Procesul lui Djokovici, analizat onest din Australia: „Noi am încălcat regulile, nu el!“
0Presa din „Ţara Cangurilor“, care din prima zi a fost în stare să evidenţieze gafele autorităţilor, a reacţionat virulent, după ce şi instanţa a ajuns la concluzia că un fiasco mediatic s-a născut din motive birocratice.
Telenovela „Djokovici în Australia“ şi-a încheiat primul sezon, după cinci zile în care toată planeta a urmărit evenimentele cu gura căscată.
Probabil, procesul în care, în noaptea de duminică spre luni, judecătorul Anthony Kelly a dat un verdict favorabil sârbului, a fost mai urmărit decât multe meciuri jucate de Nole, de-a lungul carierei sale.
Audierile au început cu o mare întârziere, pentru că imaginile n-au putut fi transmise - procesul s-a văzut online, live! - după ce, într-o primă fază, serverele au cedat, din cauza traficului prea mare! Când verdictul a venit însă, el a adus o victorie pentru Djokovici şi un eşec răsunător pentru Guvernul Federal din Australia.
După această nebunie, Chip Le Grand (foto), principalul reporter de la publiacţia „The Age“, care apare la Melbourne, a oferit o analiză tăioasă a situaţiei.
Într-un text intitulat „Fortăreaţa Australia, luată la mişto“, autorul a subliniat aspecte importante din acest caz. „Adevărul“ vă oferă o traducere parţială a textului, în rândurile de mai jos.
„Viza anulată nejustificat“
Prim-ministrul Scott Morrison (foto) ar vrea să credem că regulile care sunt valabile la graniţele ţării sunt clare. „Regulile sunt reguli, mai ales când vorbim despre graniţele Australiei. Şi nimeni nu e deasupra legii“, a scris Morrison pe Twitter, la scurt timp după ce Poliţia de Frontieră a anulat viza lui Djokovici.
Acum ştim că ofiţerii australieni ai Poliţiei de Frontieră, prin excesul lor de zel, şi nu cel mai bun jucător de tenis al lumii, au fost cei care au încălcat regulile. Şi că nimic legat de această telenovelă, în care situaţia se poate răsturna, în continuare, nu e nicidecum simplu.
Djokovici a câştigat procesul, după ce ministrul de Interne, Karen Andrews, a recunoscut că ofiţerii săi au procedat incorect, atunci când au anulat viza sârbului. Ceea ce înseamnă că, deocamdată, Nole are dreptul de a juca în Australian Open, care începe de săptămâna viitoare. Dar Djokovici încă n-a scăpat de tot. Pentru că ministrul Imigrării, Alex Hawke, are posibilitatea de a anula, din nou, viza sârbului, de această dată, folosindu-se de un decret ministerial.
„Ce altceva putea să mai facă acest om?!“
Djokovici a descoperit, joia trecută, după o noapte albă, că, dacă ai viză, nu înseamnă, automat, că poţi intra într-o ţară şi că nici scutirea medicală de la vaccinare, nu te scapă de probleme.
Judecătorul Kelly (foto), care a avut sarcina de a găsi un sens în aceste informaţii contradictorii, a vorbit în numele tuturor celor care, în ultimii doi ani, au fost victima coşmarului birocratic din Australia: „Ce altceva putea să facă acest om (n.r. - Novak Djokovici)?“.
Răspunsul pe scurt: să se vaccineze. Dar dacă Djokovici ar fi ales calea normală de la bun început, probabil, lumea n-ar fi aflat niciodată în ce fel zidurile acestei fortăreţe, care e Australia, sunt păzite, cu vehemenţă, în toiul nopţii.
„Faptele nu pot fi dezbătute“
Nimeni nu poate contesta că, miercurea trecută, când a ajuns în Australia, aproape de miezul nopţii, Djokovici era înarmat cu o scutire medicală de la vaccinare, obţinută din partea experţilor în Boli Infecţioase care i-au analizat dosarul pentru Federaţia Australiană de Tenis. De asemenea, Djokovici avea o scrisoare din partea Ministerului de Interne care confirma că documentele sale sunt în regulă. Aceste fapte nu pot fi dezbătute.
Djokovici se vindecase, de curând, după o infecţie cu SARS-CoV-2 şi, potrivit unei comisii de experţi, care i-au analizat dosarul pentru Federaţia Australiană de Tenis, n-avea nevoie de vaccinare, timp de 6 luni. Scutirea primită de Djokovici a fost susţinută şi de o a doua comisie medicală, formată de Statul Victoria.
„Djokovici a fost tratat dubios“
Nimeni nu contestă faptul că ofiţerii Poliţiei de Frontieră aveau posibilitatea legală de a anula viza lui Djokovici, când acesta s-a dat jos din avion, la Melbourne, indiferent de documentele pe care sârbul le-a scos din geantă. Dacă ar fi ajuns la concluzia că Djokovici reprezintă un risc pentru sănătatea publică din Australia, ofiţerii aveau dreptul de a-l urca în primul avion spre Dubai, de unde a venit la Melbourne.
Acest caz a fost analizat însă pentru a se stabili dacă ofiţerii Poliţiei de Frontieră şi-au exercitat aceste drepturi, în mod rezonabil şi cinstit. Probele analizate de judecătorul Kelly au arătat că Djokovici a fost tratat dubios.
Djokovici a fost plasat în detenţie, la scurt timp după ce s-a dat jos din avion, la puţin timp după miezul nopţii. Judecătorul Kelly a spus că a citit, integral, transcrierea dialogului care a avut loc între Djokovici şi ofiţerii de la Poliţia de Frontieră, mai bine de şapte ore. Judecătorul n-a fost mulţumit de ce a citit.
După ce i-au dat un răgaz pentru a dormi puţin, înainte de a-şi susţine, din nou, cauza, la ora locală 08.30, Djokovici a fost trezit din somn, cu două ore înainte de acest termen. Şi i s-a transmis de către Poliţia de Frontieră că ar fi în interesul său să fie intervievat imediat, fără a mai vorbi cu avocaţii săi.
Unul dintre ofiţeri chiar i-a spus lui Djokovici că vrea să încheie cazul, înainte de a-şi termina tura.
„Avem nişte oameni care spun, practic, aşa: «Uite, şi dacă ai vorbi cu avocaţii tăi, nimic nu se va schimba. Aşa că, de ce să nu terminăm totul de acum?»“, a spus judecătorul Kelly.
Iar această remarcă, practic, a distrus acest caz pentru Guvernul Federal.
9 trofee are Novak Djokovici, la Australian Open, de-a lungul anilor. El a câştigat şi ultima ediţie, în 2021, după o finală cu Daniil Medvedev: 7-5, 6-2, 6-2.
Ce urmează: Poate fi expulzat, în continuare!
După acest verdict, a existat posibilitatea ca Ministerul Imigrării să atace decizia pentru a anula, din nou, viza lui Nole. Potrivit presei din Australia, acest lucru nu s-a întâmplat, ieri. Drept urmare, Djokovici a dormit, la Melbourne, în calitatea unui om care nu mai are probleme cu viza de intrare. Şi cu dreptul de a evolua la Australian Open 2022 (17-30 ianuarie). Totuşi, emoţiile nu s-au încheiat pentru campionul sârb. După cum a scris presa australiană, Ministerul Imigrării poate ataca decizia instanţei, astăzi sau chiar în următoarele zile.