“Mizeria FIFA”, în viziunea unui euroales român: “Blatter rămâne Papă şi nimeni nu îşi bagă nasul în afacerile firmei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sepp Blatter
Sepp Blatter

Joseph Blatter, la 79 de ani, a obţinut al cincilea mandat ca preşedinte al FIFA, candidând din nou în faţa celor 209 federaţii membre la Congresul al 65-lea de la Zurich, după ce cu patru ani în urmă spunea că acela va fi ultimul său mandat.

O analiză amplă a acestor alegeri a fost publicată de europarlamentarul român Traian Ungureanu, membru în Grupul Partidului Popular European, pe site-ul postului de radio Europa Liberă

“FIFA. De ce e atît de importantă FIFA? Scandalul izbucnit miercuri la Zürich are dimensiuni planetare. Nu mai există ziar, televiziune sau om de stat care să nu fi avut ceva de spus despre FIFA. Care e miza? Răspunsul e fotbalul. Cel mai popular joc al tuturor timpurilor a ajuns o religie cu miliarde de enoriaşi care plătesc cu banii şi timpul lor pentru a vedea fotbal. Ce se întîmplă acum seamănă cu un scandal în sînul clerului. Fotbalul are un Papă, pe numele lui Sepp Blatter, care conduce un soi de Vatican, pe numele lui FIFA. Noul cler e compus din Papi mai mici sau Cardinali locali care asigură răspîndirea credinţei. Dinspre norod spre FIFA se scurg miliarde de dolari anual. Mai marii neguţătorilor, companii gigant ca Adidas, Visa, McDonalds, Coca Cola, Sony se înghesuie să verse şi mai multe miliarde către FIFA, în schimbul reclamelor plasate la Cupa Mondială - cel mai mare spectacol al lumii. Dreptul de a organiza Cupa Mondială e rîvnit de oricine şi se vinde pe ascuns, la întîlniri de taină, prin ele mai luxoase hoteluri ale lumii. FIFA înoată în miliarde şi a depăşit puterea unui stat. Blatter şi FIFA sînt ceva nemaivăzut: un imperiu mai presus de lege care trăieşte în rai, cumpără şi vinde favoruri, face şi desface destine - totul cu o condiţie: Blatter rămîne Papă şi nimeni nu îşi bagă nasul în afacerile firmei”, a notat Ungureanu.

“Trei forţe puteau pune capăt acestei escrocherii gigantice care stoarce pasiunea a miliarde de oameni şi se asunde în spatele discursurilor morale despre anti-rasism şi viitorul nevoiaşilor. Cei trei sînt: justiţia, companiile care sponsorizează Cupa Mondială şi suporterii uniţi de pasiunea pentru fotbal. Asta, după ce presa a încercat fără succes, de ani şi ani, să ridice vălul de pe potlogărie. Suporterii sînt un grup numeros dar risipit şi doritor să vadă următorul meci de neuitat. Rămîn jusiţia şi companiile. Justiţia s-a pus în mişcare dar numai şi numai după ce FIFA a călcat pe o bombă, adică după ce şi-a mutat mizeria în Statele Unite. Aici, trebuie lămurită o situaţie care poate mira. Ce caută Statele Unite şi agenţii FBI în treburile unei organizaţii care lucrează peste mări şi ţări, în Elveţia? Preşedintele Vladimir Putin a folosit repede această mirare pentru a acuza Statele Unite că vor să facă legea în alte ţări. Vladimir Putin nu ştie ce spune. De fapt, ştie foarte bine dar contează pe neştiinţa altora. Procurorii americani se ocupă de afacerile negre ale subdiviziei americane a FIFA, pe numele ei CONCACAF, care adună Federaţiile din America Centrală şi America de Nord, inclusiv Statele Unite. În plus, legea americană spune că oricine mişcă bani negrii folosind bănci din Statele Unite poate fi judecat, după ce e extrădat”, a mai scris euroalesul.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite