„Nemuritorul“: Povestea fascinantă a omului care va stinge lumina la Dinamo!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu intră în conflict cu nimeni. El dialoghează. În vocabularul său nu există termenul de „ceartă“, ci „puncte de vedere diferite“. Nu e boxer, ci şahist. Aşa i-a învins pe Giovanni, Neţoiu, Turcu şi Borcea. Află cine e omul căruia i se mai spune „Sfântul Duh“.

Liga I a început cu un boom: Cristi Borcea a plecat de la Dinamo după 17 ani petrecuţi la clubul din „Ştefan cel Mare"! Azi, despărţirea se va oficializa într-o conferinţă de presă.

Până atunci, plecarea sa a fost confirmată de Nicolae Badea, preşedintele Consiliului de Administraţie. „Va fi greu de înlocuit pasiunea lui Cristi Borcea. Pasiunea, dedicarea, implicarea, trăirile. Sunt foarte multe lucruri pe care le-am făcut împreună, mai multe lucruri bune, decât nereuşite. Vom colabora în continuare din postura de susţinători ai lui Dinamo", a afirmat Badea.

Cum s-a ajuns aici?

Cristi Borcea e ultimul acţionar pe care Nicolae Badea a reuşit să-l îndepărteze. A fost ajutat şi de faptul că, de peste un an, fostul numărul 1 din club s-a stabilit la Miami, împreună cu noua sa soţie.

Cu Borcea în America, toate deciziile majore au fost luate de Badea. La club mai e şi Dragoş Săvulescu, însă acesta nu iese din cuvântul celui poreclit „Sfântul Duh", mai ales că, oricum, investiţiile sale la Dinamo nu-i permit acest lucru.

Picăturile care au umplut paharul

Două episoade, petrecute în ultimele luni, l-au convins pe Borcea că e timpul să părăsească Dinamo. Mai întâi, a fost readucerea lui Bonetti pe banca tehnică, mutare aprobată de Badea, în ciuda opoziţiei lui Borcea.

Apoi, campania de transferuri din această vară a umplut paharul răbdării fostului preşedinte executiv. „Câinii" au pierdut nume grele ca Djakaridja Kone şi Marius Niculae, spre disperarea lui Borcea, care le-a reproşat lui Badea şi Săvulescu că nu investesc decât sume infime în club. Au fost nouă.

Au rămas doi!

Plecarea lui Borcea din acţionariatul clubului marchează, practic, destrămarea unei structuri, care s-a lansat cu surle şi trâmbiţe în 2005.

Acum şapte ani, Dinamo devenea o societate pe acţiuni cu nouă oameni de afaceri potenţi în frunte. Se vorbea despre un club care urma să fie cotat la bursă, să aibă un buget de milioane de euro şi să joace în grupele Ligii Campionilor.

Ulterior, s-a ales praful de toate aceste proiecte, iar, rând pe rând, acţionarii au plecat, cei mai mulţi fiind făcuţi KO de Badea. Bilanţul din 2005 până acum? Un titlu, o Cupă şi o Supercupă. Adică trei trofee în şapte ani.

Giovanni a cedat primul

Ioan Becali a fost, probabil, cel mai redutabil adversar învins de Badea. În februarie 2006, la capătul unei şedinţe furtunoase în care s-a spus că, într-un moment de furie, Giovanni l-a tras de nas pe Badea, fostul agent de jucători a fost nevoit să demisioneze din funcţia de preşedinte executiv.

Pe Neţoiu nu l-a mai reprimit

Următorul „curăţat" a fost Gigi Neţoiu, îndepărtat în iulie 2006. Peste câţiva ani, „Comandantul" a avut mai multe încercări de a reveni la Dinamo, însă s-a lovit de refuzul lui Badea.

Turcu zicea că e înjurat din cauza lui Badea

Bun prieten cu Ioan Becali, Vasile Turcu a încercat să-l doboare pe Nicolae Badea, însă s-a trezit el eliminat din joc. „Galeria e plătită de Badea să mă înjure", a acuzat Turcu. Nervii săi au cedat şi din cauza faptului că era „preferatul" suporterilor, dar şi din cauza ratării titlului în sezonul 2008 - 2009.

Trei au plecat de bunăvoie

Pe lângă Giovanni, Neţoiu, Turcu şi Borcea, făcuţi KO de Badea, alţi trei investitori au părăsit trupa din „Ştefan cel Mare", fiindcă, pur şi simplu, aşa au vrut.
Vladimir Cohn şi Bagher Karimzadeh n-au dorit să mai investească în fotbal, în timp ce Florian Walter (la începutul proiectului se numea Florian Buşcă) s-a hotărât să plece la „U" Cluj, atras de încheierea unor contracte avantajoase cu autorităţile locale.

"Badea conduce Dinamo de unul singur şi va duce la desfiinţarea clubului.
Gigi Neţoiu august 2009

Cronologia unei despărţiri

Borcea a început să dea semnale că vrea să plece de la Dinamo încă de la primele zile ale anului. „Adevărul" reaminteşte două conflicte „zgomotoase" pe care le-a avut cu ceilalţi acţionari.

Ianuarie - „I-am zis lui Săvulescu să lase televizorul şi să prelungească el contractele lui Liviu Ganea şi Djakaridja Kone. Dacă nu e în stare, atunci de ce mai apare la televizor? Ce dracu' a făcut Săvulescu ăsta de îl băgaţi în seamă? În ultimii doi, trei ani, n-a dat niciun ban şi şi-a rupt fundul pe la Milano". 

Aprilie - „Am vrut să-l aduc pe Dinu Gheorghe la Dinamo, ca să stea lângă echipă, dar n-au vrut Badea şi Săvulescu. Trebuie adus un om care să fie permanent cu jucătorii, cu antrenorii, dar nu vedeţi că nu stă nimeni? Nu se poate conduce doar din birouri. N-aţi văzut că ajunsesem să-i apăr eu pe jucători de la Miami?!".

15 ani au trecut de când Nicolae Badea a fost cooptat în conducerea clubului Dinamo, în 1997.

info
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite