Robben Island sau Insula terorii: o incursiune în închisoarea unde Nelson Mandela a fost ţinut 18 ani după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2010, cu ocazia Mondialului de fotbal, o echipă a ziarului „Adevărul“ a vizitat locul în care omul care a învins Apartheidul a fost ţinut, precum un animal, alături de sute de alţi deţinuţi politici. Astăzi, turul insulei e făcut de cei care au fost închişi aici şi e o experienţă terifiantă şi emoţionantă în acelaşi timp.

Robben Island e la 12 kilometri de Cape Town, iar ca să ajungi acolo, ca vizitator, îţi trebuie mult noroc. E cel mai căutat tur din Africa de Sud, biletele sunt vândute cu mult, mult timp în avans şi, chiar dacă ai avut şansa de a-ţi rezerva locul, n-ai garanţia că vei şi ajunge pe insula unde Nelson Mandela a stat închis 18 ani, timp în care a fost identificat după numărul de deţinut 46664.

Motivul? Feribotul care parcurge distanţa de 12 kilometri din centrul oraşului Cape Town până la Robben Island nu va porni la drum, în cazul în care sunt valuri mari. De aceea, de mai multe ori pe săptămână, se întâmplă ca plecările spre Robben Island să fie anulate. În acest caz, ori îţi iei banii înapoi, ori eşti reprogramat pentru o altă dată disponibilă. De multe ori, turiştii nu pot opta pentru aceasta a doua opţiune, întrucât prima dată liberă e mult după ce ei au părăsit oraşul Cape Town.

Totuşi, în 2010, am avut şansa să ajung pe Robben Island, alături de colegul meu, Iulian Anghel. Turul a durat peste trei ore şi ne-a marcat profund pe amândoi. Ca o ironie a sorţii, am făcut turul într-o zi mohorâtă, în care soarele a dispărut, ceea ce a amplificat senzaţia că am fost pe o insulă unde s-au petrecut multe lucruri oribile.

image

Variantă reală a filmului Shutter Island

Cine a văzut celebrul film regizat de Martin Scorsese îşi poate face, cât de cât, o idee despre atmosfera oribilă de pe Robben Island. Numai că aici bolnavii mintali ar trebui să fie înlocuiţi cu deţinuţi politici, care au fost supuşi unor chinuri groaznice. Nelson Mandela, la fel ca şi colegii săi de suferinţă, a fost muncit şi tratat, precum un animal. De altfel, pentru ca vizitatorii să înţeleagă mai bine ce a însemnat viaţa pe Robben Island, turul e făcut de foştii deţinuţi, care au stat ani grei aici, după gratii.

Locul a fost vizitat, în iunie 2013, de preşedintele american, Barack Obama. Acesta s-a declarat „copleşit“, atunci când a intrat în celula unde a stat Mandela. O celulă de cinci metri, cu igrasie pe pereţi din cauza umezelii, unde Mandela dormea pe jos!

Când nu era închis în celulă, Mandela era hărţuit şi înjurat şi pus să muncească pe câmp. De aceea, s-a şi ales cu vederea parţial pierdută, după perioada petrecută la Robben Island.


image

În continuare, vă prezentăm reportajul realizat de jurnalistul Iulian Anghel (foto dreapta) pe insula Robben, publicat în data de 15 iunie 2010, în ziarul „Adevărul”

PE INSULA ROBBEN S-A NĂSCUT MONDIALUL

Nelson Mandela visa că ţara sa va organiza un turneu final chiar când era întemniţat pe această insulă.

Nelson Mandela, cel care a contribuit decisiv la acordarea ţării sale a dreptului de organizare a Mondialelor de rugby şi fotbal, a stat închis 18 ani pe insula Robben.

La 12 km vest de Cape Town, pluteşte parcă printre curenţii Atlanticului Robben Island, un fel de insulă a condamnaţilor sau un Alcatraz al negrilor. E doar o iluzie, pentru că de fapt nu pluteşte, ci e

un punct fix, înfipt în apă şi în istoria Africii de Sud. 

Chiar dacă e senin afară, atunci când aştepţi să urci pe feribotul din golful Waterfront parcă

se lasă frigul. Simţi puţin din răcoarea betonului pe care au călcat, desculţi şi încătuşaţi, mii şi mii de condamnaţi, unii doar pentru că erau negri, iar alţii pentru că au vrut să fie ca albii. Adică oameni. 

Feribotul se leagănă între valuri, agăţat de mal în aşteptarea noului transport. Acum trebuie să plăteşti ca să te sui pe vas, dar cu 20 de ani în urmă, când în altă parte lumea se pregătea să păşească în mileniul trei, mulţi şi-ar fi dat viaţa numai să nu fie urcaţi pe feribot. Ce-i drept, dinspre insulă spre continent şi nu invers. Doi negri îţi verifică biletele de 200 de rand, cam 20 de euro, şi îţi arată rânjind parcă locul unde vei sta. Rolurile s-au schimbat. Acum ei conduc vasul, iar albii sunt pasagerii. Şi chiar vor să-ţi arate lucrul ăsta, provocându-ţi emoţii atunci când feribotul se zgâlţâie de câteva ori printre curenţi. 

După un sfert de oră ajungi la „Insula focilor”, pentru că asta înseamnă Robben Island în olandeză. Acum nu mai locuieşte nimeni pe ea, e doar obiectiv turistic. Urcăm în nişte autobuze şi începe turul „Insulei exilaţilor”. Vehiculele pornesc încet, ordonate în coloană.

Peisajul e dezolant, case părăsite cu geamuri sparte, caroserii de camioane ruginite, drumuri înguste care taie un ţinut arid, stâncos şi fără vegetaţie şi cu doar câteva urme din ceea ce a fost odată zona cu cea mai bogată faună din Africa de Sud. Acum mai sunt doar câteva pâlcuri de pinguini, antilope mici, iepuri şi pisici sălbăticite.

LOCUL LEPROŞILOR

Autobuzele merg cu geamurile închise, ca în „Virusul Andromeda”, parcă să te împiedice să te contaminezi cu aerul pe care l-au respirat foştii deţinuţi. Ghidul, şi el unul dintre cei care şi-au pierdut ani buni aici, are o intonaţie specială, lungeşte cuvintele ca un narator ce face introducerea unui thriller şi îţi face pielea de găină pe tine. „A fost multă suferinţă pe această insulă. Portughezii îşi aduceau prizonierii aici încă din 1525, iar apoi a devenit sala de aşteptare înainte de moarte a celor repudiaţi: nebunii şi leproşii”, spune Mbela în timp ce autobuzul opreşte ca să vedem cimitirul leproşilor. „Apoi au început să vină deţinuţii politici”.

Vedem carierele de calcar unde Mandela aproape că a orbit din cauza luminii reflectate din piatra albă, clădirile în care erau ţinuţi prizonierii, cu ziduri cărămizii şi cele 40 de carcere. 

SE GÂNDEA LA SPORT

„Camaradul Mandela (aşa îi spune ghidul fostului preşedinte) a stat aici 18 ani. Am fost colegi de celule. În cele mai negre momente ale mele, când voiam să mă sinucid, venea la mine şi mă încuraja. «Rezistă!», îmi spunea. Vom ieşi de aici şi vom face o Africă de Sud mai frumoasă ca niciodată. Tot globul va putea veni la noi să ne vadă, vom organiza competiţii sportive, de rugby şi de fotbal, sportul iubit de negrii noştri”, ne spune ghidul în timp ce închidem turul. A durat ceva mai mult de trei ore, spunem „la revedere” şi ne grăbim la feribot, dar Mbela ţine să aibă el fi nalul: „Doamnelor şi domnilor, m-am simţit onorat să vă spun povestea Insulei Robben, locul unde au murit mii de oameni şi unde s-a născut povestea organizării Cupei Mondiale din Africa de Sud”.

Reportaj „Adevărul” de pe insula Robben, unde a stat încacerat Nelson Mandela 18 ani

Citeşte mai multe despre Nelson Mandela:

Problemele de sănătate pe care le-a avut Nelson Mandela

În decursul vieţii sale, Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud, decedat joi seară la 95 de ani, a suferit mai multe intervenţii chirurgicale, necesare în urma deteriorării stării de sănătate a liderului sud-african după cei 27 de ani petrecuţi în închisoare.

FOTO VIDEO Reacţiile liderilor politici după anunţul morţii lui Nelson Mandela. Obama: „Nu îmi pot imagina propria viaţă fără exemplul oferit de Mandela”

Personalităţile politice din întreaga lume şi-au exprimat condoleanţele şi gândurile faţă de mortea primului preşedinte de culoare al Africii de Sud, Nelson Mandela, anunţă AFP.

VIDEO Legenda Nelson Mandela. Povestea ultimului erou al planetei

Nelson Mandela a murit joi. Condamnat la aproape trei decenii de închisoare, adulat apoi de milioane de oameni, Nelson Mandela a murit la vârsta de 95 de ani. Viaţa lui seamănă cu vieţile personajelor mitologice, iar destinul său lasă o amprentă în istoria lumii moderne.

Crin Antonescu, despre Nelson Mandela: „Unul dintre cei mai mari oameni de stat ai timpurilor noastre”

Preşedintele Senatului şi liderul Partidului Naţional Liberal (PNL), Crin Antonescu, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îşi exprimă tristeţea faţă de moartea lui Nelson Mandela, primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, informează Mediafax.

Lumea înainte de Mandela: ce a însemnat Apartheidul

Când Warner Bros prezenta primul material video color, în Africa de Sud Apartheidul devenea legal. Când George Orwell publica romanul „O mie nouă sute optzeci şi patru”, relaţiile sexuale interasiale deveneau ilegale în Africa de Sud, iar oamenii erau mutaţi forţat pe criterii etnice. Când s-au lansat Bob Dylan şi The Rolling Stones, Nelson Mandela era arestat. Când se lansa M*A*S*H, negrii din Africa de Sud îşi pierdeau statutul de cetăţeni.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite