ce n-au luat în calcul, cu siguranță, oficialii federației era că, la ora meciului România – Elveția, și noi urma să fim calificați. Ba chiar de pe primul loc!

Denis Alibec, eroul României. FOTO: Inquam Photos
Denis Alibec, eroul României. FOTO: Inquam Photos

Și acest deznodământ fericit arată că, totuși, ne-am depășit cu mult condiția în aceste preliminarii. Și am ajuns să găzduim partida cu Elveția, având două variante din trei, victoria și remiza, ca să păstrăm locul 1 în grupă.

Scăpat de presiunea calificării, selecționerul Edward Iordănescu (45 de ani) și-a și permis să facă cinci schimbări în formula de start față de partida de sâmbătă, cu Israel (2-1). Așadar, excluzând blocul defensiv, punctul nostru forte, au fost modificări în toate compartimentele. Au ieșit Ianis Hagi, Răzvan Marin, Screciu, Drăguș și Pușacș. Au intrat Cicâldău, Moruțan, Alibec, Florinel Coman și Marius Marin.

Cum a arătat prima repriză? O echipă a Elveției care a „confiscat“ mingea, dar fără pic de fantezie. Și o Românie care și-a valorificat din plin marele atu: apărarea solidă și bine organizată. Drept urmare, cu foarte mici excepții, cu niște jumătăți de ocazii pentru elvețieni, a ieșit o repriză slabă, insipidă, cu efect „somnifer“. Și cu un scor pe măsură: 0-0. Unul însă care ne-a convenit nouă de minune, asigurându-ne locul 1 în grupă și prezența în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru Euro 2024!

Moruțan, execuție acrobatică. FOTO: Mediafax
Moruțan, execuție acrobatică. FOTO: Mediafax

Partea a doua, început exploziv

Iar dacă prima repriză, așa slabă cum a fost, s-a jucat după scenariul care ne-a convenit, în debutul părții secunde, lucrurile s-au schimbat chiar în bine pentru România!

La un atac bine pregătit al nostru, mingea a circulat pe traseul Florinel Coman – Stanciu – Moruțan – Alibec, iar ultimul a punctat din gura porții pentru 1-0 (50), aruncând Arena Națională în aer. Golul i-a debusolat pe elvețieni și, în minutul 58, România a trecut pe lângă 2-0, la o dublă ocazie Alibec – Bancu.

A fost nevoie de 60 de minute pentru ca, într-un final, Elveția să desfacă apărarea României. Pasa filtrantă a lui Aebischer l-a găsit pe Okafor care a ratat cea mai mare ocazie a Elveției de până atunci. Două minute mai târziu, i-a venit rândul lui Vargas să treacă pe lângă gol, dar Horațiu Moldovan a avut o intervenție salvatoare.

Am câștigat o grupă de calificare după 16 ani!

Elveția a continuat să preseze, dar s-a stins, treptat, pe măsura trecerii minutelor. S-a terminat 1-0, rezultat mare care ne oferă locul 1 în grupa I, la finalul acestor preliminarii. E pentru prima dată după 16 ani, când România câștigă o grupă de calificare. Până la performanța din această seară, naționala pregătită de Victor Pițurcă era ultima care luase locul 1, în preliminariile Euro 2008, într-o serie cu Olanda, Bulgaria, Belarus, Albania, Slovenia și Luxemburg.

Rațiu și Cicâldău i-au anihilat pe elvețieni. FOTO: Mediafax
Rațiu și Cicâldău i-au anihilat pe elvețieni. FOTO: Mediafax

Avem una din cele mai bune defensive din Europa

Mai important însă, câștigarea grupei ne plasează în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru Euro 2024, sâmbătă, 2 decembrie, la Hamburg, de la ora 19.00, ora României. Nu în ultimul rând, așa criticată cum a fost pe parcursul preliminariilor, naționala a încheiat acest an fără înfrângere, având și una din cele mai solide defensive din Europa!

14

e locul ocupat de Elveția în clasamentul FIFA. România ocupă poziția a 48-a.

50.244

de fani au asistat la meciul România – Elveția de pe Arena Națională.

Rezultatele României în anul 2023

Andorra – România 0-2

România – Belarus 2-1

Kosovo – România 0-0

Elveția – România 2-2

România – Israel 1-1

România – Kosovo 2-0

Belarus – România 0-0

România – Andorra 4-0

Israel – România 1-2

România – Elveția 1-0

Preliminarii Euro 2024, grupa I, marți, ultima etapă

România – Elveția 1-0

Andorra – Israel 0-2

Kosovo – Belarus 0-1

Clasament

1. România 10 6 4 0 16-5 22

2. Elveția 10 4 5 1 22-11 17

3. Israel 10 4 3 3 11-11 15

4. Belarus 10 3 3 4 9-14 12

5. Kosovo 10 2 5 3 10-10 11

6. Andorra 10 0 2 8 3-20 2

*Primele două clasate vor merge la Euro 2024.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite