Românce fantastice: Halep şi Cîrstea, cele mai bune veterane din tenisul feminin în primele trei luni din 2022

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Halep
Simona Halep

Tenisul feminin românesc reprezintă un paradox! Pentru că, într-o ţară în care federaţia de specialitate e la pământ, fără o strategie coerentă pentru sportul-alb, avem, totuşi, şase jucătoare de Top 100, în ierarhia mondială.

Vorbim despre Halep (19 WTA), Cîrstea (27 WTA), Ruse (57 WTA), Jaqueline Cristian (69 WTA), Begu (70 WTA) şi Ana Bogdan (95 WTA). 

Iar dintre aceste sportive, două se pot mândri cu nişte cifre impresionante pentru categoria lor de vârstă. Mai ales dacă ţinem cont şi de faptul că, în circuitul feminin, apar tot mai multe jucătoare tinere, sub 20 de ani! Chiar şi aşa, Halep şi Cîrstea nu doar că fac faţă noului val, dar chiar ocupă primele două poziţii în ierarhia veteranelor. Vorbim despre jucătoare care au 30 de ani sau mai mult. În clasamentul celor mai active sportive din această categorie, Halep a disputat cele mai multe partide în 2022! Performanţa Simonei e cu atât mai impresionantă, cu cât ea vine după un sezon în care a suferit enorm din cauza accidentărilor, având chiar o perioadă de trei luni în care a stat pe tuşă. 

Sorana

În ceea ce o priveşte pe Cîrstea (foto), aceasta trăieşte, la 31 de ani, a doua cea mai bună perioadă din cariera ei! Şi a reuşit să ajungă aici, pe locul 27 mondial, după ce, la un moment dat, mai precis la 15 noiembrie 2015, alunecase până pe locul 248 WTA! 

Alt amănunt remarcabil, în cazul celor două românce, ţine de procentajul victoriilor. Pentru că atât Halep, cât şi Cîrstea, nu doar că au fost foarte active în primele trei luni ale sezonului, dar au şi înregistrat rezultate foarte bune. De aici şi procentajul victoriilor, care e de 79% pentru Simona şi de 61% pentru Sorana. Şi atenţie: după turneul de la Miami, în care sunt înscrise Halep şi Cîrstea, urmează sezonul de zgură, suprafaţă pe care româncele se descurcă cel mai bine, în mod tradiţional.

Tabel
ilie nastase

Năstase: „Să joace mai puţine turnee!“

Şi, totuşi, nu toată lumea vede cu ochi buni faptul că, mai ales Halep, joacă pe bandă, în acest sezon, după o stagiune, 2021, în care a evoluat mai puţin din cauza accidentărilor, având 34 de partide.

„Eu îmi doresc ca Simona să joace mai puţine turnee mici, e mult mai important să fie odihnită şi 100% la turneele mari. Eu n-aş juca turnee mici înaintea unui turneu de Grand Slam. Fiecare sportiv ştie cum e mai bine. Ea trebuie să se odihnească puţin şi să-şi ia mai mult timp după accidentări şi să nu revină imediat, dacă nu e complet refăcută. OK, stai mai mult timp să-ţi revii, dar ştii că nu te mai accidentezi“, a spus Ilie Năstase, în dialog cu „Fanatik“, luna trecută.

În ciuda sfatului primit, „Simo“ a respins ideea de a-şi rări apariţiile în circuit: „O să-mi fac programul, aşa cum am hotărât, o să joc turneele pe care le joc mereu. Să vedem cum o să fiu la sfârşit de an, dar, momentan, mă simt bine“.

Tocmai de aceea, Halep nu s-a ferit să lege mai multe turnee, în ultima perioadă. A avut „dubla“ Dubai - Doha în februarie, iar acum va evolua şi la Miami (22 martie - 3 aprilie), în ciuda faptului că a acuzat o problemă la coapsă, în timpul semifinalei pierdute la Indian Wells, cu Swiatek (Polonia, 20 de ani, 2 WTA).

Serena

Vedete dispărute din circuit

Dacă Halep şi Cîrstea joacă la foc automat, în schimb, unele dintre rivalele lor sunt dispărute din circuit. De pildă, liderul WTA, Ashleigh Barty (25 WTA) n-a mai jucat nicăieri după ce a câştigat Australian Open în luna ianuarie. Apoi, Bianca Andreescu (21 de ani, 44 WTA) nici n-a debutat, în această stagiune, spunând că nu e pregătită mental! În fine, Serena Williams - foto (40 de ani) încă nu s-a retras, în mod oficial, însă, în realitate, pare ruptă deja de sportul de performanţă. Pentru că n-a mai evoluat nicăieri de la data de 29 iunie 2021, când s-a accidentat în turul I, la Wimbledon. Între timp, americanca a căzut pe locul 240 WTA.

Halep, în sezonul 2022

Turneu Rezultat

Indian Wells Semifinale

Doha Turul I

Dubai Semifinale

Australian Open Optimi

Melbourne Campioană

Colaj

Cîrstea, în sezonul 2022

Turneu Rezultat

Indian Wells Optimi

Lyon Semifinale

Doha Turul II

St Petersburg Optimi

Australian Open Optimi

Adelaide Turul I

Melbourne Optimi

  

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite