Reacţia Asociaţiei Suporterilor Români legată de partida cu Ungaria: „2.500 de oameni sunt gata pentru deplasare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banner afişat la meciul România - Olanda, 1-4, din preliminariile CM 2014
Banner afişat la meciul România - Olanda, 1-4, din preliminariile CM 2014

Vestea că partida dintre Ungaria şi România se va juca fără spectatori a şocat suporterii care îşi planificaseră totul în funcţie de confruntarea de pe Népstadion: concediile în perioada disputării meciului, transportul până dincolo de graniţă, planurile de deplasare - toate erau puse la punct şi aşteptau un singur lucru: ziua de 22 martie.

Florin Andrei, unul dintre liderii Asociaţiei Suporterilor Români, a vorbit în exclusivitate pentru „Adevărul“ despre vestea care a schimbat planurile a mii de oameni, făcute în amănunt încă de anul trecut. „Eu eram marţi la o şedinţă pe teme fotbalistice şi când am vazut mesajul, imediat am pus mâna pe telefon. Primul pe care m-am gândit să-l sun a fost ofiţerul de presă al Federaţiei Române de Fotbal, Paul Zaharia. Se pare că suspendarea e în vigoare, dar au drept de recurs. În cel mult o lună de zile vom şti exact ce şi cum“.

Vara lui 2010, când România şi-a aflat adversarele pentru preliminariile Campionatului Mondial din Brazilia, a unit, pe atunci, sute de suporteri prin mesajul „Cu toţii la Budapesta“. Între timp, sutele au devenit mii şi de aici până la o atmosferă incredibilă era doar un singur pas: scurgerea timpului până la data de 22 martie 2013. 

2.500 de suporteri vor să facă deplasarea în Ungaria

„Mobilizarea nu era strict pentru meciul cu Ungaria, dar pentru asta făcusem eforturi extraordinare de a determina lumea să vină. Ne-am planificat toate partidele, cu precădere cea din Ungaria. Deplasarea cu Estonia (0-2), partida de acasă cu Olanda (1-4), chiar şi amicalul cu Belgia (2-1), prin meciurile astea am atras o mulţime de oameni dornici să meargă la Budapesta, în ideea să putem lua toate biletele care ne revin de la Federaţie. Si oamenii chiar au fost interesaţi. Am primit telefoane, mail-uri şi mesaje de la persoane cu care nu mai vorbisem niciodată. Numai prin ASR am putea deplasa 2.500 de suporteri“, completează Florin Andrei.  

„Meciuri tensionate au fost şi vor mai fi, ca pe orice stadion din lume unde există rivalitate“

Vocile care spun că decizia vine ca o piedică pentru deplasarea românilor în Ungaria sunt stinse de reprezentantul ASR: „Nu văd de ce Federaţia Ungară ar fi făcut asta. Refuz să cred că asta ar fi. Meciuri cu tensiune au fost şi o să mai fie, indiferent de naţională sau de club. Că se va scanda ce se va scanda, asta e pe orice stadion din lume unde există rivalitate. Nu cred că în campania asta, în care îşi pun foarte multe speranţe cei din Federatie, le-ar conveni să joace într-un vulcan fără aportul suporterilor români“.

Rivalitatea dintre România şi Ungaria atinge inclusiv echipele de club. În iulie 2009, Steaua a întâlnit-o pe Ujpest în Europa League. Partida din deplasare, câştigată de echipa din Ghencea cu 2-1, a trezit multe emoţii pentru suporterii roş-albaştri: „A jucat şi Steaua la Ujpest şi se vehicula că se va lăsa cu arestări şi cu morţi şi nu s-a întâmplat nimic. Au fost atât de bine organizaţi cei de peste graniţă, încât au ajuns la meci şi după au plecat acasă“. 

„Nu mergem la război, vrem să arătăm că putem coopera pentru naţională dincolo de echipele de club“

„Să nu se înţeleagă că noi plecăm la război acolo, că văd că toată lumea asta crede, că ASR pleacă în Ungaria la luptă. Noi vrem să arătăm că nu sunt mai presus de noi şi că nu ne e frică să susţinem echipa naţională, indiferent unde şi în ce condiţii joacă. Dacă ei ar apela la metodele pe care le-au folosit în 1998, atunci când au alergat români în parcările de pe lângă stadion, când au spart geamuri şi au crezut că au învins, nu e în regulă. Repet, pentru noi nu e o plecare la război, e o mobilizare şi o unitate pentru naţională, ca ceilalţi să înţeleagă că putem sta unii lângă alţii chiar dacă suntem de la echipe diferite. Cred că cei din Ungaria s-au speriat, de la Jandarmerie până la poliţie, probabil asta e ideea şi la ei.“

Decizia nu e definitivă şi se aşteaptă recursul

Decizia ca meciul Ungaria - România să se dispute fără spectatori nu este definitivă, fapt care mai întreţine speranţa suporterilor care plănuiseră deplasarea în detaliu: „Vineri urma şedinţa ASR pentru a centraliza toate datele, să ştim câte peluze şi-au anunţat prezenţa, cu câţi membri, care sunt căile de transport cele mai avantajoase. Şedinţa va fi, nu schimbăm nimic şi aşteptăm alte veşti. Sperăm ca FIFA să dea un alt verdict la recursul lor, pentru că ştim cu toţii cum arată un meci de fotbal fără spectatori, mai ales unul de campanie. Suntem puşi la punct, nu mai trebuie decât să găsim un mijloc de transport pentru toată lumea. Putem pleca în orice moment“, a conchis Florin Andrei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite