REPORTAJ din Sao Paulo. „Mondialul“ la care s-a calificat toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În centrele de presă din Brazilia e forfotă mare în timpul fiecărui meci jucat la Mondial FOTO Amir Kiarash
În centrele de presă din Brazilia e forfotă mare în timpul fiecărui meci jucat la Mondial FOTO Amir Kiarash

Timp de o lună, planeta e invadată de ştiri, articole şi imagini de la turneul final datorită miilor de jurnalişti care s-au deplasat în Brazilia.

La Cupa Mondială se califică 31 de ţări, plus gazda turneului. Competiţia e urmărită însă, aproape la fel de intens, în întreagă planetă.

Timp de o lună, chiar şi oamenii care nu sunt fani înfocaţi ai fotbalului sunt cuprinşi de febra turneului final. Asta şi pentru că e foarte greu să ignori Cupa Mondială, întrucât, oriunde te uiţi, vezi ştiri şi imagini de la meciuri. Iar acest lucru se datorează unei armate de jurnalişti, care se deplasează la faţa locului.

Un adevărat Turn Babel

Fiecare stadion care găzduieşte partide ale turneului final e dotat cu un centru impresionant de presă. Dacă pe gazon se disuptă Mondialul la care participă 32 de ţări, aici e un alt “Mondial”, unul în care participă toată planeta.

E suficient să faci un tur al locului, să te uiţi pe acreditările oamenilor din jur, pentru a te convinge de acest lucru. China, Brunei, Uzbekistan, India, Bangladesh, Malaezia, El Salvador, Sudan. Ţări exotice, calificate sau necalificate pentru CM 2014 au reprezentanţi în acest veritabil Turn Babel din care competiţia ajunge în fiecare colţ al planetei.

BBC are 220 de oameni aici

Dacă ţările mai mici sau cele necalificate au fiecare doar câţiva jurnalişti în Brazilia, în schimb, ţările din Occident sau organizaţiile mari de presă au deplasat echipe uriaşe de ziarişti în America de Sud. Un exemplu elocvent e BBC, care are o echipă formată din 220 de jurnalişti şi staff tehnic pentru a acoperi CM 2014.

Agenţiile mari de presă, precum Getty Images sau Reuters, au chiar mese întregi cumpărate de la FIFA, astfel încât, atunci când oamenii lor vin de pe teren să nu piardă timpul căutând un spaţiu liber de lucru.

E stadionul de sub stadion

În centrul de presă nu mai e loc de obiectivitate. Aici, vezi jurnalişti care vin la muncă îmbrăcaţi în tricourile echipelor lor naţionale, se manifestă ca cel mai înfocat suporter din galerie, flutură steagul, se bucură la goluri şi suferă la înfrângeri.

Având în vedere că Mondialul are loc în America de Sud, fireşte, ziariştii din această parte a lumii sunt majoritari. Şi savurează din plin fiecare pas greşit făcut de europeni, fără să ascundă acest lucru.

Italienii, cei mai fiţoşi

Sunt diferenţe vizibile între vestimentaţia jurnaliştilor din centrul de presă. Asiaticii preferă vestele în care pun toate accesoriile care ţin de aparatele lor foto sofisticate. Ziariştii din ţări nu foarte bogate vin la meciuri în trening. Mulţi preferă ţinutul sport sau casual. Italienii, în schimb, sunt mai fiţoşi, iar mulţi dintre ei preferă costumul şi, în general, sunt mai cu nasul pe sus.

1 comentator a trimis în Brazilia televiziunea iraniană de stat. Prin comparaţie, TVR are cinci comentatori la turneul final

Eşti neatent? Plăteşti

Din păcate, se fură şi din centrele de presă. De la startul competiţiei, au fost mulţi jurnalişti care au pierdut laptop-uri sau aparate foto de mii de euro, doar pentru că şi-au lăsat lucrurile nesupravegheate pe masă, timp de câteva minute.

Locul în care vedetele devin şi ele ziarişti

Foşti mari jucători sau actuali antrenori vin la fiecare ediţie a Mondialului în calitate de jurnalişti acreditaţi pentru diferite ziare, posturi radio sau TV. De la startul competiţiei, am avut norocul să mă întâlnesc cu Bora Milutinovici şi Carles Valderrama, dar lista vedetelor care vin la fiecare joc în calitate de analişti e mult mai mare.

Se calcă pe picioare la “loteria biletelor”

Fiecare jurnalist acreditat poate cere bilet pentru un meci pe zi. Dacă FIFA îţi aprobă cererea, trebuie să-ţi ridici biletul cu minimum 90 de minute înainte de primul fluier al jocului. Ai ratat dead-line-ul? Pierzi biletul. E posibil ca, uneori, FIFA să te treacă pe lista de aşteptare, dacă sunt prea multe cereri de bilete la un meci. În acest caz, trebuie să ai răbdare până cu o oră înainte de partidă, când FIFA redistribuie tichetele neridicate. În astfel de momente, când sunt citite numele norocoşilor care au prins un loc în tribună pe ultima sută de metri, se creează o imbulzeală ca la piaţă.

CITEŞTE ŞI RESTUL REPORTAJELOR TRIMISE DIN BRAZILIA:

*Interviu cu o legendă a fotbalului african, Nwanku Kanu. A luat Liga Campionilor, dar are un regret legat de Mircea Lucescu

*Reportaj din Brazilia: E ultimul Mondial în care homosexualii se simt ca acasă. Ce îi aşteaptă în Rusia şi în Qatar

*VIDEO Primul Mondial în care am crezut că voi ajunge la spital: cum am trăit „măcelul“ de pe „Maracana“

*FOTO Obor de Sao Paulo la preţuri de Dorobanţi: de ce Brazilia e considerată o ţară înfiorător de scumpă

*De ce am ajuns să apreciez mai mult Bucureştiul după o săptămână petrecută la Sao Paulo

*O altă faţă a Braziliei despre care presa n-a prea scris până acum: cum m-a ajutat un doctor din Curitiba

*Fotbalul brazilian. Cafeaua braziliană. Fundul brazilian. O concluzie tristă pentru cei care cred altceva acasă

*Sao Paulo, locul în care bogaţii sunt deasupra muritorilor de rând, la propriu: care e ultima fiţă în cel mai mare oraş din America de Sud

 *Şi „dinozaurii“ ajung, într-un final, tot la mâna unor gadgeturi: cum mi-am luat o cartelă SIM fără să deschid gura

*Cu Loganul prin Sao Paulo

*FOTO Reportaj de la Sao Paulo: Mondialul într-un oraş gri şi deprimant

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite