Motivul pentru care Jose Mourinho a ajuns cel mai arogant antrenor din lume. Ce l-a determinat pe portughez să fie aşa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jose Mourinho este recunoscut pentru stilul său arogant, însă atitudinea sa are la bază un episod nefericit, care l-a marcat pe viaţă.

Poate nu e chiar cel mai bun, dar cu siguranţă este cel mai controversat. Jose Maria dos Santos Mourinho Felix, pe numele său întreg, a brevetat în fotbal managementul de succes prin metode conflictuale. Se spune despre Mou că are o plăcere aproape perversă de a da de pământ cu valorile, atunci când are impresia că acestea pot străluci mai tare decât el. O ştiu foarte bine Casillas, Kaka şi destui alţii. De unde a pornit această atitudine a lui Mourinho? Din frustrările copilăriei şi adolescenţei. Tatăl său a fost un portar de fotbal, aparând chiar şi poarta Portugaliei şi, evident, micul Jose, singurul băiat al familiei, visa să ajungă şi el fotbalist. S-a străduit însă degeaba. N-a fost decât un fundaş mediocru, slab şi fără reacţie, în ciuda capacităţii sale de a se automotiva.

N-a suportat umilinţa
Iar la 19 ani a trăit umilinţa vieţii, un episod care avea să-i schimbe atitudinea în viaţă. Era în lotul modestei Rio Ave, al cărei antrenor era chiar tatăl său. Înaintea unui meci, unul dintre fundaşii titular s-a accidentat, iar bătrânul Mourinho a vrut să mizeze pe odrasla sa. Preşedintele clubului l-a chemat însă şi l-a anunţat că dacă îl va folosi pe Ze (aşa i se spunea lui Mourinho la vremea aceea), atât tatăl cât şi fiul vor zbura de la club. Jose şi-a jurat atunci că nu va mai accepta nicio umilinţă şi din acest motiv are o atitudine agresivă faţă de cei puternici. Realizând că nu va fi niciodată un mare jucător s-a pus desluşit tainele antrenoratului, dar cum cunoştinţele sale erau doar teoretice a mizat pe un capitol care nu conta prea mult acum 10-15 ani: motivaţia.

"Motivaţia e primordială"
“Da, aceasta este filozofia mea. Motivaţia e cel mai important aspect. Există jucători care vor dar nu pot şi jucători care pot, dar nu vor. Eu îi vreau doar pe cei care vor şi pot. La mine n-au ce căuta cei pentru care locul doi este o opţiune”, a recunoscut Mourinho. “Când apare el, vestiarul îngheaţă”, a punctat Zlatan Ibrahimovici, întărind imaginea autoritară a portughezului. Aroganţa lui Mourinho derivă însă şi din faptul că în zece ani a câştigat totul, între 2003 şi 2013 trecându-şi în palmares 19 trofee (campionate, cupe, ligi ale campionilor). Iar ambiţia sa nu se opreşte aici. “Puteam să rămân liniştit la Porto. Un fotoliu albastru, Liga Campionilor, Dumnezeu si dupa El, eu. Dar am vrut mai mult”, a punctat el în momentul în care a plecat din Portugalia să cucerească şi restul Europei.
 

Vorbele de duh ale lui Mourinho

“Nu sunt cel mai bun din lume, dar cred că nu e nimeni mai bun ca mine”
“Avem cei mai buni jucatori şi, scuzaţi-mi aroganţa, cel mai bun antrenor”
“Am învăţat repede italiana pentru că sunt intelligent”
“În condiţii normale, câştigăm campionatul. În condiţii anormale, e la fel”
“Dacă ai un Bentley şi un Aston Martin şi o conduci numai pe prima în fiecare zi, înseamnă că eşti prost”
“Dacă am comis o greşeală, îmi cer scuze. Sunt însă fericit că nu trebuie să merg la puşcărie pentru asta”
“Nu există presiune când eşti primul. Presiune e când eşti al doilea sau al treilea”
“Ştiu totul despre fotbal. Stiu şi că intr-o zi voi fi demis”
“Am la dispoziţie ouă minunate care au nevoie de un tată care să le îngrijească”
"Nu vreau sa ma invete Cruyff cum se pierde o finala de Champions League cu 4-0. Chiar nu vreau sa invat asta"
"Wenger are o mare problema cu noi si cred ca este ceea ce in Anglia se cheama voyeur. Ii place sa priveasca. Sunt copii care cand stau acasa se uita cu binoclul sa spioneze casele altora. Wenger e unul din acestia"

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite