David Popovici, OMUL ANULUI. Secretul campionului care a ajuns legendă înainte de majorat

0
Publicat:

Pentru „Weekend Adevărul“ a devenit deja o tradiție ca în ultimul număr al fiecărui an să ne scoatem pălăria în fața celui pe care toți l-am putea numi Omul Anului. În 2022, fără îndoială, înotătorul David Popovici a fost excepțional și și-a scris numele în piatra istoriei sportive. Însă dincolo de medalii și de recorduri, adolescentul David Popovici este persoana al cărei exemplu ne dorim să-l urmăm – așadar, dincolo de Sportivul Anului, noi îl numim Omul Anului.

david popovici medalie
David Popovici a fost numit Sportivul Anului și peste hotare. FOTO: Getty Images

În secolul XXI, oamenii nu mai cred în Harap Alb, Făt Frumos sau Prâslea cel Voinic. S-au îndepărtat atât de mult de extraordinar, încât nici eroii din cărțile de istorie nu mai reprezintă un interes constant, decât superficial, la aniversări și comemorări. În schimb, se entuziasmează când sunt martorii confruntării dintre David și Goliat, în care omul simplu se transformă în erou și învinge monstrul – cotidianul, viciile, corupția, nepăsarea, practic tot răul care astăzi este denumit generic în popor „Sistemul“. Pentru români, astfel de eroi sunt sportivii – competițiile sunt așteptate precum perseidele, însă excepționalul, fantasticul, nemaivăzutul se arată rar, precum cometa Halley. Anul acesta a fost o paradă a eroilor – s-au câștigat medalii de aur acolo unde culoarea banilor aproape că nici nu mai este știută –, însă între toți, rarisimul a strălucit și i s-a pus un nume: David Popovici.

... și un dram de noroc

David a pășit pentru prima dată într-un bazin la 4 ani – nu din pasiune, nu la dorința părinților, ci la recomandarea medicului, din cauza unui început de scolioză. Parcursul lui a urmat, așadar, procesul invers care ar trebui să existe într-o societate unde sportul contează – după obligație au urmat, la pachet, dorința lui și susținerea părinților. Într-o țară în care despre sport se vorbește doar prin prisma celebrității și a banilor, iar educația fizică nu are nimic de-a face cu educația, șansele unui copil să se apuce de sport sunt la fel de mari ca aruncarea reușită la coș a unui amator într-un meci din NBA – una la un milion. Într-o țară în care infrastructura sportivă este aproape inexistentă, șansele unui tânăr de a obține performanțe se bazează doar pe pasiune și pe noroc – norocul ca pasiunea lui să se potrivească cu a altora la momentul și locul potrivite.

ziarul adevarul david popovici
Titlul dat de "Adevărul", preluat de presa internațională, la stabilirea recordului de la Budapesta

David vorbește despre asta, și dincolo de performanțele personale pe care vrea să le bifeze, își dorește să inspire copii, să motiveze adulți și să mobilizeze statul. „O națiune care înțelege importanța mișcării va avea oameni fericiți, optimiști, energici, cu inițiativă, încrezători în propriile forțe. Astfel de oameni vor fi întotdeauna motivați de speranță, iar speranța, am stabilit deja, motivează și mută munții. Indiferent de mișcare sau sport ‒ individual ori în echipă, de performanță sau nu, pe uscat sau în apă, vei obține disciplină, fairplay, respect față de ceilalți, toleranță, imunitate în fața bolilor, deci generații sănătoase și disciplinate ce pot realiza lucruri mari“, așa spunea tânărul olimpic într-un interviu acordat la începutul verii, pentru medlife.ro. Nu și-a uitat țelul nici la întâlnirea cu președintele României. În vara acestui an, David Popovici a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție a statului român, iar în cadrul ceremoniei a punctat: „Să îndemnăm cât mai mulți copii să aibă o viață activă, să avem o societate cât mai sănătoasă, să avem o societate educată din punct de vedere sportiv și care să poată să facă mișcare în condiții foarte bune, pentru că noi credem că asta va face o lume mult mai bună“.

Stoicismul, o calitate șlefuită de antrenor

Înotul a continuat. Din ce în ce mai mult, din ce în ce mai bine, cu un program care s-a transformat în rutină și cu părinți care i-au devenit oamenii de încredere – toți trei au înotat cot la cot pentru ca David să devină cel mai bun din lume. Și au reușit. O zi normală pentru tânărul sportiv începe la 04:30 dimineața când, cu ochii încă pe jumătate închiși, ia micul dejun. El spune că doar așa mâncarea are timp să se digere corespunzător și el să fie plin de energie la primul antrenament, care începe două ore mai târziu. Urmează, apoi, școala, pe care o tratează la fel de serios ca sportul, iar apoi urmează un alt antrenament, ajungând acasă în jur de 7 seara. Nu face rabat de la nimic și nici nu își permite indulgențe – disciplina și perseverența sunt o parte importantă a succesului său.

david popovici medalie
2022 a fost anul recordurilor mondiale pentru David Popovici. FOTO: Getty Images

David este un stoic – în ambele sensuri ale cuvântului. David este un om curajos, de neclintit. David este și un adept al stoicismului antic, în care rațiunea și fermitatea sunt literă de lege. A cunoscut filosofia strămoșilor prin intermediul antrenorului său, Adrian Rădulescu, care îi este alături de aproape zece ani. „Prima mea interacțiune cu stoicismul a fost prin antrenorul meu, Adrian, cand eram mai tânăr. El și-a dat repede seama că ar putea ajuta cu adevărat la antrenamente și în viața de zi cu zi, pentru că odată ce ajungi la un anumit nivel, trebuie să faci orice. Chiar și lucruri suplimentare în viața ta. Trebuie să le faci pe toate către cel mai mare obiectiv, care pentru mine este înotul. Așa că a inclus stoicismul și m-a învățat puțin despre el. Mi-a trimis videoclipuri, mi-a cumpărat cărți despre asta, mi-a trimis citate și alte lucruri. Așa că au crescut în mine aceste idei, adevăratele filosofii și lecțiile pe care le predau și poveștile pe care le spun. Cred că este una dintre cele mai bune modalități de a trăi o viață sportivă bună, pentru că poți cu adevărat să te bazezi pe acele principii. Așa că este mulțumită lui“, a povestit tânărul în cadrul podcastului „Inside with Brett Hawk“.

Modestia, brățară de aur

David vorbește frumos și acesta este lucrul care a închis gura celor care doreau să devalorizeze performanța. Vorbește clar, cursiv, cu cuvinte alese, dar nu pompoase – mai ales, vorbește sincer, cu bucurie, nu are răspunsuri pregătite sau înflorite de clișee. Realitatea țării în care rata analfabetismului funcțional depășeste 50% ne face să băgăm aceste lucruri la capitolul excepție. Apoi, mai există și prejudecata conform căreia un sportiv de performanță a cam renunțat la școală, iar medaliile îi scuză un limbaj precar sau o limbă străină stâlcită. În plus, David este modest – și la vorbă, și la port. Știe că lucrurile care fac dintr-o persoană un om nu intră la categoria vorbe mari și obiecte scumpe. În puținul său timp liber, poate fi văzut cu bicicleta pe Calea Victoriei – tot cu sportul, tot cu zâmbetul său mare.

david popovici medalie
David Popovici a împlinit în toamna acestui an 18 ani. FOTO: Getty Images

În tot programul său riguros, David are timp să se gândească și la alți oameni. În martie, la puțin timp după declanșarea războiului în Ucraina, el a oferit ajutor sportivilor ucraineni – transport, cazare, dar și un loc unde să se antreneze, cât timp se vor afla pe teritoriul României. De asemenea, el s-a implicat și în strângeri de fonduri, pentru o astfel de campanie punând la bătaie casca și ochelarii săi cu care a urcat pe podium la Budapesta. „Salut, sunt David Popovici, un băiat care înoată repede. Vreau să vă spun să vă urmați visurile și să munciți pentru ele. Pentru că munca vă va aduce satisfacții pe care nici nu vi le puteți închipui. Să nu vă faceți griji că munca e grea. Dacă o faci cu plăcere, totul vi se va părea ușor. În acest proces, să nu uitați de școală, deoarece educația vă face puternici. Fiți buni cu ceilalți, ajutați-i pe cei care au nevoie și înconjurați-vă cu oameni buni“, acesta era, pe scurt, mesajul său oferit pentru copii și adolescenți cu ocazia Astra Film Festival.

„Rege pe deal“

David Popovici a doborât primul record național când avea doar 10 ani. După 24 de ani în care performanța îi aparținuse lui Dragoș Coman, medaliat mondial cu bronz în 2003, David i-a întrecut timpul la 50 de metri spate. Patru ani mai târziu, el a devenit cel mai rapid înotător sub 15 ani din istoria Festivalului Olimpic al Tineretului European, înotând 100 de metri în 49,82 secunde. Recordurile naționale le-a doborât unul după unul, până a reușit calificarea la Olimpiada de la Tokyo, în 2020. Era cel mai tânăr membru al delegației române și termina pe locul 4, la doar 0,02 secunde de podiumul de la 200 de metri liber masculin. Era o performanță care îl îndemna la visare, dar mai ales la multă muncă.

david popovici inot
David Popovici a început să bifeze recorduri încă de la 10 ani. FOTO: Profimedia

2021 a fost anul în care omenirea și-a găsit un nou fenomen. De la Campionatele Europene de Natație Juniori de la Roma s-a întors cu trei medalii de aur (50, 100 și 200 de metri liber), plus o medalie de argint la ștafetă – la 100 și 200 de metri liber dobora recordul mondial la juniori și cuvântul „fenomen“ îi era atribuit de presa din întreaga lume.

A crescut într-un an cât șapte

A doua jumătate a acestui an i-a adus medaliile pentru care muncise, pe care le plănuise, însă performanțele au depășit așteptările tuturor: dublu campion mondial și european, record mondial la 17 ani. În iunie, Popovici a devenit al doilea cel mai tânăr înotător care a câștigat proba de 200 m liber masculin la Campionatele Mondiale (după Tim Shaw), având doar 17 ani și 278 de zile. Iar în august, la Campionatele Europene de la Roma, a doborât recordul mondial al lui César Cielo, pe care îl stabilise în urmă cu 13 ani. După ce a înotat un timp de 46.98 în semifinală cu o seară înainte, Popovici a devenit primul înotător cu un timp sub 47 de secunde realizat de două ori. La proba de 200 de metri liber, a câștigat aurul cu un timp de 1:42.97, cel mai rapid timp în costum textil din toate timpurile și al treilea cel mai bun timp din istoria evenimentului. Nu a ratat nicio competiție, și-a depășit limitele și așteptările: 14 medalii câștigate în 2022, 11 dintre ele de aur, 3 de argint.

La final de an, când se trage linie și se numără bunele și relele, David Popovici este în toate topurile sportive din lume: a fost ales Cel mai bun sportiv din Balcani în 2022, top realizat de agenţia bulgară BTA în care i-a devansat pe tenismenul sârb Novak Djokovic și pe fotbalistul croat Luka Modric. El prinde și clasamentul celor mai buni sportivi europeni realizat de agenția poloneză PAP, ierarhie condusă de liderul mondial al tenisului feminin, poloneza Iga Swiatek. De asemenea, revista americană „Swimming World“, un fel de „France Football“ în materie de natație, l-a desemnat pe românul David Popovici drept „Înotătorul Anului“, alături de Ariarne Titmus (22 de ani, Australia). Așadar, nu degeaba la Campionatul European, David și-a ales, ca o premoniție, melodia de intrare „Rege pe deal“ a formației Subcarpați.

2022, anul recordurilor

Mondialele de la Budapesta

*Aur la 100 de metri liber

*Aur la 200 de metri liber

Europenele de juniori de la Otopeni

*Aur la 50 de metri liber

*Aur la 100 de metri liber

*Aur la 200 de metri liber

*Aur la ştafetă 4x100 de metri liber masculin

*Argint la ştafetă 4x100 de metri mixt

Europenele de seniori de la Roma

*Aur la 100 de metri liber

*Aur la 200 de metri liber

Mondialele de juniori de la Lima

*Aur la ştafetă 4x100 de metri liber masculin

*Aur la 200 de metri liber

*Argint la ștafetă mixtă 4x100 metri liber

*Aur la 100 de metri liber

Mondialele de bazin scurt de la Melbourne

*Argint la 200 de metri liber

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite