JO Paris 2024: Rușii ajung la Olimpiadă via Asia. Ucraina și Letonia amenință cu boicotul

0
Publicat:

Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris, Tony Estanguet, a declarat vineri că doar Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) poate decide dacă sportivii din Rusia şi Belarus pot participa la Olimpiada de anul viitor, transmite Reuters.

image

La începutul săptămânii, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat pe un ton foarte ferm CIO, acuzându-l că este "un promotor al războiului", pentru că examinează posibilitatea de a autoriza participarea de atleţi ruşi sub steag neutru la Jocurile Olimpice din 2024.

''Sunt în favoarea menţinerii acestui simbol al universalităţii pentru Jocuri'', a declarat Estanguet, fost canoist, triplu campion olimpic, când a fost întrebat de participarea sportivilor din Rusia şi Belarus. ''Prioritatea nu este despre cine va participa în 2024, ci cum şi când acest conflict şi acest război se vor încheia, asta este prioritatea. Asta nu stă în puterea Comitetului Paris 2024'', a adăugat Estanguet.

CIO a anunţat recent că "analizează" posibilitatea de a autoriza participarea celor două ţări sub drapel neutru la JO Paris 2024, în condiţiile în care ruşii şi belaruşii sunt excluşi din majoritatea competiţiilor internaţionale de la începutul invaziei.

Parisul va găzdui anul viitor Jocurile Olimpice. Foto paris2024
Parisul va găzdui anul viitor Jocurile Olimpice. Foto paris2024

Consiliului Olimpic al Asiei a propus sportivilor din Rusia şi Belarus să concureze în Asia. Asta ar putea include şi calificările pentru evenimentele olimpice, având în vedere că sportivii ruşi şi belaruşi nu pot evolua în Europa din cauza diverselor restricţii şi interdicţii impuse după invazia armatei ruse în Ucraina.

CIO a anunţat săptămâna trecută că sportivii din cele două ţări ar putea fi integraţi în competiţiile din Asia pentru a obţine calificarea la Olimpiadă.

Rușii ar trebui să concureze în Asia

'Nu putem interzice sportivii doar din cauza paşapoartelor. Suntem în măsură să explorăm diferitele posibilităţi pentru eventuala includere a sportivilor ruşi şi belaruşi. Totuşi, planul de a-i face să se califice prin Asia ar trebui conceput cu grijă. Este un proces complicat, dar nu spunem că este imposibil.

Această soluţie este considerată o opţiune pentru a depăşi situaţia actuală. Pentru noi, la lupte, este mai uşor pentru că nu trebuie să facem nimic imediat, în timp ce alte sporturi au început deja procesul de calificare'', a spus Nenad Lalovic, preşedintele Federaţiei internaţionale de lupte și un influent membru al Comitetului executiv al CIO.

Calificări pentru cele 32 de sporturi olimpice

Pentru majoritatea celor 32 de sporturi, calificările au început deja sau vor începe anul acesta cu sute de evenimente naţionale, regionale şi continentale în următoarele 18 luni.

Întrebat dacă sportivii ruşi şi belaruşi vor putea totuşi concura la JO Paris 2024, Lalovic a răspuns că ''unii ameninţă cu boicotul Jocurilor. Am auzit asta de la Ucraina. Am văzut că şi Letonia spune la fel. Nu pot răspunde la această întrebare pentru că va trebui să vedem ce va rezultate va aduce această întreagă explorare a situaţiei''.

Sport


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri