Portret de campion: Gabriel Batistuta, cel mai bun marcator din istoria Argentinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriel Batistuta a fost unul dintre cei mai buni jucători din Serie A şi, totodată, cel mai bun marcator din istoria naţionalei Argentinei. Performanţele din campionatul italian au putut fi confundate multă vreme cu parcursul Fiorentinei.

Gabriel Batistuta, cel poreclit „Batigol“, şi-a petrecut o mare parte din cariera de fotbalist la Fiorentina (1991-2000), fiind al optulea marcator din toate timpurile din Serie A. Primul loc din clasament este ocupat de Silvio Piola, cu aproximativ 290 de goluri marcate.

La doar 21 de ani, Batistuta a debutat în prima ligă din Italia, fiind reperat de Fiorentina într-un turneu tradiţional al speranţelor de la Viareggio. Forţa şi tenacitatea l-au făcut să urce repede în topul celor mai apreciaţi fotbalişti din Serie A, în ciuda faptului că visul său din copilărie era să devină un medic de succes.

Batistuta, de două ori mai bun decât Messi

Palmaresul fostului jucător numără 184 de goluri în tricoul Fiorentinei şi 56 de reuşite pentru naţionala de fotbal a Argentinei, reprezentându-şi ţara la trei Campionate Mondiale. Lionel Messi este principalul fotbalist care l-ar putea detrona pe Batistuta, cu 27 de goluri la doar 25 de ani. Într-un interviu acordat despre naţionala de fotbal a Argentinei, Diego Maradona a declarat că Gabriel Batistuta este cel mai bun atacant pe care l-a văzut pe terenul de fotbal. În 1994, Batistuta a marcat împotriva României, într-un meci pe care tricolorii l-au câştigat cu 3-2. Argentinianul a declarat că una dintre cele mai mari decepţii ale sale a fost eliminarea naţionalei sale în urma meciului câştigat de români, 

În 2011, a fost numit secretar tehnic al echipei Colón Santa Fe, la şase ani după retragerea sa din cariera de fotbalist. Printre atribuţiile internaţionalului se numără legătura dintre jucători, staff tehnic şi conducerea clubului.

Abia mai merge, dar nu vrea să renunţe la sport

La cei 43 de ani ai săi, Batistuta s-a confruntat cu probleme de sănătate majore. Fosta vedetă a fotbalului argentinian nu poate sta în picioare mai mult de jumătate de oră, fiind doborât de durerile de genunchi. Lucruri banale pentru un om normal au devenit capitale pentru Batistuta, care face eforturi majore pentru a merge. 

Cauza dificultăţilor ar fi infiltraţiile care i s-au făcut pe vremea când era jucător, distrugându-i tendoanele. Cea mai gravă accidentare din întreaga sa cariera a suferit-o în februarie 1999, când fostul jucător sărbătorea un gol din partida Fiorentina - Milan. Astfel, în perioada recentă, Batistuta a fost supus mai multor intervenţii chirurgicale. În ciuda problemelor, „Batigol“ nu s-a oprit din a face sport, acesta practicând tenis şi polo.

Gabriel Batistuta şi-a câştigat locul în istoria fotbalului, alături de alte nume mari, cum ar fi Pelé, Maradona sau Eusébio. În ciuda problemelor sale medicale, argentinianul rămâne un jucător de renume în galeria marilor glorii ale fotbalului.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite