Novak Djokovici reacționează după ce tatăl său a fost filmat alături de susţinătorii lui Putin, la Australian Open

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Novak Djokovic i-a luat apărarea tatălui său după ce a apărut o înregistrare video în care acesta poza la Australian Open cu niște fani care țineau steaguri rusești, spunând că a fost "abuzat" de indivizi și că familia sa a fost împotriva războiului.

Novak Djokovic FOTO: Getty Images
Novak Djokovic FOTO: Getty Images

Tatăl lui Djokovic, Srdjan, a lipsit vineri de la victoria fiului său în semifinala cu Tommy Paul, alegând să "privească meciul de acasă" în schimb, după ce un videoclip a apărut pe rețelele de socializare după victoria sârbului în sferturile de finală cu Andrey Rublev, miercuri.

El (Srdjan) era în trecere, a făcut o poză, a escaladat. A fost folosit în mod abuziv în această situație de acest grup de oameni", a declarat Djokovic reporterilor, scrie reuters.com.

"Nu pot fi supărat pe el sau supărat, pentru că pot spune că nu a fost vina lui. El a ieșit să sărbătorească alături de fanii mei. După aceea, s-a simțit prost și a știut cum se va reflecta asta asupra mea, toată presiunea mediatică și tot ce s-a întâmplat în ultimele 24-48 de ore".

Djokovic a spus că este regretabil că problema a escaladat.

"Tatăl meu, întreaga mea familie și eu însumi am trecut prin mai multe războaie în anii '90", a spus Djokovic.

"Suntem împotriva războiului, nu vom susține niciodată orice violență sau război. Știm cât de devastator este pentru familie, pentru oamenii din orice țară care trece prin război.Tatăl meu era în trecere. Erau o mulțime de steaguri sârbești în jur. Asta a crezut el. A crezut că face o fotografie cu cineva din Serbia. Asta a fost. A plecat mai departe".

Srdjan a declarat anterior, într-o declarație trimisă prin e-mail, că se afla în Melbourne doar pentru a-și susține fiul.

"Deci nu există nicio perturbare a semifinalei din această seară pentru fiul meu sau pentru celălalt jucător, am ales să urmăresc de acasă", a spus Srdjan.

Srdjan Djokovici, în centrul unui scandal mare, la Melbourne. FOTO: Arhiva Adevărul
Srdjan Djokovici, în centrul unui scandal mare, la Melbourne. FOTO: Arhiva Adevărul

Djokovic îl va înfrunta în finala de duminică pe grecul Stefanos Tsitsipas, al treilea favorit, în căutarea celui de-al 10-lea titlu la Melbourne Park și al 22-lea de Grand Slam, pentru a-l egala pe Rafa Nadal.

Tennis Australia a refuzat să comenteze dacă Srdjan va fi primit înapoi pentru finală, dar Djokovic a sperat că va fi în loja sa.

"Nu a fost plăcut să nu-l avem", a spus Djokovic. "Sper să îl am".

Anterior, întrebat de un reporter dacă Srdjan ar trebui să fie deportat pentru că s-a pozat cu fanii, Albanese a declarat la o conferință de presă că Australia "este alături de poporul ucrainean".

"Aceasta este poziția Australiei și Australia este fără echivoc în sprijinul nostru pentru statul de drept internațional", a spus el.

"Nu vrem să vedem niciun fel de sprijin acordat invaziei rusești în Ucraina, care are un impact devastator asupra poporului ucrainean".

Controversa steagului

Poliția a interogat patru fani văzuți cu "steaguri și simboluri nepotrivite" după meciul lui Djokovic cu Rublev.

Sportivii ruși și bieloruși pot concura ca sportivi individuali fără afiliere națională la Australian Open, deși steagurile lor sunt interzise la turneu în urma unei plângeri depuse săptămâna trecută de ambasadorul Ucrainei.

Jucătoarea ucraineană Marta Kostyuk a declarat că a fost îndurerată de steagurile rusești , exprimându-și surprinderea față de breșa de securitate care a permis fanilor să le afișeze.

Un videoclip difuzat pe rețelele de socializare arată un fan pe treptele Rod Laver Arena ținând în mână un steag rusesc cu poza președintelui Vladimir Putin.

Fotografii au arătat, de asemenea, un fan cu un "Z" pe tricou. Forțele rusești au folosit litera ca simbol de identificare pe vehiculele lor din Ucraina, în urma invaziei lor.

Unii susținători ai invaziei au folosit, de asemenea, semnul.

Fanul a fost văzut din nou vineri fără tricoul cu "Z", iar un purtător de cuvânt al Tennis Australia a declarat că i s-a permis să se întoarcă după ce a cooperat cu autoritățile.

Djokovic, care a fost expulzat înainte de turneul din 2022 din cauza statutului său de vaccinare COVID-19, a declarat că ultima controversă nu a fost plăcută după ceea ce a avut de înfruntat anul trecut.

"Nu este ceva ce îmi doresc sau de care am nevoie. Sper ca oamenii să lase lucrurile așa cum sunt, iar noi să ne putem concentra pe tenis", a spus el.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite