Lucian Bălan, unul dintre „eroii“ stelişti care au cucerit Cupa Campionilor în '86: „Indemnizaţii de merit, nu pensii de boală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul de glorie al carierei lui Lucian Bălan (centru, rândul de jos). Pe gazonul de pe „Ramon Sanchez Pizjuan“, din Sevilla, în mai 1986, la finala Cupei Campionilor, cu Barcelona. FOTO: Corbis
Momentul de glorie al carierei lui Lucian Bălan (centru, rândul de jos). Pe gazonul de pe „Ramon Sanchez Pizjuan“, din Sevilla, în mai 1986, la finala Cupei Campionilor, cu Barcelona. FOTO: Corbis

Astăzi, 7 mai 2014, o parte din „Generaţia de Aur“ a Stelei aniversează cel mai important eveniment la nivel de echipe de club din România: 28 de ani de la câştigarea Cupei Campionilor, la Sevilla, în faţa Barcelonei (0-0, 2-0 după penalty-uri). „Adevărul“ a vorbit cu Lucian Bălan, fost component al celei mai titrate echipe din fotbalul românesc, dar şi unul dintre cei care nu şi-au ghidat bine paşii, după retragerea de pe gazon.

Din 1986 încoace, data de 7 mai a devenit una „de aur“ în calendarul fotbalului românesc. Mai ales pentru stelişti. Mulţi dintre „eroii“ de la Sevilla nu şi-au ales bine paşii, în afara dreptunghiului verde, după retragerea din activitate, printre ei şi Lucian Bălan (54 de ani). O viaţă tumultoasă, cu multe probleme. 

L-am găsit la telefon, în tren, în drumul spre Braşov, cu destinaţia Cheile Grădiştei şi reunirea cu foştii colegi. „Steaua ‘86 este ceva unic. Sper să vină cât mai mulţi dintre foştii mei coechipieri. Ca să fiu sincer, mă bucur că mai ies din Baia Mare, deşi e un oraş pe care-l iubesc. E o bună oportunitate să ne mai întâlnim, să ne mai depănăm vechile amintiri. Sevilla ’86 este o sărbătoare a fotbalului românesc“, ne-a declarat cel care în urmă cu 28 de ani îi lăsa locul în teren, în minutul 73, antrenorului-jucător Anghel Iordănescu. 

„Indemnizaţii de merit, nu pensii de boală“

„Cred că am făcut ceva pentru România. Aşteptăm să vedem şi dacă statul îşi respectă promisiunile pe care ni le-a făcut. În martie, anul trecut, Ministerul Sporturilor şi Academia Română ne-au promis nişte indemnizaţii de merit. Pe drum, undeva, le-au transformat în pensii de boală. Doar Duckadam şi Majearu le primesc. Nouă, celorlalţi care nu o ducem prea bine financiar din această generaţie, ne-au solicitat adeverinţe medicale! Ni s-a spus iniţial că e vorba despre indemnizaţii de merit, nu de un ajutor pentru cei care au avut probleme medicale. Am tot respectul pentru cei care câştigă medalii la Mondiale, la Jocurile Olimpice, o dată la patru ani, pentru România, şi primesc rente viagere. Toţi trebuie apreciaţi. Dar să vă mai spun ceva, şi o ştiţi şi voi: nimeni nu va mai câştiga, în România, Cupa/Liga Campionilor“, a conchis Bălan. 

A încercat să se sinucidă

Fără venituri stabile, fără salariu sau vreo pensie, Lucian Bălan câştigă sub 400 de lei lunar ca observator de fotbal în liga III-a. Spune că vrea „să conducă o echipă de copii sau juniori“. În 2010 a activat la Steaua, în cadrul centrului juvenil, fiind adus de Piţurcă, dar n-a rămas prea mult în acest post. 

A avut probleme cu alcoolul şi a recunoscut, în diverse interviuri, că a trecut peste două tentative de sinucidere, din cauza derapajelor. „Acum sunt bine cu sănătatea, m-am mai echlibrat psihic“, susţine Bălan, care locuieşte alături de mama sa, într-un apartament, la Baia Mare. 

Pe lângă fostul mijlocaş şi alţi colegi ai acestuia din Generaţia Steaua ‘86 precum Bărbulescu, Bumbescu, Pistol sau Radu II, nu o duc strălucit financiar.La polul opus se află Iordănescu, Piţurcă sau Boloni, care n-au avut probleme de acest gen.

„I-am invitat pe toţi, vine cine vrea“

La fel ca în ultimii doi ani, Generaţia Steaua ’86 va aniversa succesul de la Sevilla cu o petrecere la Cheile Grădiştei. De organizarea evenimentului s-a ocupat Helmuth Duckadam. „I-am invitat pe toţi, dar vine cine vrea şi poate. Vin sigur Tudorel Stoica, Majearu, Bălan, Bumbescu, Bărbulescu…. Eu nu le-am cerut confirmări. E o reunire de plăcere“, ne-a declarat preşedintele de imagine al Stelei. 

Gabi Balint şi Marius Lăcătuş sunt absenţi motivaţi de la Cheile Grădiştei. Ambii sunt acum antrenori, iar pe 7 mai au meci în play-off-ul de promovare din liga secundă, cu CSU Craiova, respectiv CSMS Iaşi. 

Eroii de la Sevilla

Duckadam - Iovan, Bumbescu, Belodedici, Bărbulescu - Bălan (73 Anghel Iordănescu), Balint, Boloni, Majearu - Lăcătuş, Piţurcă (112 Radu II)

Antrenor: Emeric Ienei

Citeşte şi 

Fostul component al Stelei 86, Lucian Bălan, refuzat de LPF pe un ton ironic: "Nu vom ajuta prietenii lui Bachus"

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite