Panama Papers: Argentinianul Messi va da în judecată jurnalul “El Confidencial”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lionel Messi
Lionel Messi

Internaţionalul argentinian al echipei FC Barcelona, Lionel Messi, va da în judecată jurnalul care a publicat documente şi informaţii conform cărora fotbalistul ar fi cumpărat o firmă din Panama ca să evite plata unor taxe din contractele de drepturi de imagine.

“El Confidencial” a publicat chiar documente pe care apar semnăturile fotbalistului şi tatălui acestuia, Jorge. Cei doi au cumpărat o companie numită Mega Star Enterprises la o zi după ce au fost puşi sub acuzare de autorităţile fiscale spaniole care investighează neplata unor taxe de 4,1 milioane de euro (în 2013).

Compania din Panama nu este menţionată în acuzaţiile din 2014 şi din 2015 ale autorităţilor spaniole ce îi vizează pe Messi şi pe tatăl fotbalistului. Jorge Messi a devenit proprietar unic al companiei în decembrie 2015. Documentele care fac obiectul dezvăluirilor "Panama Papers", apărute duminică, - şi care au fost analizate de peste 370 de jurnalişti din 78 de ţări – aparţin Mossack Fonseca, o puternică firmă de avocatură şi de servicii juridice, cu sediul central în Panama şi cu filiale în peste 35 de ţări. Casa de avocatură este unul dintre cei mai mari creatori de companii paravan şi structuri offshore care ascund adevăraţii beneficiarii şi bunurile lor. Astfel de companii sunt principalele instrumente folosite pentru spălare de bani, evaziune fiscală, mită şi multe alte inginerii financiare. Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţii offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore, relatează news.ro. 

Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite