Kosovo dă lecții României. Raport dezastruos pentru ai noștri în privința jucătorilor din campionate Top 5

0
Publicat:

Naționala României joacă în preliminariile Euro 2024 două partide care se pot dovedi încă de acum decisive: astăzi, Kosovo (21.45, Antena 1) și cu Elveția (luni, 21.45, Prima TV).

”Tricolorii”, antrenament pe ploaie torențială la Priștina. Foto frf.ro
”Tricolorii”, antrenament pe ploaie torențială la Priștina. Foto frf.ro

Echipa lui Edi Iordănescu are, după doar două etape, 6 puncte, cu 4 peste kosovari, care au înregistrat două rezultate de egalitate identice, 1-1 cu Israel și cu Andorra. Dacă remizează la Priștina, „tricolorii” îi țin la distanță pe contracandidații lor la locul 2, poziție care duce direct la turneul final din Germania.

Dacă bate în meciul de vineri seară, România se distanțează la 7 puncte de Kosovo și practic scoate din cursă naționala statului ex-iugoslav, după doar o treime din preliminarii, astfel că naționala va rămâne în lupta pentru poziția secundă doar cu Israel.

Stranierii, la echipe de mâna a doua

Totuși, partida din Kosovo nu este așa de ușoară precum cred unii. Gazdele au 6 jucători care evoluează în Top 5 campionate europene (Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga, Ligue 1), față de 2 ai noștri. Cu Vlad Chiricheș (retrogradat cu Cremonese), Răzvan Marin (Empoli) și Ionuț Radu (retrogradat cu Auxerre) deveniți indisponibili, naționala nu mai are pentru aceste meciuri niciun fotbalist care să fi evoluat în ultimul sezon în fotbalul adevărat.

Doar 2 dintre cei 12 stranieri convocați de Iordănescu – Drăgușin și Pușcaș – vor juca în sezonul viitor în Serie A, după ce au promovat cu Genoa. Ceilalți, Nedelcearu, Rus, Marius Marin, Moruțan, Man, Mihăilă și Rațiu au evoluat și probabil că vor evolua și în stagiunea următoare în Serie B sau Segunda Division. Ultimii 3 stranieri ai României joacă în campionate din afara Top 5: Emiratele Arabe Unite (Cicâldău), China (Stanciu) și Scoția (Hagi).

Kosovo, 7 jucători în Top 5 campionate

În schimb, kosovarii evoluează la nivel înalt: șase fotbaliști au evoluat în acest sezon în primele cinci campionate din Europa, iar unul a promovat la finalul stagiunii recent încheiate: Samir Ujkani (portar, Empoli - Serie A), Amir Rrahmani (fundaș, campion cu Napoli în Serie A), Mergim Vojvoda (fundaș, Torino - Serie A), Edon Zhegrova (mijlocaș, Lille - Ligue 1), Vedat Muriqi (atacant, Mallorca - La Liga) și Elbasan Rashani (atacant, Clermont - Ligue 1), plus portarul Arijanet Muric, de la Burnley, care a promovat în Premier League.

Ca un paradox, deși are fotbaliști care evoluează la echipe din campionatele puternice, Kosovo merge slab la nivel de primă reprezentativă: în ultimii doi ani, are doar patru victorii în meciurile oficiale: de două ori cu Cipru și cu Irlanda de Nord și Georgia.

Francezul Giresse pregătește surprize

Selecționerul Alain Giresse, fost internațional francez, este cel desemnat să ridice echipa kosovară la nivelul „suratelor” din fostul spațiu iugoslav. Să sperăm că nu o va face în aceste preliminarii. „E foarte bine pentru noi că lipseşte Răzvan Marin, care era un jucător important în mecanismul echipei. Oricum, România se bazează, astăzi, mai mult pe forţa grupului decât pe individualităţi.

Nu mai există un Hagi sau un Dumitrescu. E o naţională în căutarea anilor de aur, care a pornit însă excelent actuala campanie, iar asta ne obligă să fim şi mai atenţi pentru partida de vineri. Nu suntem la nivelul Croaţiei, Serbiei sau Muntenegrului, dar pregătim destule surprize pentru România. Vom avea câteva avantaje pe care să le frutificăm, dar vă rog să nu mă întrebaţi la ce mă gândesc, fiindcă ar însemna să deconspir lucruri importante din vestiar”, a declarat Giresse.

Preliminarii Euro 2024, grupa I

1. Elveția        2          2          0          0          8-0       6

2. România     2          2          0          0          4-1       6

3. Kosovo       2          0          2          0          2-2       2

4. Andorra      2          0          1          1          1-3       1

5. Israel           2          0          1          1          1-4       1

6. Belarus       2          0          0          2          1-7       0

*Primele două clasate se califică la turneul final din Germania.

Următoarele meciuri în grupa I

Etapa a 3-a (azi)

Kosovo - România (Antena 1, ora 21.45)

Andorra - Elveția 21.45

Belarus - Israel 21.45

Se va juca la Budapesta.

Etapa a 4-a (19 iunie)

Elveția - România (Prima TV, ora 21.45)

Israel - Andorra 21.45

Belarus - Kosovo 21.45

Se va juca la Budapesta.

Etapa a 5-a (9 septembrie)

Andorra - Belarus 19.00

România - Israel 21.45

Kosovo - Elveția 21.45

Etapa a 6-a (12 septembrie)

România - Kosovo 21.45

Elveția - Andorra 21.45

Israel - Belarus 21.45

CASETĂ

Lotul României pentru meciurile cu Kosovo și Elveția

*Portari: Târnovanu (FCSB), Aioani (Farul), Moldovan (Rapid)

*Fundași: Rațiu (Huesca), Manea (CFR Cluj), Burcă (CFR Cluj), Drăgușin (Genoa), Nedelcearu (Palermo), Rus (Pisa), Camora (CFR Cluj), Opruț (Hermannstadt)

*Mijlocași: M. Marin (Pisa), Băluță (Farul), Screciu (CS U Craiova), Olaru (FCSB), Stanciu (Wuhan Three Towns), Cicâldău (Ittihad Kalba), I. Hagi (Rangers), Sorescu (FCSB), Moruțan (Pisa), Coman (FCSB), Man (Parma), Mihăilă (Parma)

*Atacanți: Pușcaș (Genoa), Alibec (Farul), L. Munteanu (Farul)

Lotul kosovarilor

*Portari: Ujkani (Empoli), Muric (Burnley), Bekaj (Tirana)

*Fundași: A, Rrahmani (Napoli), Vojvoda (Torino), Aliti (Zürich), Paqarada (St. Pauli), Drešević (Karagümrük), Fazliji (St. Pauli), Kastrati (Ujpest), Kryeziu (Zürich), Gërxhaliu (Antalyaspor)

*Mijlocași: Rashica (Galatasaray), Celina (Stoke), Zhegrova (Lille), Kryeziu (Winterthur), Loshaj (Istanbulspor), Muslija (Paderborn), Rrudhani (Young Boys)

*Atacanți: Muriqi (Mallorca), Rashani (Clermont), Topalli (Istanbulspor), Krasniqi (CFR Cluj), Al. Rrahmani (Ballkani)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite