România a pierdut contactul cu lumea bună a handbalului. Paradoxul campionat tare - națională mediocră

0
Publicat:

Campionatul Mondial de handbal ne-a arătat că că am pierdut contactul cu lumea bună a handbalului, deși, paradoxal, avem unul dintre cele mai puternice campionate din lume. Nu mai puțin de 53 de jucătoare străine care au fost și sunt prezente la Mondial evoluează la formații din Liga Florilor. Plus cele 19 din naționala României. 

România, evoluții oscilante la Campionatul Mondial. Foto Fabebook FRH
România, evoluții oscilante la Campionatul Mondial. Foto Fabebook FRH

Specialiștii sunt împărțiți în două tabere: unii consideră că handbalistele aduse din afară blochează locul în echipe ale româncelor, care stau mai mult pe băncile de rezerve. Pe de altă parte, fosta mare jucătoare Carmen Amariei e de altă părere: sportivele noastre ar trebui să învețe de la cele străine, dar și să aibă ambiția să le depășească pe acestea, nu să se lamenteze și să găsească scuze.

Cum adevărul e probabil la mijloc, un lucru e cât se poate de clar: foarte mulți bani - în proporție covârșitoare publici - sunt irosiți pe salariile străinelor. Iar banii proveniți din fonduri de stat ar trebui să aibă o singură destinație: investiții în infrastructură, în copii, și în tineret. Apoi, dacă cluburile atrag și venituri private, pot plăti în continuare cele mai mari salarii din handbalul mondial.

FRH, bună la făcut poze

Despre Federație nu putem să spunem multe. Activitatea forului condus de fostul arbitru Constantin Din e zero la nivel de informații. La nivel de imagine stă mai bine, președintele FRH făcând-și apariția la momentele de gală ale Mondialului, fotografiindu-se cu Eliza Buceschi când aceasta era desemnată „omul meciului“.

Și banca tehnică pare „subțire“. Florentin Pera și-a demonstrat valoarea la echipele de club, însă la națională pare „moale“. Imaginile cu selecționerul în timpul meciurilor, și mai ales ale time-outurilor, sunt jalnice. Probabil suntem noi obișnuiți cu alt gen de comportament, în care antrenorii încearcă, într-un timp limitat, să le îndrume pe jucătoare pe drumul cel bun, să le capaciteze și să le insufle încredere. Însă Pera al nostru nu-și găsește cuvintele în cele 60 de secunde decisive, iar din cele pe care reușește să le rostească, fetele par că nu înțeleg nimic.

Urmează schimbul de generații

Ce urmează pentru România? Naționala a demonstrat, cu modesta Chile, cu Serbia și cu Japonia, că se poate descurca și fără Cristina Neagu. Rolul de lider a fost preluat de Eliza Buceschi, strălucitoare în multe momente, care, de altfel, era golgheterul competiției, cu 36 de reușite, cu o etapă înainte de finalul grupelor principale.

Poarta e bine apărată, Hosu arătând siguranță, extremele au început să funcționeze, Seraficeanu, Dincă, Dindilingan sau Badea jucând cu dezinvoltură. Mai e de lucrat la nivelul interilor, iar pe postul de pivot, România a arătat că Pintea are înlocuitoare pe măsură, Balog și Ostase.

Tinerele jucătoare vor avea pe viitor mai mult credit din partea selecționerului Florentin Pera, acesta promițând că va face în scurt timp schimbul de generații: „Sigur că mai departe voi da șanse jucătoarelor tinere. Eu am promovat foarte multe jucătoare tinere în ultimul an, le-am dat încredere, sunt jucătoare de perspectivă, de aceea unele sunt și aici. Sigur că le voi da credit în viitor. Va trebui gândită, încă nu este momentul, și o restructurare. Va fi imperios necesar să facem un schimb de generații“.

53 de jucătoare străine, plus 19 românce din campionatul intern au jucat la acest Mondial: Croația și Muntenegru au cele mai multe handbaliste în Liga Florilor, urmate de Angola (4), Franța (4), Spania (4), Serbia (4), Suedia (3), Polonia (3), Brazilia (3), Senegal (2), Norvegia (2), Slovenia (2), Germania (2), Ucraina (2), Danemarca (1), Ungaria (1), Argentina (1), Olanda (1).

România, la Campionatul Mondial 2023

România - Chile              44-19

România - Serbia            37-28

România - Danemarca    23-39

Germania - România       24-22

România - Japonia           32-28

Polonia - România         azi, ora 19.00

Clasament grupa principală 3

1. GERMANIA    119-90             8p            

2. DANEMARCA 122-93            6p            

3. România        114-119           4p            

4. Polonia          93-116             4p            

5. Japonia          115-121           2p            

6. Serbia             91-115            0p

Clasamentul golgheterilor (după 5 meciuri)

1. Eliza Buceschi (România)        36 de goluri

2. Marketa Jerbakova (Cehia)     35 de goluri

3. Soukeina Sagna (Senegal)      34 de goluril

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite