Lobonţ îl depăşeşte pe Dobrin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţat titular la naţională pentru amicalul cu Slovenia, portarul lui AS Roma îl va întrece pe „Gâscan“ în clasamentul longevităţii la prima reprezentativă.

Meciul de la Ljubljana e unul special pentru Bogdan Lobonţ, nu doar pentru faptul că are din nou şansa titularizării la echipa naţională, ci şi pentru că va intra în istoria primei repzentative. Concret, Lobonţ va trece peste Nicoale Dobrin în topul longevităţii la echipa naţională, ajungând pe locul nouă în această ierarhie dominată autoritar de Gică Hagi.

Putea fi cel mai selecţionat portar

Lobonţ, acum în vârstă de 34 de ani, a debutat la naţională în 1998, sub conducerea actualului selecţioner Victor Piţurcă. S-a întâmplat la un meci cu Liechenstein, când cel poreclit „Pisica" a intrat în ultimele zece minute în locul lui Stelea. „Fusesem convocat şi la acţiunea precedentă, contra Norvegiei, dar nea Piţi nu m-a băgat. Când am debutat, deşi era un meci cu un adversar uşor, iar eu am intrat la 7-0 pentru noi, am avut emoţii. Mi-a fost frică să nu iau vreun gol rătăcit şi să stric sărbătoarea băieţilor", şi-a adus aminte Lobonţ. De la momentul respectiv şi până acum au trecut aproape 14 ani, timp în care Loby a devenit un portar cu experienţă.

Constant, el a început să apere în 2003, după renunţarea la Stelea, şi până în 2009, cu excepţia perioadelor în care a fost accidentat, n-a avut rival în poartă. Demiterea lui Victor Piţurcă a însemnat şi ignorarea lui Lobonţ de către noul selecţioner Răzvan Lucescu. Fotbalistul a lipsit mai bine de un an, fiind rechemat abia în iunie 2010. Ulterior, a fost din nou uitat timp de un an şi jumătate, Piţi apelând iar la el în primăvara acestui an.

Contra Sloveniei, Lobonţ va bifa a 80-a selecţie la echipa naţională, iar dacă nu ar fi lipsit în cele două perioade, ar fi fost cel mai selecţionat portar din istoria naţionalei României. El are însă şansa să-l depăşească pe Bogdan Stelea (91 de selecţii) dacă va fi convocat în continuare la lot. „Eu nu voi renunţa niciodată la echipa naţională", a declarat portarul pe care cehul Zdenek Zeman spune că se va baza sezonul viitor la AS Roma.     

Slovenii au opt jucători în Italia

Lotul Sloveniei, ultimul adversar al Românei înaintea debutului în preliminariile pentru CM 2014 (7 septembrie în Estonia),  deşi nu conţine nume cunoscute, are totuşi mai mulţi jucători care evoluează în vestul Europei decât cel al României. Numai în Italia sunt opt fotbalişti, şapte în Serie A (Handanovici şi Belec - Inter, Cesar şi Jokici - Chievo, Kurtici şi Ilicici - Palermo şi Birsa - Genoa) şi unul în Serie B (Bacinovici - Verona).

În afara lor, mai sunt doi fundaşi de la Koln (Maroh şi Brecko), un atacant de la Bochum (Dedici) şi unul de la PSV (Matavz). Plus cunoştinţa noastră, Dare Vrsici, acum la Austria Viena, fost la Timişoara. Liderul şi căpitanul naţionalei este portarul Samir Handanovici (28 de ani), transferat de Inter Milano în această vară de la Udinese. Coechipierul lui Cristi Chivu a costat  11 milioane de euro.

Amintiri urâte de la Ljublijana

Bogdan Lobonţ şi Marius Niculae sunt singurii fotbalişti din lotul României care au jucat acum 11 ani la Ljublijana în barajul pierdut de tricolori cu 2-1. România a făcut apoi 1-1 la Bucureşti şi a ratat calificarea la CM 2002.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite