Obreja: „Morariu este sclavul celor de la AIBA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Când boxul românesc amator este în pragul dezafilierii, preşedintele FRB a găsit un duşman în persoana omologului său de la COSR, considerându-l un aliat al Asociaţiei Internaţionale. Deşi AIBA a anunţat că Federaţia noastră de Box va fi dezafiliată, dacă Obreja nu pleacă până la 31 august, acesta a programat noi alegeri abia pentru 28 octombrie!

Situaţia boxului amator românesc a ajuns într-un punct critic. Până la 31 august trebuie rezolvată problema preşedintelui Federaţiei Române, suspendat în acest moment de către Asociaţia Internaţională a Boxului Amator (AIBA). În caz contrar, forul de la Bucureşti va fi dezafiliat.

Ieri, după Biroul Federal, Rudel Obreja a rămas pe poziţii de forţă. „Eu sunt în continuare preşedinte, nu m-am autosuspendat. Dar nu m-am mai ocupat de boxul amator de opt luni. Chiar şi aşa, AIBA nu recunoaşte preşedintele FR Box. Este o nedreptate fără margini", a spus Obreja, care şi-a trecut prerogativele în sarcina secretarului general, Nicolae Constantinescu. 

În loc să scape boxul românesc de dezafiliere prin demisia sa, Obreja a deschis un alt război, pe lângă cel cu AIBA. De data asta, ţinta sa a fost Octavian Morariu, omul care conduce Comitetul Sportiv Olimpic Român. Motivul? COSR a transmis un document către FR Box prin care solicită organizarea alegerilor. „Reacţiile celor din ţara noastră arată vasalitate şi slugărnicie. Şi mă refer aici la domnul Octavian Morariu. Face asta pentru că vrea să ajungă membru în Comitetul Internaţional Olimpic. E în stare să calce şi pe cadavre, numai să ajungă acolo", a spus Obreja.

Morariu: „Nu vreau să mă înjosesc"

Morariu a preferat să nu stârnească un conflict şi mai mare. „Nu mă înjosesc să răspund acestor jigniri. Este total neproductiv pentru sportul românesc să intru într-un război al declaraţiilor cu un asemenea personaj", a afirmat preşedintele COSR.  Acesta consideră că situaţia boxului românesc este una alarmantă. „AIBA a fost foarte clară, a cerut demisia lui Obreja şi, din păcate, acest lucru nu s-a materializat. Deci, ne putem aştepta la orice măsură din partea lor. Singurii care pot rezolva situaţia acum sunt cei din lumea boxului", a mai spus Morariu. Deocamdată s-a luat decizia organizării unor alegeri, la 21 octombrie.

Obreja ar putea lua parte la ele dacă va câştiga disputa cu AIBA la TAS, care va da o sentinţă la 21 septembrie. Această manevră a programării alegerilor tocmai în octombrie ar putea să nu fie pe placul AIBA. Dacă forul internaţional decide dezafilierea, atunci sportivii români vor putea evolua în competiţiile internaţionale doar sub steagul olimpic, asemenea apatrizilor.  

De unde a pornit totul?

Scandalul dintre Rudel Obreja şi conducerea AIBA a pornit în 2008, la Jocurile Olimpice de la Beijing, când românul, pe atunci vicepreşedinte al forului, a acuzat preşedintele şi secretarul general că aranjează programarea arbitrilor. În replică, AIBA a dat atunci un comunicat în care Obreja a fost cel acuzat de coruperea arbitrilor. Oficialul român este însă convins că poate câştiga războiul, mai ales că într-un caz asemănător s-au aflat şi federaţiile din Bulgaria şi Thailanda, ambele având câştig de cauză la Tribunalul Sportiv.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite