România – Japonia, spectaculos, dar cam tardiv: Le-am făcut „sushi“ și mai avem de doi bani speranță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naționala României ne oferă, de câțiva ani, pe lângă niște dezamăgiri din ce în ce mai mari și o chestiune neplăcută. Care a devenit „specialitatea casei“. Vorbim despre niște meciuri începute bine, care îți cresc așteptările, speranța, pentru ca apoi, brusc, când ți-e lumea mai dragă, să vină o cădere treptată, ca o picătură chinezească.

Eliza Buceschi, cea mai bună handbalistă din echipa României cu 12 goluri
Eliza Buceschi, cea mai bună handbalistă din echipa României cu 12 goluri

Sesizând și ei această „calitate“ a naționalei în ADN, probabil, mulți dintre fanii care au urmărit, sâmbătă, partida cu Japonia, au refuzat să se entuziasmeze, deși fetele pregătite de Florentin Pera au început bine meciul. Iar asta în fața unei echipe care, la precedenta întâlnire la acest nivel, ne dăduse cu terenul în cap: 37-20 la Mondialul din 2019! Mai mult, nu mai departe de acum două zile, Japonia a sufocat gazda Danemarca, 27-26, la capătul unui meci nebun.

Cu Neagu, Dumanska și Gogîrlă trimise în tribune, în prima repriză a întâlnirii România – Japonia, fetele noastre au fost în controlul meciului. Cu mici excepții, tricolorele au condus pe tabelă și, începând cu minutul 15, ne-am cam „betonat“ avansul de trei goluri: 10-7. Care s-a păstrat, ulterior (14-11 în minutul 27 și 16-13 în minutul 29). De altfel, la pauză, după o aruncare fantastică a lui Bazaliu, s-a intrat în cabine cu scorul de 17-14 pentru România.

De remarcat însă două aspecte. În primul rând, greșelile de neînțeles au fost destule și în această repriză, per ansamblu una bună pentru România. De pildă, în minutul 22, Cristina Laslo a „dormit“ cu mingea în posesie, nicio colegă n-a strigat la ea, iar o japoneză a venit din spate și i-a „furat“ mingea. Genul de fază pe care o vezi foarte rar la acest nivel!

Iar al doilea aspect a fost remarcat, în mod inspirat, de comentatorii Digi Sport: România joacă bine și menține nivelul când e lipsită de presiune. Din păcate, o caracteristică din cauza căreia nu poți să pretinzi că ești o echipă mare. Contra Japoniei, România a ajuns să joace fără presiune, după ce și-a făcut praf șansele de calificare în sferturi în înfrângerea cu Germania de joi.

Crina Pintea
Crina Pintea

Am pierdut-o pe Pintea, accidentată

Partea a doua a început excelent pentru România: 20-15 în minutul 33! Cam după minutul 37 însă, avansul nostru de cinci goluri s-a „topit“ treptat. Iar minutul 46, am avut doar două goluri în față: 24-22. Un minut mai târziu, am pierdut-o pe Crina Pintea, accidentată la genunchi.

Din fericire, nici japonezele n-au făcut vreun meci strălucit, iar Eliza Buceschi, starul României în acest duel, a continuat să marcheze pe bandă (a încheiat meciul cu 12 goluri). Cu zece minute înainte de final, tabela a arătat 26-24 pentru România. Avans care chiar s-a mărit în minutul 56 (29-26) pentru o victorie, una peste alta meritată pe deplin: 32-28.

Cu încă două puncte trecute în dreptul naționalei, așteptăm, diseară, rezultatul meciului Danemarca – Polonia (21.30, Digi Sport, Prima Sport). Dacă bat polonezele sau va fi egal, ne agățăm de scenariul SF care ne poate duce în sferturi: batem Polonia luni (ora 19.00), Danemarca pierde apoi cu Germania (ora 21.30) și vom merge în următoarea fază alături de nemțoaice. Pe hârtie, e posibil ca Danemarca să nu facă mai mult de un punct în următoarele două partide, dar în realitate sunt șanse mici să se întâmple așa ceva. Și, finalmente, vina e a noastră în totalitate: pentru că ne-am trezit la acest Mondial, abia după ce ne-am făcut praf șansele de calificare în sferturi.

Cupa Mondială 2023, Grupa Principală III

Astăzi

România – Japonia 32-28

Serbia – Germania 19.00

Danemarca – Polonia 21.30

Clasament

1. Germania 6p (Golaveraj: +19)

2. Danemarca 4p (+19)

3. România 4p (-5)

4. Polonia 4p (-13)

5. Japonia 2p (-6)

6. Serbia 0p (-14)

Primele două clasate merg în sferturi.

Ultimul meci al tricolorelor

*Luni, 11 decembrie: Polonia – România 19.00

Digi Sport și Prima Sport transmit Mondialul de handbal feminin.

Lotul României

Portari: Ciucă (Rapid), Dumanska (Bistrița), Hosu (Rm Vâlcea)

Extreme stânga: Dincă (Bistrița), Dindiligan (CSM)

Interi stânga: Bazaliu (Bistrița), Neagu (CSM), Pașcan (Craiova), Lixăndroiu (Slatina)

Centri: Buceschi (Rapid), Laslo (Bistrița), Popa (Brăila)

Interi dreapta: Bucur (Buzău), Gogîrlă (Rm Vâlcea)

Extreme dreapta: Badea (Rapid), Seraficeanu (Bistrița)

Pivoți: Balog (Brăila), Ostase (Rapid), Pintea (CSM)

Selecționer: Florentin Pera

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite