Japonia, declaraţii alarmante despre coronavirus: De ce martie 2021 poate fi un moment crucial

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toshiaki Endo (70 de ani), unul dintre cei şase vicepreşedinţi ai Comitetului de Organizare
Toshiaki Endo (70 de ani), unul dintre cei şase vicepreşedinţi ai Comitetului de Organizare

În Europa, deocamdată, pandemia e ţinută sub control, însă pericolul răspândirii noului coronavirus n-a dispărut de tot. În plus, nu ştim când şi dacă va apărea valul doi şi cu ce intensitate.

Această stare de incertitudine provoacă însă cele mai mari dureri de cap, nu în Europa, ci în Asia, mai precis, în Japonia. Vorbim despre o ţară renumită în lume pentru organizare şi planificare. Acum însă, niponii se confruntă cu o situaţie pe care, pur şi simplu, nu o pot controla din cauza numărului mare de necunoscute.

Pandemia de coronavirus a compromis, aproape în totalitate, anul 2020, în ceea ce priveşte organizarea unor evenimente de mare amploare. Iar lumea sportului a suferit enorm: Campionatul European de Fotbal şi Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo au fost mutate pentru 2021, iar, în privinţa întrecerii din Japonia, e pentru prima dată, când aşa ceva se întâmplă, pe timp de pace, fără vreun conflict militar de mare amploare în desfăşurare.

Problema şi mai mare pentru japonezi e că, în acest moment, organizarea Jocurilor - au cheltuit, după diferite estimări, între 12 şi 20 de miliarde de dolari! - nu e sigură, nici la anul! Acum o lună, au apărut primele păreri sumbre despre acest subiect şi inclusiv Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a anunţat, prin vocea preşedintelui Thomas Bach, că, dacă nu vor avea loc în 2021, Jocurile se vor anula de tot!

Acum, pentru prima dată, şi un membru al board-ului executiv al Comitetului de Organizare a vorbit, răspicat, despre posibilitatea ca Tokyo 2020 (numele a fost păstrat simbolic) să devină un eveniment anulat!

„În continuare, vorbim despre o situaţie cu multe necunoscute şi nu e clar cum va fi situaţia coronavirusului, în vara anului viitor. E încă prematur să vorbim dacă Jocurile vor avea loc sau nu. Comitetul de Organizare va trebui să ia o decizie finală, în funcţie de cum va arăta situaţia în martie 2021“, a explicat Toshiaki Endo (70 de ani), unul dintre cei şase vicepreşedinţi ai Comitetului de Organizare.

Înainte de această afirmaţie, care arată gravitatea situaţiei, preşedintele Comitetului de Coordonare, australianul John Coates, a tras un semnal de alarmă, încă de luna trecută.

„Organizatorii Jocurilor Olimpice au o problemă reală cu această ediţie amânată, în condiţiile în care ţările din întreaga lume se luptă pentru a ţine pandemia sub control. Tokyo 2020 trebuie să ia în calcul o organizare foarte diferită, în comparaţie cu ediţiile precedente, dacă nu vor fi semne privind eradicarea noului coronavirus, până în octombrie 2020“, a spus Coates. 

Chiar dacă, ulterior, japonezii au susţinut că nu luna octombrie va fi una decisivă pentru viitorul Jocurilor, acum e clar că şi ei au emoţii mari. 

Alternativa? O variantă simplificată

Dacă anularea Jocurilor e scenariul cel mai negru, unul de-a dreptul apocaliptic, având în vedere sumele colosale care au fost cheltuite deja, în schimb, există şi o alternativă la care niponii lucrează deja, potrivit postului de televiziune NHK. 

Concret, Japonia ia în calcul „simplificarea Jocurilor Olimpice“, după cum a explicat şi guvernatorul oraşului Tokyo, Yuriko Koike. Ce înseamnă acest lucru, pe înţelesul tuturor? În primul rând, reducerea numărului de spectatori. Apoi, festivităţile care vor marca atât deschiderea, cât şi închiderea Jocurilor vor fi micşorate, devenind incomparabile cu cele din anii trecuţi.

O altă soluţie care poate fi aplicată, într-o tentativă disperată de a salva Jocurile, ţine de scoaterea spectatorilor din ecuaţie! Practic, vorbim despre o ediţie desfăşurată în spatele porţilor închise. Ceea ce, din nou, ar fi un dezastru, în condiţiile în care Japonia miza pe venituri importante, ca urmare a prezenţei fanilor. Fără spectatori, veniturile din vânzarea biletelor şi din turism ar dispărea, dar măcar ar rămâne sumele încasate din drepturile de televizare.

23 iulie - 8 august 2021 e intervalul pentru care au fost programate Jocurile după amânare.   7,8 milioane de bilete au fost vândute pentru probele din cadrul Jocurilor Olimpice de la Tokyo.   33 de milioane de oameni ar fi trebuit să viziteze Tokyo în acest an, potrivit estimărilor, pentru JO 2020.   1,4 la sută e procentul cu care se va micşora creşterea economică a Japoniei în 2020, după amânarea Jocurilor.  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite