REMEMBER Gigi Becali: „Noi nu mai trebuie să luăm, mânca-ţi-aş, jucători negri şi ţigani de c...”. Ce l-a determinat pe latifundiar să renunţe la rasism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali (foto: Mediafax)
Gigi Becali (foto: Mediafax)

Latifundiarul din Pipera spunea acum câţiva ani că nu va mai aduce niciodată la Steaua jucători de etnie rromă, fotbalişti de culoare, respectiv jucători homosexuali.

„Niciodată nu o să existe homosexuali la Steaua. Fac o sută de discriminări dacă e nevoie”, declara Gigi Becali în 2010, la doi ani după ce o stenogramă realizată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în cazul “Valiza” surprindea o discuţie pe care Becali o purtase cu Adrian Ilie, managerul sportiv al Stelei din perioada respectivă: “Noi nu mai trebuie să luăm jucători, mânca-ţi-aş, jucători negri şi ţigani de c..., că nu se merită, îţi spun eu ţie”. În 2012, latifundiarul recidiva, într-o intervenţie televizată: “Eu n-am nimic nu negrii, pardon, cu afro-americanii. Nu mai transfer, pentru că vreau echipă de români, negrul nu se pretează la Steaua, nu joacă bine de la climă”.

“Nu vă gândiţi că la Şirak joacă mari valori”

Situaţia s-a schimbat însă radical după ce Becali şi-a ispăşit condamnarea. O dată cu venirea ivorianului Drissa Diarrassouba de la echipa armeană FC Şirak, numărul jucătorilor de culoare aduşi în această vară se ridică la patru. Înaintea lui Diarrassouba au mai fost transferaţi ghanezul Muniru Sulley, francezul cu rădăcini ivoriene Grégory Tadé, respectiv haitianul Jean Sony Alcénat. De asemenea, lotul Stelei mai cuprinde încă doi fotbalişti de culoare: Fernando Varela, din Insulele Capului Verde, care este şi căpitanul echipei, respectiv olandezul născut în Surinam, Nicandro Breeveld. Plus doi maghrebieni, algerienii Jugurtha Hamroun şi Aymen Tahar, care n-ar fi fost acceptaţi pe vremuri la Steaua din cauza religiei. În acest moment, cinci dintre jucătorii de culoare aflaţi în lotul Stelei sunt titulari indiscutabili: Alcénat, Varela, Breeveld, Muniru şi Tadé. Dintre români, tot cinci sunt titulari: Cojocaru, Papp, Adi Popa, Stanciu şi Chipciu. În privinţa lui Diarrassouba, care a marcat de şase ori pentru FC Şirak în sezonul trecut, fostul tehnician al Stelei, Mihai Stoichiţă, bun cunoscător al fotbalului din Armenia, a declarat: “Nu vă gândiţi acum că la Şirak joacă cine ştie ce valori. Se poate să fie o lovitură, se mai nimereşte să găseşti flori din astea de câmp”. În vârstă de 20 de ani, mijlocaşul ofensiv a fost format de Ivoire Academie, iar în 2011 a fost transferat la echipa Under 18 a clubului englez Stoke City. Ulterior, el a mai jucat în Suedia, la BK Hacken, până în vara anului trecut, când a ajuns în Armenia. De asemenea, Drissa Diarrassouba a făcut parte din selecţionata Under 19 a Costei de Fildeş.

30.000 de euro câştigă Tadé, acesta fiind cel mai bine plătit jucător din lotul Stelei, alături de Chipciu
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite