O jucătoare de origine română, fostă elevă a lui Kobe Bryant, senzația baschetului american

0
Publicat:

Sabrina Ionescu, jucătoare de 26 de ani de origine română, evoluează de patru ani în WNBA, liga profesionistă de baschete din Statele Unite rezervată fetelor, și are constant evoluți excepționale, fiind deja considerată una dintre cele mai bune jucătoare din istoria campionatului.

Sabrina Ionescu are evoluții excepționale FOTO Brandon Todd/New York Liberty
Sabrina Ionescu are evoluții excepționale FOTO Brandon Todd/New York Liberty

Din 2020, Sabrina Ionescu joacă pentru echipa New York Liberty în WNBA, iar în 2021 a devenit cea mai tânără jucătoare din istoria competiţiei care reuşeşte un triple-double, termen din baschet care desemnează cel puţin 10 pase decisive, 10 recuperări şi tot atâtea puncte reuşite într-o singură partidă.

Iar din 2020 și până în prezent, Sabrina Ionescu a marcat nu mai puțin de 1.859 puncte în WNBA.

După cum au precizat reprezentanții New York Liberty pentru ”Adevărul”, Sabrina este prima jucătoare din istoria WNBA cu peste 500 de puncte, peste 200 de recuperări și peste 200 de pase decisive într-un singur sezon.

Anul trecut, Sabrina Ionescu a ajuns cu New York Liberty în finala WNBA, pierzând din păcate în fața echipei din Las Vegas.

Iar în acest an, grație și evoluțiilor excelente ale Sabrinei Ionescu, New York Liberty are cel mai bun start de sezon din istoria echipei, cu zece victorii și două înfrângeri. New York Liberty a fost înființată în 1997 și face parte dintre echipele ce au evoluat în WNBA încă de la prima ediție a puternicei competiții de baschet.

În acest sezon al WNBA, New York Liberty se numără printre echipele favorite pentru a ajunge în finala campionatului.

Duel cu celebrul Stephen Curry

Iar performanțele ei constante sunt recompensate și la începutul lunii iunie.

”Sabrina Ionescu a fost desemnată Jucătoarea Săptămânii în Conferința de Est. În ultimele trei victorii ale echipei sale, Sabrina a avut o medie de 20,7 puncte, șase pase decisive și 4,3 recuperări per joc. Este pentru a șasea oară când Sabrina Ionescu este desemnată Jucătoarea Săptămânii”, au precizat reprezentanții WNBA pentru ”Adevărul”.

Și tot la începutul lunii iunie 2024, Sabrina Ionescu a reușit să ajungă la nu mai puțin de 36 de partide consecutive cu cel puțin un coș de trei puncte înscris, un record în istoria WNBA.

Iar performanțele Sabrinei și ale colegelor sale atrag numeroși fani la meciurile de acasă ale New York Liberty, în arena Barclays Center, media spectatorilor fiind una impresionantă, de peste 17.000 per meci.

Pe 18 februarie 2024 a avut loc „Stephen vs Sabrina”, un concurs inedit de aruncări de trei puncte, la All-Star Game. În premieră, jucătoarea din liga profesionistă feminină de baschet (WNBA), Sabrina Ionescu, și celebrul baschetbalist Stephen Curry s-au „duelat” în primul eveniment de acest gen organizat de NBA. Stephen Curry, superstarul echipei Golden State Warriors, a învins-o pe Sabrina Ionescu, în primul concurs de aruncări de trei puncte din timpul NBA All-Star Weekend, încheiat cu scorul de 29-26 în favoarea lui Curry.

Jucătoarea americană cu părinți români a câștigat concursul WNBA de 3 puncte anul trecut cu un total de 37 de puncte și 25 de coșuri înscrise din 27 de aruncări, record al evenimentului. Precedentul record le aparținea lui Stephen Curry și Tyrese Haliburton (31 de puncte), ambii în NBA, respectiv Allie Quigley (30 de puncte), în WNBA.

În 2022, Sabrina Ionescu a devenit campioană mondială cu echipa feminină de baschet a Statelor Unite.

Kobe Bryant o considera cea mai bună din lume

Sabrina Ionescu fost desemnată cea mai bună jucătoare din WNBA în 2022 și 2023. Iar înainte de a ajunge în liga profesionistă de baschet feminin din Statele Unite, Sabrina Ionescu a devenit primul jucător din NCAA (campionatul nord-american universitar de baschet, bărbaţi şi femei) care a cumulat 2.000 de puncte, 1.000 de recuperări şi 1.000 de pase decisive. Sabrina a jucat în NCAA pentru Oregon Ducks

Sabrina Ionescu a avut o strânsă prietenie cu superstarul Kobe Bryant, decedat din păcate în ianuarie 2020. Cei doi s-au întâlnit pentru prima oară pe 11 ianuarie 2019, iar Kobe Bryant, jucătorul care a făcut istorie la Los Angeles Lakers, i-a devenit mentor, învățând-o cum să îți îmbunătățească stilul de joc și venind regulat la meciurile ei.

Considerată una dintre cele mai bune baschetbaliste din lume, românca Sabrina Ionescu i-a dedicat în ianuarie 2020 sezonul său lui Kobe Bryant, după aflarea veştii că celebrul fost baschetbalist a murit, la doar 41 de ani. Sabrina Ionescu făcea parte din apropiaţii lui Kobe Bryant. Înaintea meciului dintre Oregon Ducks şi Oregon State, când s-a ţinut un moment de reculegere, sportiva cu origini românești a fost surpinsă în lacrimi de către camerele de luat vederi.

„Tot ce fac, o fac pentru el. A fost un prieten foarte apropiat. Acest sezon este pentru el”, a declarat Sabrina Ionescu, la finalul acelei partide. Baschetbalista era considerată cea mai bună din lume de către Kobe Bryant, având o relaţie specială atât cu el, cât şi cu fiica acestuia, cea care se afla, de asemenea, în elicopterul prăbuşit.

Sabrina Ionescu s-a născut în California, în Statele Unite, pe 6 decembrie 1997, cu câteva secunde înaintea fratelui său geamăn, Eddy. Tatăl său, Dan Ionescu, a părăsit România la Revoluţia din decembrie 1989, în căutarea unui trai mai bun peste Ocean. Acesta avea să îşi reunească familia câteva luni mai târziu, în primăvara anului 1990, luându-i alături de el pe soţia Liliana şi pe primul lor fiu, Andrei.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite