Mesajul războinic al generalului Anghel Iordănescu pentru oştenii săi tricolori:  „Vă ordon, atacaţi Irlanda de Nord!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen VALI IVAN
Desen VALI IVAN

Generalul Anghel Iordănescu le-a cerut „tricolorilor” să joace ofensiv într-un meci cu Irlanda de Nord care ne poate aduce foarte aproape de calificarea la Campionatul European din 2016.

O victorie în partida cu Irlanda de Nord de vineri ar plasa România într-o poziţie ideală pentru participarea la Campionatul European din Franţa. Naţionala noastră ar prelua şefia grupei, cu şase partide rămase de disputat de preliminarii, dintre care două sunt cu Insulele Feroe (şase puncte obligatorii), două le vom juca pe teren propriu (cu Finlanda şi cu Grecia), plus două deplasări din care se poate scoate ceva (cu Ungaria şi cu Irlanda de Nord).
Anghel Iordănescu şi-a făcut calculele şi e conştient de şansa importantă pe care o are România. „Victoria cu Irlanda de Nord ne-ar ajuta să facem un pas mare în ecuaţia calificării. Am avea garanţia că vom încheia între primele două echipe ale grupei. Este cel mai important meci al anului”, a afirmat joi „Tata Puiu”. 

Revenit la cârma naţionalei după 10 ani, „Generalul” păstrează sistemul lui Piţurcă, dar vrea să imprime naţionalei un joc mai ofensiv, cu mai multe acţiuni pe poartă şi mai plăcut pentru spectatori. „Vom juca pe atac!”, şi-a transmis Iordănescu intenţiile ofensive. „Pe lângă siguranţa maximă din apărare, îmi doresc să ajungem mult mai des la poarta adversă”, a mai spus antrenorul de 64 de ani.

Sânmărtean joacă sigur

Intenţiile „războinice” ale generalului-maior Iordănescu se regăsesc şi în echipa ce va evolua vineri pe „Arena Naţională”, Sânmărtean, Torje, Chicpiu şi Stancu fiind anunţaţi titulari. „N-am dormit toată noaptea pentru a găsi cea mai bună formulă de start. Mai am câteva semne de întrebare, mai exact două poziţii de care nu sunt sigur. Sânmărtean va juca, fără îndoială, dar nu ştiu unde. Este un jucător de clasă, de mare valoare. Poate să ducă în spate o echipă, poate să inventeze o pasă genială, e un fotbalist care îşi pune amprenta pe jocul Stelei. Eu cred că poate să facă acelaşi lucru şi la echipa naţională”, a precizat ieri selecţionerul a cărui dilemă e dacă mijlocaşul de 34 de ani să evolueze în faţa apărării sau în spatele vârfului. Iordănescu a mai afirmat că echipa va fi în proporţie de 90 la sută pe placul suporterilor. Procentul de 10 la sută nemulţumire va fi plasat probabil în dreptul titularizării lui Cristi Tănase, care are şi el şanse mari să prindă un loc în primul 11, deşi evoluţiile sale nu-i dau pe spate pe suporteri. 

Raţ e refăcut

Cât despre nord-irlandezi, Iordănescu e de părere că adversarii ne pot surprinde doar pe contraatac sau la fazele fixe. „O să încercăm să îi luăm în marcaj cât mai strict la fazele fixe şi atunci vom avea puţine probleme”, a afirmat căpitanul Răzvan Raţ, care s-a recuperat aproape în totalitate. „Voi fi pe teren, sper să joc toate cele 90 de minute. Nu mai simt nici o durere, totul merge conform planului”, a mai spus fotbalistul cu 100 de selecţii la echipa naţională. Raţ a fost debutat la naţională chiar de Anghel Iordănescu, într-un meci cu Franţa: „Nu mă aşteptam să mai lucrez vreodată cu dânsul, dar mă bucur că s-a întâmplat acest lucru. Antrenoratul e ca mersul pe bicicletă, nu se uită”.

Apel la suporteri

Bilete pentru meciul cu Irlanda de Nord se găsesc şi vineri, la casele amplasate în jurul Arenei Naţionale. Mai sunt încă destule tichete rămase la vânzare, întrucât până aseară s-au dat doar 28.000 de bilete. Nord-irlandezii au primit şi ei 2.500 de locuri, însă doar 1.000 de fani vor veni la Bucureşti. „Este important că suporterii să vină în număr mare la stadion, avem nevoie de ei mai mult ca niciodată. Nu-mi amintesc ca în ultimele meciuri, echipa naţională să fi pierdut atunci când stadionul a fost plin”, a punctat Iordănescu.

Burleanu l-a „atins” pe Piţurcă

Preşedintele FRF Răzvan Burleanu a asistat la antrenamentul de ieri al tricolorilor şi nu a ratat şansa de a-l „înţepa” pe Victor Piţurcă. ”Atmosfera de la echipa naţională este foarte bună în acest moment, se simte o detensionare. Apoi, aş vrea să remarc prezenţa lui Mircea Lucescu în cantonamentul naţionalei, un element de normalitate, greu de petrecut în trecut”, a punctat Burleanu, cu trimitere evidentă la mandatul lui Piţurcă. „Una peste alta, jucătorii sunt încântaţi de noua atmosferă de la lot”, a mai spus preşedintele FRF.

1.000 de suporteri nord-irlandezi sunt aşteptaţi la meciul de pe „Arena Naţională”. Până ieri, FRF vânduse 28.000 de bilete

Cu o calificare la EURO 2016, la naţională ar putea apărea o nouă generaţie de aur Mircea Lucescu, antrenor Şahtior Pornim cu prima şansă, dar şi eu dacă eram selecţioner spuneam că Irlanda de Nord e favorită Dan Petrescu, antrenor Al-Arabi România e cea mai puternică echipă din grupă, dar am veniti aici să câştigăm meciulMichael ONeill, antrenor Irlanda de Nord
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite