România – Columbia ne pune, diseară, în fața momentului adevărului: ce ne va arăta amicalul de la Madrid

0
Publicat:

Încă de pe vremea lui Mircea Sandu la FRF, România și-a propus ca, în lipsa calificărilor la turneele finale, să-și facă puncte pentru clasamentul FIFA, inventând o șmecherie românească!

De văzut câte minute va primi Ianis Hagi, omniprezent la națională, deși joacă puțin la club
De văzut câte minute va primi Ianis Hagi, omniprezent la națională, deși joacă puțin la club

Concret, am început să aranjăm amicale cu echipe de duzină. Memorabilă rămâne confruntarea cu Turkmenistan (!), găzduită de terenul unui hotel din Analya (!), în 2012. Când naționala pregătită de Victor Pițurcă s-a impus cu 4-0 și a mai urcat niște locuri în ierarhia mondială.

În anii care au urmat, am continuat „tradiția“ unor astfel de întâlniri cu Trinidad Tobago (4-0 în 2013), Albania (1-0 în 2014), Moldova (2-1 în 2015), RD Congo (1-1 în 2016) și Belarus (5-3 în 2020). Ce-i drept, administrația Burleanu a aranjat și niște amicale puternice, dar ultimul din această categorie datează din 2021, când am fost „sparring partner“ pentru Anglia, înainte ca această națională să debuteze la Campionatul European amânat de pandemie. Atunci, la Middlesbrough, gazdele s-au impus cu 1-0.

Acum, după o așteptare de 3 ani, pentru România urmează un alt amical cu adevărat puternic. Și singurul care ne va arăta nivelul de pregătire pentru Euro 2024 (14 iunie – 14 iulie, Germania). Pentru că duelul cu Columbia ne va aduce în fața unei naționale redutabile. Nu e întâmplător ca această echipă n-a mai pierdut de peste doi ani! De pe 2 februarie 2022, de la un 0-1 cu Argentina, în deplasare, în preliminariile Mondialului din 2024. De atunci, sud-americanii au legat o serie de 20 de partide fără înfrângere: 15 victorii, 5 remize! Și tocmai au bătut Spania, vineri, într-un amical găzduit de Stadionul Wembley din Londra.

Néstor Lorenzo (58 de ani), selecționerul argentinian de pe banca „Los Cafeteros“, a convocat un lot stelar pentru dubla cu Spania și România. Printre vedetele sale se numără Luis Diaz (Liverpool), Gustavo Puerta (Leverkusen), James Rodriguez (fost la Bayern și Real Madrid, acum la Sao Paulo) și portarul David Ospina (fost la Napoli și Arsenal, acum la Al-Nassr Riad).

Selecționerul Edward Iordănescu (45 de ani) a recunoscut că partida din această seară reprezintă un moment crucial: „Chiar dacă nu fac acum lotul pentru turneul final, amicalul cu Irlanda de Nord mi-a dat niște răspunsuri. Iar cel cu Columbia îmi va da altele. Nu toate răspunsurile au fost pozitive cu Irlanda de Nord“.

După testul cu Columbia, ultimele două amicale pentru națională vor fi în luna iunie, pe 4 și 8, cu Bulgaria, respectiv Liechtenstein. Ambele meciuri vor fi găzduite de Stadionul Steaua.

Vom fi cu ochii și spre Polonia

Nu doar amicalul România – Columbia ne interesează, diseară. La Wroclaw (Polonia), de la ora 21.45 (Digi Sport 1, Prima Sport 2) se va juca partida Ucraina – Islanda, cea care ne va completa grupa de la Euro 2024. Întâlnirea din Polonia va stabili naționala pe care o vom întâlni în prima etapă a Campionatului European, pe 17 iunie, la Munchen. Vor urma apoi meciurile cu Belgia (22 iunie, Koln) și cu Slovacia (26 iunie, Frankfurt).

Lotul convocat pentru amicalele din martie

*Portari: Moldovan (Atletico Madrid), Niță (Gaziantep), Târnovanu (FCSB), Aioani (Rapid)

*Fundași: Rațiu (Rayo Vallecano), Manea (CFR Cluj), Mogoș (CFR Cluj), Burcă (Al-Okhdood), Drăgușin (Tottenham), Rus (Pafos), Nedelcearu (Palermo), Racovițan (Raków), Opruț (Hermannstadt), Sorescu (Gaziantep)

*Mijlocași: Stanciu (Damac), M. Marin (Pisa), Cicâldău (Konyaspor), R. Marin (Empoli), Moruțan (Ankaragucu), Olaru (FCSB), Șut (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma), I. Hagi (Alaves), Drăguș (Gaziantep), Coman (FCSB)

*Atacanți: Pușcaș (Bari), Alibec (Muaither), Tănase (Al-Okhdood)

Selecționer: Edward Iordănescu (45 de ani)

Mogoș, accidentat, n-a făcut deplasarea, la Madrid, pentru amicalul cu Columbia.

Programul naționalei până la turneul final

*Astăzi (ora 21.30, Antena 1): România – Columbia

Se va juca pe Estádio Cívitas Metropolitano, la Madrid.

*4 iunie: România – Bulgaria

*8 iunie: România – Liechtenstein

Ambele partide se vor juca pe Stadionul Steaua.

Cele trei rute de play-off pentru Euro 2024

Joi, 21 martie

Ruta A

*Polonia – Estonia 5-1

*Țara Galilor – Finlanda 4-1

Ruta B

*Israel – Islanda 1-4

*Bosnia – Ucraina 1-2

Ruta C

*Georgia – Luxemburg 2-0

*Grecia – Kazahstan 5-0

Finalele pentru Euro 2024

Astăzi, 26 martie

Ruta A

*Țara Galilor – Polonia 21.45

Ruta B

*Ucraina – Islanda 21.45

Se va juca la Wroclaw (Polonia)

Ruta C

*Georgia – Grecia 19.00

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite