FIFA a avut doar 8 preşedinţi în 111 ani de existenţă. Sepp Blatter este al treilea în topul longevităţii. Cum a reuşit elveţianul să ajungă la al cincilea mandat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Internaţională de Fotbal Asociaţie a fost înfiinţată în 1904, iar de atunci şi până în prezent a fost condusă de numai opt oameni, ultimul dintre ei fiind elveţianul Sepp Blatter. Cinci dintre foştii preşedinţi au murit în timpul mandatului. Blatter, care are 79 de ani în prezent, ar urma să mai stea încă patru ani la cârma FIFA.

Şapte dintre preşedinţii FIFA au fost europeni, doar brazilianul João Havelange fiind singurul intrus din acest club. Francezul Robert Guérin, primul preşedinte al FIFA, a stat în funcţie din 1904 şi până în 1906. I-a urmat un englez, Daniel Burley Woolfall, care a rămas în scaun până în 1918. Poate cel mai iubit preşedinte din istoria forului mondial, francezul Jules Rimet, a condus instituţia din 1921 şi până în 1954, după care i-a fost conferit titlul de preşedinte de onoare. Belgianul Rodolphe Seeldrayers a avut cel mai scurt mandat, de numai un an, după care au urmat alţi doi englezi: Arthur Drewry (1955-1961) şi Stanley Rous (1961-1974). Între 1974 şi 1998 la conducerea forului s-a aflat João Havelange, cel care i-a predat ştafeta lui Blatter. 

Născut pe 10 martie 1936, la Visp, în cantonul elveţian Valais, Blatter a fost fotbalist în perioada 1948-1971 şi a evoluat în liga elveţiană de amatori, după care a fost membru în conducerea clubului Xamax Neuchatel, între 1970 şi 1975. Blatter a obţinut o diplomă în afaceri şi economie la Universitatea din Lausanne şi a lucrat iniţial pentru Federaţia elveţiană de hochei pe gheaţă, dar şi pentru celebra firmă de ceasuri Longines, ajungând la FIFA în 1975, unde a început ca director tehnic, după care a devenit secretar general, în 1981, poziţie din care a atacat postul de preşedinte, preluat în 1998. 

În ciuda scandalurilor de corupţie care l-au vizat, Blatter a reuşit să obţină mandat după mandat datorită federaţiilor mici, în stilul în care Mircea Sandu era şi el votat masiv la alegerile pentru şefia FRF de reprezentanţii AJF-urilor şi al echipelor din eşaloanele inferioare. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite