Iran, proteste sângeroase: Oamenii, susținuți de o legendă vie printr-un mesaj acid

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul stă pe un butoi cu pulbere! E consecința sufocării oamenilor, timp de 43 de ani, de când regimul Islamic a ajuns la putere, sub conducerea ayatollah-ului Khomeini, în 1979. Liderul Revoluției Islamice s-a stins în 1989, însă nenorocirea creată de el a fost dezvoltată de urmașii săi.

Mehdi Mahdavikia, scârbit de cum sunt tratați conaționalii săi. FOTO: Twitter
Mehdi Mahdavikia, scârbit de cum sunt tratați conaționalii săi. FOTO: Twitter

Așa se întâmplă că acum, cu cuțitul la os, trăind în niște condiții economice teribile, oamenii stau în fața glonțului. Scânteia care a declanșat această explozie de furie a fost cazul Mahsa Amini, o tânără de 22 de ani, ucisă de poliția religioasă. Amini s-a prăpădit pentru că a avut niște fire de păr la vedere!

De mai bine de două săptămâni, Iranul se confruntă cu proteste masive după această crimă, încă una, trecută în contul regimului islamic. Răspunsul autorităților de la Teheran? Sute de protestatari au fost uciși, fără reținere. Ceea ce n-a stins valul de furie, ci mai mult a agravat situația.

Pentru că acum oamenii primesc susținere din ce în ce mai mare din partea unor figuri emblematice. Cum e Mehdi Mahdavikia, un erou național în Iran. Vorbim despre unul dintre cei mai mari jucători din istoria țării, autor al golului prin care Iranul a învins SUA, la Mondialul din 1998, scor 2-1. După reușita sa din acel meci disputat, la Lyon, Mahdavikia, în vârsta de 18 ani, a fost declarat chiar „Erou național“, statut care l-a scutit de stagiul militar obligatoriu de doi ani, potrivit legislației iraniene.

Drept urmare, Mahdavikia a putut pleca în Germania, prinzând un transfer la Bochum. Și a rămas în Bundesliga până în 2010, jucând la formații precum Hamburg (1999 – 2007) și Eintracht Frankfurt (2007 – 2010). În naționala Iranului, Mahdavikia a strâns 111 de selecții și 13 goluri, în perioada 1996 – 2009.

Acum, într-o postare virulentă pe Instagram, fostul fotbalist, ajuns la 45 de ani, a pus tunurile pe regimul Islamic, anunțându-și, în mod public, susținerea pentru protestatari.

Mahdavikia, după marcarea golului de 2-1 în meciul cu SUA. FOTO: Facebook
Mahdavikia, după marcarea golului de 2-1 în meciul cu SUA. FOTO: Facebook

Ce a scris Mehdi Mahdavikia?

*Sunt decenii întregi, de când prin călcarea studenților în picioare, cu orice prilej, ați gonit geniile acestei țări, tot ce a avut mai bun în materie de resurse umane.

*Funcțiile cele mai importante ajung la niște analfabeți și oameni cu pile și, de aceea, situația țării a decăzut atât de mult.

*Apar pe străzi, oameni fără uniformă, dar înarmați până în dinți și atacă oamenii. Cine răspunde? Cui ar trebui să se adreseze oamenii?

*Măcar ar fi bine să aveți curajul să vă puneți uniforma, când ieșiți pe străzi, astfel încât oamenii să știe cine sunteți, cine vă coordonează și cine finanțează acțiunile voastre.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite