Povestea incredibilă a două blaturi şi a unei răzbunări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În 2005, fanii iranieni au afişat două mesaje sugestive pentru a celebra calificarea Iranului la CM 2006
În 2005, fanii iranieni au afişat două mesaje sugestive pentru a celebra calificarea Iranului la CM 2006

Naţionala Bahrainului a învins, miercuri, Indonezia cu 10-0 pentru a ajunge în următoarea rundă a preliminariilor CM 2014. Planul arabilor a fost dejucat de iranieni, care au preferat să se califice Qatar.

Cine susţine că nu se mai fac blaturi ori e naiv, ori se păcăleşte singur. Aranjamentele se fac chiar vizibil, la cel mai înalt nivel. Cea mai bună dovadă e ce s-a întâmplat, miercuri, în preliminariile Cupei Mondiale din 2014, în zona asiatică.

Grupa E a programat confruntările Iran - Qatar şi Bahrain - Indonezia. La partida din Teheran, gazdele erau deja calificate, iar în meciul din Manama, Indonezia ieşise deja din cursă. Astfel, lupta pentru ultimul loc calificant în următoarea fază a preliminariilor s-a dat între Qatar şi Bahrain, formaţii care încheiaseră meciurile directe cu două rezultate de egalitate: 0-0.

Clasamentul grupei arăta astfel înaintea partidelor de miercuri:
- 1 - Iran 11 puncte
- 2 - Qatar 9 p. (golaveraj +5)
- 3 - Bahrain 6 p. (golaveraj -4)
-  4 - Indonesia 0 p. (golaveraj -13)

Cei din Bahrain au mizat pe o înfrângere a Qatarului la Teheran. Acest rezultat trebuia dublat de o victorie categorică a Bahrainului pentru ca trupa pregătită de englezul Peter Taylor să egaleze Qatarul la puncte şi să o depăşească la golaveraj.

De menţionat că în primele cinci jocuri din grupa E:
- Bahrain marcase doar trei goluri.
- Indonezia primise 16 goluri, deci avea o medie de 3 goluri încasate în fiecare partidă.

Ce s-a întâmplat în confruntările din ultima etapă a adus aminte de vremurile în care Ceauşescu era la putere în România...

La Manama s-a înscris pe bandă

La meciul Bahrain - Indonezia prima surpriză a venit în momentul în care oaspeţii au ieşit pe teren. Indonezia a aliniat o echipă formată din jucători sub 22 de ani! La patru minute după fluierul de start, încă un moment ciudat: un jucător al oaspeţilor a văzut „roşu".

Având în faţă un adversar în inferioritate numerică, ce se baza pe nişte puşti, cei din Bahrain au putut să facă exact ce le trebuia. Adică să bată la un scor astronomic. Meciul s-a terminat cu un incredibil 10-0!

„Cadou" persan pentru Qatar

La Teheran, meciul a curs logic: 1-0 pentru elevii lui Carlos Queiroz după cinci minute şi, chiar dacă Qatar a reuşit egalarea până la pauză, iranienii au preluat conducerea la scurt timp după debutul reprizei secunde. Între minutele 50 şi 86, cât scorul era 2-1, Qatar n-a mai pătruns în careul gazdelor, care au lovit şi bara într-una dintre numeroasele lor acţiuni ofensive.

În minutul 82 al ambelor partide (s-au disputat simultan), la scorurile de 9-0 şi 2-1, Qatar fusese egalată la puncte de Bahrain şi depăşită de ea la golaveraj. În traducere: Bahrain era pe locul 2, calificant, iar Qatar pe trei, eliminată. Numai că nici la Teheran lucrurile n-au fost 100% curate.

Revanşă pentru coşmarul din 2001

La o lovitură liberă banală executată de la mijlocul terenului, în mod bizar, fundaşii iranieni s-au oprit, un fotbalist al Qatarului s-a desprins de ei şi a înscris, nestingherit, pentru 2-2. De aici până la final, nu s-a mai jucat nimic, iranienii oprind brusc motoarele. De ce? Explicaţia pentru „cadoul" pe care perşii l-au făcut celor din Qatar îşi are rădăcinile într-un meci disputat acum un deceniu. Mai precis, în 2001 Iranul a ratat calificarea la CM 2002 tocmai din cauza Bahrainului.

Atunci, iranienii aveau nevoie de o victorie la Manama, în ultima etapă, în faţa unui adversar deja eliminat, pentru a se califica la Mondialul din Coreea de Sud şi Japonia. Bahrain, o ţară arabă spre deosebire de Iran, ar fi preferat calificarea Arabiei Saudite în dauna perşilor.

Ce s-a întâmplat? La Manama, Bahrain a învins Iranul cu 3-1 (cedase cu 0-4, acasă, în faţa Arabiei Saudite), iar imediat după fluierul final, în faţa unor fotbalişti iranieni cu lacrimi în ochi, jucătorii Bahrainului au făcut turul stadionului fluturând steagul Arabiei Saudite! Acele imagini sunt considerate şi până în ziua de azi cele mai dureroase din istoria fotbalului iranian.

"Dacă spun că sunt supărat de primirea acestui gol egalizator, atunci v-aş minţi. Sunt convins că şi mulţi dintre voi, cei care vă uitaţi la meci, împărtăşiţi sentimentele mele, fiindcă acest 2-2 înseamnă că Bahrain e eliminată."
Peyman Yousefi
comentatorul televiziunii iraniene

FIFA a deschis o anchetă

Forul Mondial a anunţat, ieri, că va demara o anchetă în ceea ce priveşte rezultatul meciului Bahrain - Indonezia 10-0. „E necesară o investigaţie amănunţită, având în vedere scorul neobişnuit. Asta mai ales că acest rezultat nu se încadrează în tiparul celor care s-au mai înregistrat, în trecut, în meciurile dintre Bahrain şi Indonezia", a anunţat FIFA.

CM 2014 - Asia

Urna 1: Australia, Japonia
Urna 2: Coreea de Sud, Iran
Urna 3: Uzbekistan, Irak
Urna 4: Iordania, Oman
Urna 5: Qatar, Liban

*Se formează două grupe de câte cinci echipe. Primele două clasate în fiecare grupă ajung la CM 2014. Locurile trei vor juca un baraj. Câştigătoarea barajului va mai dispută un play-off împotriva locului 5 din America de Sud. Învingătoarea îşi va asigura biletele spre Brazilia.

Ce au spus indonezienii?

Rezultatele de miercuri au provocat indignare în lumea fotbalului asiatic. Cei mai criticaţi au fost indonezienii pentru modul în care s-au predat la Manama. În apărarea lor, aceştia au încercat să explice de ce au aliniat o echipă formată din jucători sub 22 de ani. „La noi, cele mai puternice cluburi se află în conflict cu federaţia. Ele şi-au format un campionat propriu, iar Confederaţia Asiatică de Fotbal (AFC) şi FIFA ne-au interzis să mai convocăm fotbalişti de la acele cluburi rebele", au susţinut indonezienii.

Iranienii admit că au ţinut cu Qatar

După meci, elevii lui Carlos Queiroz nu şi-au ascuns preferinţele în privinţa formaţiei care s-a calificat alături de ei. „Mă bucur că Qatar a terminat pe locul 2 şi nu Bahrain. Ţin minte şi acum meciul Bahrain - Iran din 2001, care ne-a barat drumul spre Mondiale. Eram un puşti atunci, dar am fost atât de afectat de tot ce s-a întâmplat la Manama încât am plans toate noaptea", a povestit atacantul Karim Ansarifard. „Am vrut să câştigăm, dar, până la urmă, partea pozitivă a rezultatului e că Bahrainul a ieşit din cursa calificării", a completat şi căpitanul Javad Nekounam.

Aranjamente se fac şi în Ligă

Blaturi la nivel înalt se fac şi în Liga Campionilor. Nu mai departe de luna decembrie, un meci din faza grupelor, Dinamo Zagreb - Lyon, scor 1-7, a ridicat semne de întrebare. Datorită scorului fluviu cu care au câştigat, francezii au egalat Ajaxul la puncte şi au depăşit-o la golaveraj. Astfel, Lyon s-a calificat în dauna olandezilor. Antrenorul celor de la Ajax, Frank De Boer, a declarat că FIFA va trebui să investigheze cazul, iar pe fir au intrat şi autorităţile franceze care luptă împotriva mafiei pariurilor. Până la urmă, nu s-a luat nicio măsură concretă.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite