Provincia continuă să domine sportul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CFR Cluj a câştigat al treilea titlu la fotbal în cinci ani
CFR Cluj a câştigat al treilea titlu la fotbal în cinci ani

Bucureştiul nu mai reprezintă mare lucru în sporturile majore de echipă. Transilvania este regiunea cu cele mai multe campioane (7), iar Constanţa, singura localitate care a obţinut două titluri în 2012 .

La două decenii după căderea regimului comunist, Bucureştiul nu mai înseamnă mare lucru în sporturile de echipă, cele pe care le-a dominat cu autoritate, prin Steaua, Dinamo şi Rapid, în deceniile 8 şi 9 ale secolului trecut.

De trei ani, nicio echipă reprezentând Capitala n-a mai izbutit să cucerească laurii în campionatele naţionale, la sporturile majore. Iar situaţia este pe punctul de a se repeta şi anul acesta în condiţiile în care în rugby, unde nu s-a decernat încă titlul, Baia Mare şi Timişoara au pornit ca principale favorite.
În fotbal, sportul de echipă care se bucură de cel mai mare interes la noi, grupările bucureştene au înregistrat un recul evident din 2007 încoace. Steaua, Dinamo şi Rapid, formaţii care au împreună 44 de titluri, au fost „îngropate" de promisiunile făcute de finanţatorii lor.

S-au conturat noi poli de putere

Sunt arhicunoscute formu-lările de genul „Lăsaţi-ne să ne antrenăm pentru Liga Campionilor!" sau "Până la Paşte vom fi campioni!", unele care n-au reuşit să-i motiveze pe jucătorii celor care le-au lansat.

În timp ce „granzii" Capitalei se războiau în... declaraţii, echipele mai mici, provinciale, care altădată nici nu contau, şi-au văzut de treabă, adunând punct după punct. CFR Cluj (3 titluri), Unirea Urziceni (1) şi Oţelul Galaţi (1) au profitat astfel de instabilitatea formaţiilor bucureştene, care au făcut multe transferuri după ureche (a se citi DVD-uri) şi au schimbat antrenorii pe bandă rulantă. Apariţia în prim-plan a unor echipe din provincie n-a fost deloc întâmplătoare. Din contră, astăzi putem vorbi deja despre stabilirea unor noi poli de putere în sportul românesc. Transilvania dă şapte campioane anul acesta, Dobrogea şi Muntenia câte două fiecare, Oltenia una, în timp ce Moldova este în aceeaşi situaţie cu Bucureştiul: nu are niciuna!

Surprinde, la prima vedere, faptul că unele campioane provin din oraşe cu o populaţie sub 100.000 de locuitori. În această postură se află Miercurea Ciuc (42.000 locuitori), Zalău (62.000) şi Târgovişte (89.930), care dau campioanele la hochei, volei băieţi şi baschet fete. Iar dacă în cazul oraşului din Harghita putem vorbi, de fapt, despre implicarea întregii zone cu populaţie predominantă maghiară în susţinerea Sport Club-ului, în cel al aşezării din Sălaj avem o situaţie diferită în sensul că acolo activează şi o valoroasă formaţie feminină de handbal, care a disputat finala Cupei EHF anul acesta. Ceea ce înseamnă că banii se împart între ele.

Constanţa are două campioane

Dintre oraşele mari, Constanţa este singurul care are două campioane anul acesta, la handbal băieţi şi volei fete. Şi nu trebuie uitat că voleibaliştii au disputat şi ei finala campionatului, pierzând însă în faţa Remat-ului din Zalău.

FOTBAL

S-au dus vremurile în care Steaua, Dinamo sau Rapid controlau ostilităţile în prima ligă de fotbal din România. Din 2008, titlul de campioană a luat, de fiecare dată, drumul provinciei. Iar CFR Cluj, cu trei succese, s-a transformat dintr-o grupare abia promovată într-o putere. Dovadă şi faptul că în numai cinci ani ea a egalat palmaresul Rapidului în campionat! ;

CFR Cluj a dominat Liga I în ultimii ani

Ediţie                        Campioană
2007-2008   CFR Cluj (masculin) / Odorheiu Secuiesc (futsal)
2008-2009    Unirea Urziceni (masculin) / Clujeana Cluj (feminin) / Târgu-Mureş (futsal)
2009-2010    CFR Cluj (masculin) / Târgu-Mureş (feminin) /     Târgu-Mureş (futsal)
2010-2011    Oţelul Galaţi (masculin) / CFR Olimpia Cluj (feminin) /  Târgu-Mureş (futsal)
2011-2012    CFR Cluj (masculin) / CFR Olimpia Cluj
(feminin) / Târgu-Mureş (futsal)

Oraşele care au campioane

- Baia Mare (rugby)    120.270 locuitori
- Cluj (fotbal)317.000 locuitori
- Constanţa (volei, fete şi handbal băieţi) 310.000 locuitori
- Ploieşti (baschet, băieţi) 232.000 locuitori
- Miercurea Ciuc (hochei) 42.000 locuitori
- Oradea (polo)    206.000 locuitori
- Râmnicu Vâlcea (handbal, fete)    107.000 locuitori
- Târgovişte (baschet, fete) 89.930 locuitori
- Zalău (volei, băieţi)    62.000 locuitori
- Târgu Mureş (futsal)    145.943 locuitori
- Bucureştiul are o populaţie de 1.996.000 locuitori

Ultimele campioane din Bucureşti

- Fotbal: Dinamo - 2007
- Baschet (masc.): Dinamo - 2003
- Baschet (fem.): ACRO - 1997
- Handbal (masc.): Steaua - 2008
- Handbal (fem.): Rapid - 2003
- Hochei: Steaua - 2006
- Polo: Steaua - 2006
- Rugby: Dinamo - 2008
- Volei (masc.): Dinamo - 1995
- Volei (fem.): Rapid - 2006

info
info
info
info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite